OMG! A Cydia mintájára elindult a HackStore!

KeleMan 2012.04.25. 19:16 Apple, Egyéb, Mac 5 hozzászólás 703

Egy nap nem lehet két bréking hír, különben is az elsőért is megszóltak bennünket… sic :) Szóval csak OMG! Lehetett sejteni és az elmúlt hetekben hallani is róla, de azt, hogy ilyen gyorsan bekövetkezik és elindul, arra csak legmerészebb álmainkban gondoltunk. Nem mehetünk el mellette szó nélkül, így gyorsan szögezzük is le, hogy a HackStore egyáltalán nem illegális, de azt sem mondhatnánk, hogy teljesen legális dolog.

Csakúgy, mint az iPhone, iPod touch és iPad készülékek esetében a Cydia, úgy a Mac számítógépek esetében a HackStore is lehetővé teszi, hogy a Mac gépekre szánt olyan alkalmazásokat, amelyeket valamiért az Apple nem fogadott el és nem engedett be a Mac AppStore áruházba letölthessük. Itt biztos, hogy lesznek fizetős és ingyenes alkalmazások is, egyéb tweekek, de nem szabad elfelejteni, hogy ezek nagymértékben befolyásolhatják a Mac gépünk teljesítményét, annak működését, hiszen ezeket a programokat az Apple nem tesztelte le, nem hagyta jóvá.

Az ötlet Andrey Fedotov fejében fordult meg, aki saját állítása szerint a Cydia mintájára szeretné elkészíteni a Mac gépekre szánt változatot. Az Apple – az iOS készülékeknél már megszokott AppStore áruházhoz hasonlóan – az OS X Lion operációs rendszer megjelenésekor egy Mac AppStore áruházat is bemutatott, ahonnan programokat tölthetünk le a Mac gépeinkre. Kényelmes, gyors, átlátható és letisztult.

Andrey Fedotov még 2011 decemberében hozott össze egy csapatot, akikkel közösen, megfeszített munkával elérhetővé tették a HackStore áruházat a tegnapi napon. Maga a HackStore tulajdonképpen egy alkalmazás, melyet a készítők “hivatalos” oldaláról lehet letölteni a Mac gépekre. Természetes, hogy ez az app sem jelenhet meg a hivatalos Mac AppStore kínálatában.

Az alkalmazás jelmondata viszont a következő, melyből következtetni lehet, hogy Fedotov és csapata egyáltalán nem szeretne illegális tartalmakat terjeszteni az áruházukban.

“No piracy apps here, forever and ever.”

Fedotov amúgy arra buzdítja a fejlesztőket, hogy küldjék be részükre azokat az alkalmazásokat, melyeket az Apple elutasított, melyeket a későbbiekben, folyamatos frissítéseken keresztül tesznek elérhetővé a HackStore áruházban. A HackStore sikere borítékolható, hiszen már az induláskor is – közel 15.000 felhasználónál – lefagyott a kiszolgáló szerver, már az első nap.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

5 hozzászólás

 1. Fleshman - 2012.04.25. 19:32

  Pedig ez már inkább Breaking mint hogy a homegomb milyen!
  Esetleg lehetne majd cikk a HackStore-os progikról is, amennyiben valami igazán jó előkerül

  • KeleMan - 2012.04.25. 19:48

   Szinte gondoltam, hogy Te leszel az első! :D Majd szétnézek mi van az “áruházban”.

   • Fleshman - 2012.04.26. 15:55

    Mostanába az időm nagyrészét az Xcode-ba töltöm, és ahányszor elakadok frissítem az iHonlapokat úghogy ráérek . . .

 2. Hammett79 - 2012.04.26. 08:13

  Nekem monndjuk el sem indul Lion alatt.

  • KeleMan - 2012.04.26. 10:10

   Elvileg még problémák vannak a szerverrel, de nemsokára kipróbálom én is.

Szólj hozzá Te is!