A Deutsche Telekom 4G-s mobilhálózatot épít német nagyvárosokban

KeleMan 2012.07.05. 16:36 Egyéb, iPhone 0 db 838

Az év végére száz német nagyvárosra terjed majd ki a Deutsche Telekom negyedik generációs (4G/LTE) mobilhálózata, amely az eddigieknél nagyságrendekkel gyorsabb mobilinternet-kapcsolatot biztosít. Németországban négy mobilszolgáltató (Deutsche Telekom, E-Plus, O2, Vodafone) fejleszt a negyedik generációs LTE (Long Term Evolution) adatátviteli szabványon alapuló hálózatot. A 2010-ben lebonyolított frekvenciahasználati tendereken összesen több mint 3,5 milliárd eurót fizettek, a hálózat kiépítése pedig további, milliárdos nagyságrendű tétel.

A Deutsche Telekom az első bázisállomásait 2010-ben telepítette, az idén pedig száz nagyvárost kapcsolnak be a hálózatba. Kedden Berlinben, Brémában és Stuttgartban indították el a szolgáltatást. A hálózat egyelőre a városok központját fedi le. Az LTE másodpercenként 100 megabit maximális letöltési sebességet biztosít. Az előző, harmadik generációs HSPA+ mobil adatátviteli technológia legnagyobb letöltési sebessége másodpercenként 42 megabit.

Az új hálózat nem váltja fel a korábbiakat, hanem azokkal párhuzamosan működik. A cég valamennyi hálózat fejlesztésére az idén összesen 3 milliárd eurót fordít. Ugyanakkor az úgynevezett digitális fehér foltokon, vagyis olyan területeken, ahol nincsen szélessávú mobilinternet szolgáltatás, mindig a legmodernebb megoldást alkalmazzák, vagyis az LTE hálózatot telepítik. Így nem csupán áthidalják a digitális szakadékot, hanem a lehető legjobb szolgáltatást nyújtják, és ezzel lehetőséget biztosítanak arra, hogy a félreeső vidéki régiók bekapcsolódjanak a “gigabites társadalomba” – hangzott el a cég keddi tájékoztatóján. A Deutsche Telekomnak több mint 50 országban – köztük Magyarországon – vannak érdekeltségei, világszerte 235 ezer embert foglalkoztat, bevétele 2011-ben 58,7 milliárd euró volt.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!