Végleg leállt a MobileMe

KeleMan 2012.07.01. 14:01 Apple, Egyéb 2 hozzászólás 727

Az idő elérkezett, a mai napon az Apple végérvényesen leállította a MobileMe szolgáltatását. Mostantól már csak az iCloud lesz elérhető, ahol az adatainkat tárolhatjuk. A régi szinkronizáló szolgáltatás a múlté lett, vele együtt az iDisk és a MobileMe Gallery is eltűnt az App Store kínálatából.

Az Apple bár minden MobileMe felhasználót figyelmeztetett az év eleje óta többször is, hogy a szolgáltatás leállításra kerül, még egy rövid ideig – talán pár nap, vagy pár hét – lehetőséget ad arra, hogy a MobileMe által tárolt adatainkat szinkronizálhassuk az iCloud rendszerébe, illetve lementhessük fotóinkat és fájljainkat.

Talán nem volt az Apple legsikeresebb alkotása a MobileMe, ezt maga Steve Jobs is elárulta, de talán úgy illik, hogy megemlékezzünk róla. A MobileMe kezdetben az iTools része volt, mely 2000 január 5-én debültált a Mac felhasználók részére amolyan internetes programcsomagként.

Az iTools ingyenes @mac.com végződésű e-mail címeket biztosított a felhasználóknak, és az első iDisk változatát. Két és fél évre rá az Apple újraalkotta a szolgáltatáscsomagot .Mac néven, melyben már vírusirtó és rendszer visszaállító alkalmazás is szerepelt. Bár az iTools ingyenes volt, a .Mac szolgáltatást az Apple már évi 99 dollár/év ellenében biztosította a felhasználóknak, mely miatt erős kritikák is érték a vállalatot.

2008-ban aztán az Apple ismét újra átnevezte a szolgáltatást és a benne található alkalmazásokat. Ekkor született meg a MobileMe. Az új szolgáltatás tulajdonképpen az akkori iPhone OS 2.0-ás változattal érkezett az iPhone 3G készülékekre és a frissen megnyílt App Store áruházba.

Sajnos a tengerentúlon a felhasználók általi fogadtatás nem aratott osztatlan sikert, sok volt a leállás a szerverek esetében, valamint az egész nem állt össze egy egységes koncepcióvá. Aztán 2010-ben az Apple ingyenessé tette a Find My iPhone szolgáltatást azok számára, akik legalább iOS 4.2-es rendszert használtak, mely eddig csak az évi 99 dollárt fizetők részére volt elérhető.

2011-ben aztán már lehetett sejteni, hogy a MobileMe nem fogja sokáig húzni, legalábbis nem fizetős szolgáltatásként. Sok pletyka is napvilágot látott, hogy az Apple ingyenessé teszi majd azt, főleg azután, hogy az Apple üzletek polcairól lekerültek a MobileMe dobozai.

A pletykák nem bizonyultak igaznak, bár a MobileMe szolgáltatásának mégis leáldozott. Az ok a 2011-ben bemutatott új felhőalapú szolgáltatás, az iCloud megszületése, melyet mára több százmillióan használnak világszerte.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

2 hozzászólás

  1. Tom - 2012.07.03. 21:25

    Lehet, hogy láma vagyok ezzel de akkor hol tudom elérni a find my phone -t??

Szólj hozzá Te is!