Kitekintő – Melyiket válasszuk: iPadet vagy Androidos táblagépet?

KeleMan 2012.08.21. 19:35 Apple, iPad 4 hozzászólás 3 461

A minap a Logout.hu oldalon olvastam egy nagyon jó bejegyzést, melyet Homoky Viktor írt. A cikkben Viktor azt a témát járja körbe, hogy miért is váltott Androidos táblagépről iPad készülékre. Hasznos és talán sokunkat érdeklő történet ez, egy előadóművész és közoktatási szakértő szemszögéből. A mai nap felvettük a kapcsolatot Viktorral, hogy megkérdezzük hozzájárulását adja-e, hogy az iPhoneHungary oldalán is megjelenhessen az írása. Viktor örömmel egyezett bele, így következzen e remek bejegyzés. Az eredeti megtalálható a weboldalán is, melyet a Homoky.hu oldalon érhettek el, több hasznos dolog mellett. Köszönjük Viktor!

Az első okostelefonjaim, táblagépeim kivétel nélkül Android rendszerűek voltak. Szeretem ezt a rendszert, annak ellenére, hogy sok hibája van. Az általam használt eszközök többsége vásárlásuk idejében felsőkategóriásnak számított, ezért a problémák nem róhatók fel a nem megfelelő hardvernek, valamint minden esetben gyári rendszer futott az összesen.

Androidos táblagépek

A 7″-os tabletek használhatósága számomra eléggé korlátozott, mivel az általam használt funkciók nagyobb kijelzőt igényelnek. Ezért is esett a választásom az elmúlt év végén bemutatott ASUS Transformer Prime-ra.

ASUS Transformer Prime TF201

A táblagép a kiszolgált netbookomat váltotta volna, de a megjelenése kb. másfél hónapot késett. A táblagépek között a legerősebb hardvert kapta, ezzel az eszközzel mutatták be az Nvidia Tegra 3-as 1,4 GHz-es, négy plusz egy magos processzorát. Kijelzője 10,1 hüvelykes, 1280 x 800 pixel felbontású, nagy betekintési szöggel és fényerővel rendelkező IPS+ panel. A RAM mennyisége 1 GB, a háttértár mérete 32 GB. Az eszköz ultravékony, szálcsiszolt fém borítást kapott, amely exkluzív megjelenést biztosít a táblagépnek. A hátlapon 8 megapixeles autofókuszos, míg az előlapon 1,2 megapixeles kamera található.

A választásom nem csak az erős hardver miatt esett erre a gépre. Munkám során sokat gépelek, ezért a magyar billentyűzettel ellátott dokkoló is döntő szerepet játszott a döntésben.

A táblagép és a dokkoló mSD és SD kártyával való bővítési lehetőséget kínál. Külső eszközöket is fogad a két egység mUSB és USB port segítségével. A dokkoló is tartalmaz akkumulátort, együtt használva 18 óra üzemidőt határozott meg a gyártó.

A 32 GB-os ASUS Transformer Prime és dokkoló kiskereskedelmi ára megjelenésekor közel 190 ezer forint volt. Már a megjelenése előtt kiderült, hogy a fém hátlap miatt nem működik megfelelően a GPS antenna. A felhasználóknak – regisztráció alapján – a táblagéphez csatlakoztatható GPS modult küldött a gyártó. A WiFi modul nálam a fém hátlap ellenére rendeltetésszerűen működött.

Felhasználási terület

Mint írtam, netbookom felett eljárt az idő, a cél ennek kiváltása volt. A felhasználási terület jellemzően: internetes böngészés (flash tartalmakkal, több lap megnyitásával, kompromisszumok nélkül), e-mailezés, szövegszerkesztés, táblázatkezelés, ritkábban prezentációk készítése, videók, fényképek megtekintése, esetleg szerkesztése, névjegyek, naptárbejegyzések, képek szinkronizálása, dokumentumok le- és feltöltése Dropboxba.

A táblagép GPS képessége nem volt szempont, mivel ekkora eszközzel nem navigálok. Fotó és full HD videó készítésére sem akartam használni a mérete miatt.

Ice Cream Sandwich

A Prime volt az első táblagép, amely hivatalosan megkapta az ICS frissítést. Az első bekapcsolás után frissült (OTA) a rendszer.

A felület tetszetős, szabadon alakítható. Alapból tartalmazza az általam használt appok jelentős részét. Néhány felesleges extra program mellett használható office programcsomag is jár a géphez, melyet nem gyakran nyitottam meg.

Az ICS-re több frissítés is érkezett, emlékeim szerint az előforduló újraindításokat foltozta a gyártó, valamint az egyes részegységek fw száma is magasabb lett.

Gyakorlati tapasztalatok

A sokak által szidott, nem mindig jól optimalizált Android rendszer az erős hardveren gördülékenyen, akadásmentesen működött. Használat mellett az üzemidő dokkolóval 12-16 óra körül alakult.

A flash tartalmakkal a táblagép már kissé megküzdött. A weboldalak renderelése már-már idegesítő módon történt, főleg gyors görgetés mellett. A gyári böngésző több esetben magától bezáródott. A hibát nem tudom, hogy mi okozhatta, elképzelhető, hogy a memóriakezeléssel vagy a flash támogatással volt gond. A nem használt alkalmazásokat mindig bezárom, ezért egy ilyen hardverrel rendelkező gép esetében ez a hiba véleményem szerint megengedhetetlen.

A böngésző problémáját a frissítések sem oldották meg, így más alternatívák után néztem (Dolphin Browser, Opera, Chrome, stb.). A randomszerű kilépés a telepített böngészőknél is megmaradt. Néha a rendszer is újraindult, ami főleg munka közben volt kellemetlen.

A fenti problémákat a később megjelent, olcsóbb kategóriás, ICS-t futtató eszközökön is tapasztaltam. Az ICS frissítés után a Samsung Galaxy SII-m is határozottan lassúbbnak tűnt, valamint a WiFi-GPS-mobilnet közül kettőt használva hajlamos volt az összeakadásra. Ugyanezt tapasztalta több ismerősöm.

Tekintettel arra, hogy felsőkategóriás eszközről beszélünk, a fenti hibák számomra elég indokot szolgáltattak a váltáshoz.

Miért iPad?

Az Apple korábban nem mozgatta meg a fantáziámat eszközeinek zártsága és üzletpolitikája miatt. Mivel a Prime gyakran produkálta a felsorolt hibákat, feltérképeztem a kínálatot.

A 4:3 arányú kijelző, a dokkoló hiánya, a gyengébb specifikációk nem szóltak az iPad mellett. Egy dolog azonban felkeltette az érdeklődésemet: a zenei/MIDI képességek. Több cikket elolvastam, videókat kerestem, majd a Garage Band alkalmazás viszonylag könnyen meggyőzött. Az Androidos eszközök a magas késleltetés (latency) miatt nem alkalmasak erre a feladatra (a Jelly Beanben már állítólag ez a probléma megoldódott).

Másnap vettem egy fehér, 16 GB-os iPad2-t, melynek ára jelentősen, 120 ezer forintra csökkent az új (abból készlethiány volt) megjelenése miatt. Első dolgom volt megvenni rá a már említett zeneszerkesztő programot.

Használat

A korábbi kételkedésem ellenére a 4:3-as kijelző a legtöbb feladatra alkalmasabb, mint a szélesvásznú. Böngészéshez jellemzően álló helyzetben használom. Az oldalak megjelenése, tördelése kiváló. Több átgondolt, hasznos funkciót tartalmaz, pl. a felső sáv érintésére felugrik a megnyitott oldal tetejére.

A gesztusokkal való vezérlés is megkönnyíti a munkát, melyet gyorsan meg lehet szokni. A kétujjas nagyítás mellett négy ujjal lehet az alkalmazásokat a háttérbe helyezni, illetve azok között váltani. Ezt annyira megszoktam, hogy néha az SII-n is így próbáltam navigálni :D

A Safari mellé feltelepítettem a Chrome böngészőt. Szeretem a Google szolgáltatásait, alkalmazásait. A könyvjelzők és egyéb dolgok szinkronizálása is megoldódott ezzel. Szükség esetén használom még a Puffin Browsert (fizetős app), amely a flash tartalmakat is képes megjeleníteni. Ez azért is vicces, mert a Jelly Beant használó Androidos eszközökből is hiányzik a flash támogatás. Remélem, hogy szépen lassan eltűnik mindenből, mivel az az asztali gépeket is jelentősen terheli.

A papíron gyengébb hardver meglehetősen jól boldogul minden helyzetben, köszönhetően annak, hogy az iOS-t kevesebb eszközre, viszont jobban optimalizálják. Az 1024 x 768 pixel felbontású IPS panel jó minőségű, a 4:3 képernyőarány egyedül filmnézésnél hátrány. Ilyenkor a széleken fekete sáv látható. Lehetőségként nagyítható a kép a szélek levágásával.

Az e-mailezést a Google Mail appal vagy a gyári mail klienssel végzem. Mindkettő használható. A Google szolgáltatások (többrétegű naptár, névjegyzék, e-mail, könyvjelzők, stb.) szinkronizálása megoldott, igaz Exchange használatával. Szövegszerkesztéshez egyelőre csak ingyenes alkalmazást töltöttem le (Smart Office 2). Bár alkalmasak erre ezek az eszközök, de az irodai feladatokat (szövegszerkesztés, táblázatkezelés) jellemzően notebookon vagy PC-n végzem.

Időközben vásároltam egy Apple bluetooth billentyűzetet, így akár a táblagépen való komolyabb munkának sincs akadálya. Szemezek a Pages és a Numbers appokkal. Ha szükségem lesz komolyabb irodai alkalmazásokra, megveszem ezeket. Korábban már írtam, hogy táblagépet nem használok fotózásra, videózásra. A hátlapi kamera minősége egyébként sem tenné ezekre a feladatokra maradéktalanul alkalmassá az iPad2-t.

Kevés fájlt tárolok a táblagépen. Ennek több oka van. Aki nem ismerné az iOS-t, nem tudja, hogy itt felejtős a megszokott könyvtárakban való rendszerezés. Leegyszerűsítve: a fájlok a programokhoz vannak rendelve; ha több app is kezel egy fájlt, a lehetőség adott a másik alkalmazásban való megnyitásra.

A le- és feltöltésre, szinkronizálásra az Apple az iTunes alkalmazást rendszeresítette. Na, ez nem a barátom. Az Apple fanok ezen biztos megsértődnek, de szerintem logikátlan és használhatatlan, főleg az iPad egyszerű kezelhetőségéhez viszonyítva. Léteznek erre alternatív megoldások is, pl. az iTools, amit egyelőre szintén nem használok.

A fájlok le- és feltöltését Dropboxból végzem. Itt már van több mint 14 GB tárhelyem. Ha ez nem lenne elég, a Google Drive-ban is van 20 GB-om. A Dropbox rendszere gyors és eddig megbízható, a többi eszközömmel is tudom szinkronizálni. Erről a szolgáltatásról majd egy újabb cikk készül, mivel a használatáról szintén többen érdeklődtek.

A gyári appok közül a következőket tartom fontosnak megemlíteni: Üzenetek, Facetime. iOS eszközök (iPad, iPhone) tulajdonosai küldhetnek ingyenes üzeneteket egymásnak, folytathatnak videobeszélgetést jó minőségben. A naptár felülete szép, használható. A Google Maps működése gyors, bár ezt az iOS 6-ban a saját térképszoftverére cseréli az Apple. Meglátjuk. Van még YouTube, amely a hírek szerint eltűnik majd az iOS 6-ból.

Az App Store kissé kusza a Google Playhez képest, a keresés is gyengébben teljesít. Jellemzően a legtöbb olyan app megtalálható, ami Androidra is létezik. Sajnálatos, hogy egyes alkalmazások nem elérhetőek a magyar Store-ból (regisztrálni kell USA accountot). A Fotók, Videók, Zene app teszi a dolgát.

Képszerkesztésre telepítettem az iPhoto alkalmazást (fizetős). Jelentősen megkönnyíti a munkámat, az alapvető képszerkesztési funkciókat ellátja, valamint szép és hasznos effektek is találhatók benne. A Photoshopot, Gimpet nem váltja ki, de pl. a honlapokhoz a képek szerkesztésénél hasznát veszem az iPhotonak.

Zenét a Google Play Musicból hallgatok, mivel rengeteg feltöltött zeneszámom van itt. Hivatalos Google appot nem adtak ki, az App 4 G.Music alkalmazást használom erre a célra. Videók lejátszására a GPlayert telepítettem. Támogatja az avi kiterjesztésű videókat is. Egyszerűen, WiFi használatával lehet bele másolni a fájlokat. A GarageBand mellett egyéb MIDI- és hangszerkesztő programok is vannak telepítve. Ritkán nyitom meg ezeket.

Az iBooks appot használom “rendelésem alatt” a leggyakrabban. Pdf formátumban ide feltöltöttem a beszkennelt és standard kottáimat. Ezen kívül a zeneelmélet, zenetörténet könyvek, OKJ tananyagok is itt kaptak helyet. Az oktatás során gyakran használom ezt az alkalmazást. Rendszerezve vannak a letöltött e-bookok is (Biblia, szépirodalom).

Hírolvasó appokat is használok: Flipboard, Aktualitások (Google). A közösségi oldalakat inkább böngészőből nyitom meg, mivel a Facebook app hagy kívánnivalót maga után. Az egyetlen alkalmazás, ami lassú és szaggat. Állítólag az iOS 6-ba már integrálnak egy használhatóbbat.

Kommunikációra Fring, Viber, Skype és Nimbuzz alkalmazásokat használok. Bár van alternatívája, de a Google által fejlesztett Gtalk kicsit hiányzik.

Vannak még jópofa dolgok: Display Link (kiterjesztett asztal, akár Windowsra is), TeamViewer (távoli számítógép vezérléséhez – ezt már Androidon is használtam).

Ezen kívül időjárás előrejelző appok (Időkép, Köpönyeg, AccuWeather), játékok (Fruit Ninja, Angry Birds, Solitaire, Szókirakós), DLNA app, Ustream, Bamboo Paper, iTranslate, Google Drive és Dropbox alkalmazások vannak telepítve.

WiFin használom, mivel itthon is, és a munkahelyemen is van internet. Ha szükséges, a telefonról megosztom a mobilnetet (a következő táblagép mobilnet-képes lesz).

Az üzemidő folyamatos használat mellett több mint kielégítő. A gyári adatokban szereplő tíz órát minden esetben hozza. Ha kevesebbet használom, van, hogy egy-másfél hétig nem kér enni.

Az iOS eszközökhöz rengeteg minőségi kiegészítő kapható (igaz, néha horror áron).

Negatívumok

Az Androidos gépekhez hasonló hibákról nem tudok beszámolni. A rendszerre sajnos jellemző a zártság. A könyvtárakba való rendszerezés hiányát meg lehet szokni, főleg, ha az általam is használt szolgáltatásokkal egészítjük ki a használatot.

Sokaknak szempont még az USB-s tárolóeszközök csatlakoztatása. Az iPadeken alapból nincs USB vagy mUSB csatlakozó, valamint az OTG funkció is hiányzik.

Létezik egy Camera Connection Kit nevű csomag. Ebben egy SD kártyaolvasó és egy USB átalakító található. Az SD kártyáról tudomásom szerint csak a DCIM könyvtár tartalmát (fényképek) olvassa. Az USB-n csatlakoztatott háttértárakkal is szelektíven bánik.

Az USB átalakítót leginkább a MIDI vezérlő csatlakoztatására használom. Ezen kívül USB audio interface is (illetve számos más USB-s eszköz) csatlakoztatható rá. Ebben is válogatós, mivel a meglévő Edirol külső hangkártyámat nem hajlandó kezelni, mivel annak magas az áramfelvétele.

Itt kell megemlítenem, hogy az App Store-ban egyes appoknak csak iPhone változata van (pl. Speedtest, Időkép, Köpönyeg, Nimbus). Ezek telefonra vannak optimalizálva, így kisebb méretben és felbontásban, más kezelőfelülettel jelennek meg (nagyítás elérhető). Remélhetőleg a fontosabbak iPades változatán dolgoznak a fejlesztők.

Az iOS eszközökben nincs bluetoothon való másolás, ami szerintem felejthető. GPS – tudomásom szerint – csak a 3G/LTE eszközökben van.

iPad2 vagy iPad3?

Jelentős különbség az iPad2 és a new iPad között a kijelző felbontása. Az utóbbi felbontása már 2048 x 1536 képpont, ami – a képpontok számát tekintve – a korábbi négyszerese. Volt szerencsém összehasonlítani a két eszközt. A retina display valóban szép képet eredményez, a legkisebb betűméret is olvasható, a színek szépek. Ennek ellenére nem cserélném le az iPad2-t az újra.

A nagyobb felbontás erősebb hardvert igényel. A rendszermemória mérete már 1 GB. Az A5X processzor is erősebb elődjénél, de a megnövekedett pixelszám több grafikai teljesítményt is igényel. Ennek következménye, hogy jelentősen megnövelték az akkumulátor méretét.

Az új iPad kissé vastagabb lett, bár ez kézbe véve nem érzékelhető. Inkább a súlyában érezhető különbség, de nem vészes. A melegedésre is hajlamosabb elődjénél. Ez a tulajdonsága már kissé zavart használat közben. Persze nem úgy kell elképzelni, mint egy kenyérpirítót. A burkolat hőmérsékletének emelkedése melegebb időben, alacsony igénybevétel mellett is tapasztaltalható volt.

Az üzemidő elvileg megegyezik a két eszköz esetében. A felhasználók beszámolója szerint magasabb fényerő mellett azonban az új iPad akkumulátora valamivel előbb lemerülhet.

Összefoglalás

Remélem, hogy segítettem a vásárlás előtt állóknak a döntésben. Mindkét iPad kiváló választás lehet. Ezeknél az eszközöknél nem érdemes kizárólag a hardver specifikációjára hagyatkozni, mivel a rendszer kiválóan van optimalizálva.

Aki nem hajlandó az ismertetett kompromisszumokra, vegyen nyugodtan Androidos táblagépet. A felhozatal azokból is egyre jobb, bár a minőséget ott is meg kell fizetni. Remélhetőleg a Jelly Beannel érkező eszközök kevesebb bugot tartalmaznak, bár ezek sokszor a gyártó vagy fejlesztő hibájából adódnak, nem az alap rendszerből.

Korábban több megkeresést is kaptam a témakörrel kapcsolatban. A felmerülő kérdésekre személyes tapasztalataimmal igyekeztem válaszolni. Szintetikus teszteket nem végeztem, valamint gyári rendszereket használtam. Nem vettem sorra az összes lehetséges alkalmazási területet. Vásárlás előtt érdemes az interneten informálódni, rengeteg összehasonlító tesztet lehet találni.

Mindkét rendszernek van saját rajongói tábora. Jellemzően segítőkész emberek alkotják, de akad köztük jónéhány idióta is. A cikket nem rajongóként, hanem felhasználóként írtam, hiszen az eszköz van értem és nem fordítva. Véleményem szerint a két rendszer erényeit kellene ötvözni a legjobb választáshoz.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

4 hozzászólás

 1. Pucher Miklós - 2012.08.22. 00:15

  Végre egy rendes cikk a két rendszer és a gépei közti külömbségekről. Nekem mind a két oldalról van készülékem és én is csak azt tudom mondani, hogy mind a két rendszernek megvannak az előnyeiés hátrányai.

 2. Csokis - 2012.08.22. 11:51

  Nagyon klassz volt a cikk! Köszi!

 3. Settler2 - 2012.08.31. 18:52

  iPadot használok lassan 2éve. Ugyanakkor akinek igénye, hogy SD kártyáról akar felmásolgatni, használná a fájlrendszert annak az Androidot ajánlom. Aki viszont ettől el tud tekinteni, vagy beleillik az APPLE sémába annak az iPAd a jobb választás ( aki nem akarja gépen turkálgatni….)

 4. MrC - 2012.09.08. 08:05

  Látom Homoky úrral egy húron pendülünk. Magam is megrögzött, és elégedett Android használóként lettem iPad 3 tulaj. És azt hiszem rajongó is.
  Az Android védelmében szólva tablet vásárlás előtt magam is jól körül néztem, s nagyon tetszett az Asus Transofrmers terméke, de eszem ágában nem volt még csak megérinteni sem, mert bár a közvélekedés teljesen más azt tudomásul kell venni, hogy az Asus egy nagyon alja, bár tetszetős imázzsal rendelkező márka. A lakásba sem engedem be! Az általad vázolt hibákat előre bekalkuláltam, s lám bejött.
  Az új iPadot hw szinten csak a Samsung tabokkal mertem összevetni, de sajna SAM igen alulmaradt ebben.

Szólj hozzá Te is!