Ausztrália után Nagy-Britanniában sem 4G az új iPad többé

KeleMan 2012.05.04. 09:31 Apple, Egyéb, iPad 2 hozzászólás 186

Vajon ki gondolta, hogy ez lesz? Egy hónapra rá, hogy Ausztráliában a jogvédő szervezetek a kormány segítségével megtiltották az Apple-nek, hogy 4G-nek nevezze az új iPad készüléket, Nagy-Britanniában is hasonló lépésre szánta el magát az UKPA.

Az ASA (Advertising Standards Authority) potenciálisan problémásnak nevezte, hogy az Apple a weboldalán az új iPad készüléket 4G-s termékként reklámozza, holott az félrevezető, hiszen egész Európában nem működik a 4G funkcióa megfelelő GSM sávok hiánya miatt. Miután közel 40 bejelentést kaptak a témában, félrevezetőnek titulálták a reklámot az új táblagéppel kapcsolatosan.


Ilyen volt, ilyen lett…

Az ASA kötelezte az Apple-t, hogy Nagy-Britanniában távolítsa el weboldaláról az “LTE” és “4G” kifejezéseket. Az Apple megtette mindezt, mostantól “Ultra-fast wireless. Full speed ahead.” néven találjuk az új iPad készülék paraméterei között a felsorolásban ezen hálózati tulajdonságát az új iPad készüléknek.

Az érdekesség az, hogy vajon ki dönti el, hogy mit nevezünk 4G-nek? Ki állapítja mindezt meg? Van aki, már a HSPA+ kapcsolatra is 4G-t kiált, míg a valódi LTE is csak egy tág sebességintervallum lefedése. Érdekesség még, hogy az Apple az új iPad készülékeket, mind a WiFi, mind pedig a WiFi + 4G modelleket fehér színű dobozban szállította. Mostantól Ausztráliában és a Nagy-Britanniában a sima WiFi változat várhatóan továbbra is fehér színű, míg a WiFi + 4G készülékek fekete színű dobozban érkeznek majd a polcokra.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

2 hozzászólás

 1. wroadd - 2012.05.04. 10:24

  Kérdésedre válaszolva (“vajon ki dönti el, hogy mit nevezünk 4G-nek?”)
  A Nemzetközi telekommunikációs szövetség Rádiokommunikációs szakága dönt a nemzetközi standardokról, ami a 4G esetében valójában IMT-Advanced névre hallgat.
  Ennek a standard előírásainak felel meg részben vagy egészben a HSDPA+ illetve az LTE, ezeket az iparági megfeleltetéseket be is húzta maga alá az IMT-Advanced.
  Ezek nem csak az alap adatokat tartalmazzák már, hanem a megvalósítási elvet.
  Tehát ha így nézzük, akkor a 4G kifejezés valójában egy gyűjtőnév (a standard alapelveinek megfelel egyébként a WiMax új változata is, íígy az is 4G)

  • KeleMan - 2012.05.04. 10:31

   Köszönjük Wroadd, ez hasznos info volt. Amúgy én is így gondolom, mármint hogy gyűjtőnév, de akkor miért megtévesztő egyes országok szerint? Pláne ha nem csak a HSPA+, hanem már a HSDPA+ is beletartozik a 4G fogalmába, ennyi erővel az iPhone 4S készülék is 4G-s…

Szólj hozzá Te is!