Hamarosan lezárulhat a kínai iPad-név botrány

Helme 2012.05.15. 20:00 iPad 1 db 134

Újra tárgyalóasztalhoz ült az Apple és a Proview az iPad márkanév használatát érintő jogi kérdések tisztázására, a felek bíróságon kívül egyezhetnek meg. A hónapok óta megegyezni képtelen cégek a Kanton tartományi bíróság közbenjárására kezdtek újra tárgyalásba – mondta a Shanghai Daily napilapnak Ma Tung-hsziao (Ma Dongxiao), a tajvani székhelyű Proview Technology Shenzhen jogásza. Azt is hozzátette: az egyeztetés arról folyik, az Apple mennyiért vásárolná meg az iPad márkanév szárazföldi Kínában való értékesítés jogát a Proview-tól.

Bár az álláspontok még távoliak, az ár “ésszerű lesz”, jóval kevesebb az internetes pletykák által emlegetett 400 millió dollárnál – jegyezte meg. A Proview 2000 és 2004 közt több ázsiai országban, valamint Mexikóban is bejegyeztette az iPad márkanevet, ennek használati jogát aztán a Proview tajvani leányvállalata, a Proview Technology Taiwan 2006-ban eladta az Apple-nek. A cég sencseni leányvállalata, a Proview Technology Shenzhen azonban az adásvétel után is fenntartotta magának a jogot a márkanév használatára a szárazföldi Kína területén, így eredetileg 10 milliárd jüant (360 milliárd forint) követeltek a szerzői jogok megsértése okán.

Az Apple szerint ugyanakkor a szárazföldi Kínában való értékesítés jogát is megvették, a Proview azonban – a megegyezést be nem tartva – elmulasztotta kiszélesíteni a jogokat. A sencseni (Shenzhen) bíróság tavaly december végén a Proview-nak ítélte az értékesítés jogát, februárban a sanghaji bíróság nem találta jogellenesnek az iPadek Apple általi értékesítését. Április végén az állami ipari és kereskedelmi felügyelet igazgatóhelyettese úgy fogalmazott: a kínai törvények értelmében az iPad márkanév használata a Proview Technology Shenzhen vállalatot illeti, személyében először nyilatkozott állami hivatalnok az esetről.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Csoku - 2012.05.16. 13:24

    Persze! Mert a Proview a csőd szélén áll és valahogy lóvéhoz akar jutni! Ha nem a bírósági ítélet által akkor egyezkedéssel!! Erre van eszük!? Lejmolni..!:(

Szólj hozzá Te is!