Az eredeti Google koncepciómobil a bizonyíték arra, hogy a Google jól átvágta az Apple-t

KeleMan 2012.04.26. 09:53 Apple, Egyéb, iPhone 7 hozzászólás 402

Emlékeztek még arra, amikor az Apple és a Google mekkora barátok voltak? Mikor Steve Jobs és Eric Schmidt 2007-ben, mondhatni kéz a kézben bemutatták az új iPhone készüléket. Nyilvánvaló volt, hogy az Apple-nek szüksége volt a Google keresőjére, és a térképszolgáltatására, hogy valamit fel tudjon mutatni. Ezt az Apple sosem tagadta, Steve Jobs többször is megköszönte a Google segítségét.

Aztán jött az érvágás. 2008-ban a Google bemutatta az első Androidos telefonokat és azóta is tagadja, hogy az Apple megoldásait koppintotta volna. Nehéz viszont elfeledni azt a tényt, hiszen köztudott, hogy a Google valóban gondolkodott mobilkészülék fejlesztésében, még az elsőgenerációs iPhone megjelenése előtt. Még 2006-ban valóban készültek koncepciókészülékek, hogy milyen is legyen majd később a Google telefon.

Aztán minden megváltozott. A fenti kép, mely nemrég került ki a netre jól prezentálja, hogy miben is gondolkodott a Google az iPhone előtt és az iPhone megjelenése után. Eszük ágában sem volt nagyméretű kijelzőt készíteni, nemhogy érintőkijelzős telefont. Hasonló telefonokat kívántak tervezni, mint anno a Samsung és a Nokia megoldásai. Aztán, ahogy az iPhone megjelent hirtelen változtattak a világnézetükön.

Még 2006-ban a Google megkereste a világ legnagyobb mobilszolgáltatóit és bemutatta nekik az új Google telefont. Az operátoroknál azzal érveltek, hogy a telefonjuk beszerzési költségei nagyon alacsonyak, viszont az adatátvitel miatt a szolgáltatóknak hatalmas bevételük lesz a mobilinternetet használó ügyfelekből. Fontos, hogy ez még a 2006-os telefon volt, a Nokia 3100-s készülékek korában.

A telefon amúgy egy ARMv9-es 200MHz-es processzort kapott, GSM hálózattal, 3G támogatással (sima UMTS), 64MB RAM és ROM társaságában és egy miniSD kártya (igen mini, nem micro!) bővíthetőséggel. Ja igen, volt benne 2MPx-es kamera is, USB támogatás, Bluetooth 1.2 és egy QVGA 16-bit megjelenítésére alkalmas kijelző. Azokban az időkben nem volt elvárás az érintőkijelző, sőt, nem is igazán favorizálták a gyártók, mondván minek, ott vannak a gombok, nyomogassad azokat.

Szóval a Google szépen elment a szolgáltatókhoz és megpróbálta rájuk erőszakolni a “bunkofont”. Aztán megjelent az Apple iPhone készüléke…

Síri csend lett az iparágban. Senki sem tudta, hogy mitévő legyen, hova nyúljon. A Google viszont hamar észbe kapott és rájött, hogy amennyiben nem lesz érintőkijelző a készülékükben, úgy lehúzhatják a rolót. Kidobták a terveiket, lenyúlták az iPhone hardverét és szoftverét, csináltak egy sajátot és elnevezték Androidnak. Elnézve ezeket a koncepció képeket, melyek nemrég felbukkantak simán megértem az Apple és főleg Steve Jobs utálatát a Google felé. Megértem, hogy felbaszta magát.

El lehet képzelni a szitut… Steve Jobs és Eric Shcmidt ülnek a kávézóban, megpróbálják megbeszélni a sérelmeiket, hogy melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás, az Apple vagy a Google mobilja, azátn Schmidt úr nyájasan elmondja Steve-nek, hogy…

“De hát mi mindig is egy érintőkijelzős telefonban gondolkodtunk.”

…mire Steve előkapja a Google koncepció mobil képét T-Mobile-os felirattal, kibassza az asztalra, Schmidt arcán harminc másodpercig csak a halálfélelem látszik, és Steve csak ennyit mond:

“Lófaszt apukám!”

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

7 hozzászólás

 1. AndroidHater - 2012.04.26. 10:29

  Ennyi! :D

 2. Dru - 2012.04.26. 14:28

  És akkor mi van? :D ez aztán a hír!

  • 14bob88 - 2012.04.26. 17:35

   Sztem qrva jó. :D

 3. Smok3y - 2012.04.26. 17:15

  Nézd már… ezek is plagizálnak? (Google-nél is van egy “Schmitt”!!) :D

 4. KeleMan - 2012.04.27. 13:56

  Sebi! Regisztrálj! Próbálj meg normális e-mail címet és nevet megadni és akkor nem teszi a moderációs listára a rendszer a mondandódat!

  • a.sebi - 2012.04.27. 21:51

   hello….
   érdekes eddig nem volt probléma

Szólj hozzá Te is!