WWDC 2012 – Bemutatkozott a hordozható gépek új királya! – Itt a következő generációs MacBook Pro!

KeleMan 2012.06.12. 18:42 Apple, Kiemelt hírek, Mac, Videók 2 hozzászólás 3 005

Az Apple ismét fantasztikus terméket mutatott be nekünk. Megérkezett a “The Next Generation”, azaz a következő generációs MacBook Pro számítógép. A 15″-es készüléktől a közvetítés alatt többen elaléltak a gyönyörtől, – köztük én is – mikor megláttam ezt az ultravékony erőgépet.

Merthogy erőgép a javából, egy olyan monstrum, mely tekintélyt parancsol bárhol is bukkan fel, de nem az erejével, hanem a gyönyörű és fantasztikusan megalkotott dizájnnal, melyhez foghatót ember még nemigen látott. Phil Schiller mutatta be az ifjú titánt, melyet Jony Ive és csapata tervezett. Az új jövevény korszakalkotó a számítástechnikai piacon. Egyszerre durva, de mégis lágy, erős és elegáns egyben.

Lehetett sejteni, hogy az Apple ismét valamilyen korszakalkotó terméket mutat be, de be kell valljam, erre nem számítottam. De mit is tud az új TNG MacBook Pro? Nos röviden mindent, de fejtsük is ki. Az Apple mérnökei belepakolták a jelenlegi technika csúcsát. Minden mi szem-szájnak ingere, azt ez a notebook tudja.

Haladjunk kívülről befelé. Az új készülék közel 25%-al vékonyabb lett, mint a jelenlegi MacBook Pro modellek. Mindössze 1,8 cm a vastagsága, amely majdnem akkora, mint a MacBook Air legvastagabb pontja (1,7 cm). A szélessége 35,89 cm, míg a mélysége 24,71 cm lett. A gép súlya 2,02 kg, így még valamivel könnyebb is lett, mint a 13″-es MacBook Pro (2,06 kg).

A számítógép aljának a borítását lekapva elénk tárul a mesterien megtervezett alaplap, a rajta található processzor, a memóriák, az SSD Flash alapú háttértár, a hatalmas akkumulátorok és a hőelvezető rendszer, melyről két darab hűtő is gondoskodik.

Érdekesség, amit Jony Ive megemlít, hogy a coolereken elhelyezett lapátokat aszimmetrikusan alakították ki, ezáltal csökkentve a hűtők által keltett zajt is. De fontos megjegyezni, hogy a belső hangszórók is tökéletes minőséget biztosítanak, valamint a készülék dual-mikrofont is kapott, mely a szövegbevitelért lesz felelős, ami az OS X Mountain Lion-ban debütál majd, mindezt pedig teszi úgy, hogy kiszűri a háttérzajt is.

A készülék jobb oldalán található meg az új MagSafe 2-es tápcsatlakozó, 2 db Thunderbolt csatlakozó, egy USB3-USB2-es port és a 3,5″-es mini-jack fejhallgató bemenet. A bal oldalon pedig az SDXC kártyaolvasó és egy újabb USB3-USB2-es port található. Most először pedig a Mac gépek történetében a kettő közé elhelyeztek még egy HDMI csatlakozót is az Apple mérnökei, mellyel könnyedén csatlakoztathatjuk az új MacBook Pro készülékünket például a nagyképernyős televíziókészülékünkre, vagy egyéb HDMI-s eszközökre.

A készülék természetesen támogatja a WiFi 802.11n szabványt és visszafelé a 802.11 a/b/g vezetéknélküli eszközöket is. A billentyűzet itt is kapott háttérvilágítást, valamint a FaceTime HD kamera a kijelző felett szintén megtalálható.

A gépek lelke egyébként az Intel Ivy Bridge négymagos i7-es processzoraira épül, melyekből a kisebb modellben egy 2,3 GHz-es, míg a nagyobb kialakítású rendszerben 2,6 GHz-es processzor teljesít szolgálatot. Memóriával sem spóroltak az Apple-nél, 8 GB-nyi 1600 Mhz-es DDR3-as modulokat kapott az új MBP, de ezeket akár 16 GB-ig is bővíthetjük.

A grafikus processzor alapja itt is az Intel HD Graphics 4000-es chip, de második GPU-ként elhelyezték a készülékbe a Kepler magos NVIDIA GeForce GT 650M grafikus vezérlőt, mely összesen 1 GB GDDR5-ös memóriát kapott. Így amennyiben a grafikai teljesítmény megköveteli azt, akkor a két grafikus processzor egymás között váltogatja a működését.

És akkor el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, ami az igazi nagy durranás, mégpedig a Retina felbontású kijelzőhöz. Az eddigi 15″-es MacBook Pro modelleknél a képernyő felbontása 1440 x 900 pixeles volt. Ezt az Apple a következő generációs MacBook Pro modellnél megduplázta, így a képernyő felbontása 2880 x 1800 pixeles lett, az egy inchre eső képpontok száma pedig így 220 darabra változott. Ezen felül bár a kijelző IPS alapú, lényegesen élénkebben jeleníti meg a színeket, sőt a fekete szín is sokkal élethűbb lett Phil Schiller szavai szerint.

A készülék tökéletes lett, minden apró kis csavar a lehető legjobb helyre került. Az egyetlen probléma, – persze ez nem az Apple gondja – vagy mondhatnánk, hogy a feketeleves a készülék árfekvése. Mivel ez a készülék jelenleg a technológia csúcsa, így a legkisebb modell is 729.990 Ft-tól kapható kis hazánkban, de a valamivel jobb konfiguráció is 928.990 Ft-ba kerül, és itt még nem beszéltünk arról ha esetleg több memóriával és nagyobb tárhellyel kérnénk.

Ettől függetlenül az Apple ismét hatalmasat alkotott, elhozta nekünk a nagybetűs hordozható számítógépet, mellyel egy újabb kategóriát teremtett. Alig várom, hogy valamelyik iSTYLE üzletben kipróbálhassam.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

2 hozzászólás

  1. a.sebi - 2012.06.12. 19:25

    Ouuuups. ..amikor koppan az állam……amúgy az apple mint ha azt mondta volna hogy a retina kijelzö 300 ppi nél kezdődik….de sebaj….

    • iGnoom1548 - 2012.06.13. 07:48

      Ez egy laptop ne feledjük.. Szerintem mindegy, hogy 300 vagy 220, durva a kijelző. DE! Az árán(már a feléből) ha a kijelzőt nem nézzük, durvább laptopot vehetünk.. Ezért is nem veszek mert erre pénzt kiadni felesleges. Szerintem.

Szólj hozzá Te is!