Az Adeven szerint hullaház az App Store áruháza

KeleMan 2012.08.01. 18:55 Apple, iTunes 0 db 914

Nemrég indult el egy fantasztikus honlap, mely az Apple App Store áruházában található alkalmazásokat gyűjti össze és rendszerezi különböző szempontok alapján. Az oldal neve az Apptrace, mely jelenleg béta üzemben működik. A project mögött az Adeven áll, melyet pár németországi srác hozott össze. Az oldalon alapesetben egy 15-ös toplistát látunk, de van 300-as lista is, melyeket rendezhetünk országok szerint, valamint szűkíthetjük a toplistákat iPhone és iPad, ingyenes és fizetős programokra, valamint megtalálhatóak természetesen a különböző kategóriák is.

A weboldal jelenleg béta fázisban üzemel, de az indulás óta eltelt idő arra késztette az Adeven munkatársait, hogy egy felmérést is végezzenek, melynek egy meglepő nyilatkozat lett az eredménye. Christian Henschel, az Adeven vezérigazgatója szerint az App Store áruházban található programok közel kétharmada (közel 400.000 darab alkalmazás) csupán ott van, de senki sem használja, nem töltik le az emberek, nem használják őket, mert nem is tudnak róluk.

Christian szerint csupán néhány ezer azon alkalmazásoknak a száma, melyeket az emberek használnak és letöltenek akár többször is. A nyilatkozat szerint mindezért az Apple zárt rendszere okolható, valamint azok 25-ös toplistái, mivel az emberek, csak azokat látják és ezen appokból válogathatnak csupán. Ha pedig az app nem lesz benne a Top 25-be úgy azok csúfos bukásra vannak ítélve, mondhatni csak az áruház eldugott polcain porosodnak majd.

Természetesen a Top 25-ben mindig a nagy nevű kiadók alkalmazásai láthatóak, így a kisebb projektek, vagy akár alacsony költségvetéssel rendelkező kiadók labdába sem tudnak rúgni. Persze marketinggel mindent meg lehet oldani, de úgy már nem biztos, hogy megtérül a befektetés. Az Apple kereső rendszere sincs mindig a helyzet magaslatán, így a németek szerint mára hullaházzá vált a bolt, a benne található alkalmazások nagy része pedig élőhalottá vált.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!