A jóárasított iPad mini híre miatt bukhatott 50 milliárdot az Apple

KeleMan 2012.04.24. 17:57 Apple, Egyéb, iPad 1 db 182

Az elmúlt hónapban az Apple részvények ára elérte a 640$-t is, mindenki arról beszélt, hogy egy-két év és lesz ez még 1.000$ is. Azonban az utóbbi hetekben, főleg az elmúlt napokban lényegesen, közel 10%-al csökkent a részvények ára, közel 560$-ra. Jelenleg a cikk írásának pillanatában 571$-on mozognak a papírok.

De vajon mi okozhatta a közel 50 milliárd dolláros buktát? Nos, mivel az Apple papírok lényegesen befolyásolják az USA tőzsdeindexét, mondhatnánk, hogy tisztán piaci korrekció, míg mások az új és olcsóbb iPad mini megjelenésével kapcsolatos pletykákkal magyarázzák a zuhanást.

Az Apple részvények múlt év végén kezdődő nagyfokú erősödése, – melyet a 2012 Q1-es eredmények indítottak el – a világ legértékesebb vállalatává aposztrofálták az Apple-t. Most azonban mégis inkább mindenki eladja a részvényeit, melyek alapján csökken az ár is. A bizonytalanságot növeli, hogy ezen 10%-os csökkenés több, mint a HP teljes piaci kapitalizációja, mely közel 48 milliárd dollár.

A Wall Street Journal által közölt visszaesés mögött egyébként minden bizonnyal az áll, hogy az Apple várhatóan egy lényegesen olcsóbb iPad mini készülékkel szállna be a piacra, mely a pletykák szerint 249$ és 299$ között árusítana. Az Apple ezen lépése egyáltalán nem lenne meglepő, ismerve a piacot, az Amazon Kindle Fire sikerét a tengerentúlon, valamint azt, hogy a nyár végén megérkező első Windows alapú táblákra is kell reagáljon a cupertinói cég.

Sokan azonban azt gondolják, hogy az iPad mini egyszerűen kinyírja majd az új iPad táblagépet és kannibalizálja annak piacát. Ettől amúgy szerintem egyáltalán nem kell majd tartani, a többfajta típusú iPod készülék is megfér egymás mellett a piacon a mai napig. Mások azonban úgy értelmezik a mostani meredek esést, hogy a csak egy korrekció, míg többen az amerikai kormány trösztellenes eljárását látják a papírok értékeinek csökkenése mögött, melyet az Apple és több nagy könyvkiadó ellen kezdeményezett az USA.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Martyn - 2012.04.24. 20:57

    Gondolom nem zabálná fel az iPad piacát, mert akinek nagy kell az nagyot vesz. Én is gondolkodtam rajta, hogy veszek egy iPadot, de nem veszek. Talán, ha jó és olcsó is lesz… De az iPhone felé nagyon hajlok… Sajna nem telik mindenre de ha lotto 5-ösöm lenne tutira vennék: iMac, iPad, iPhone, iPod touch, Macbook Pro vagy Air…
    De választás alapján a telefon nyert… Sokan ajánlják a SG S2-t de az egy szar (TouchWiz -kezelőfelület, szar gombok, szar alap oprendszer, szar hardver, szar kijelző). Akinek nem telik iPad-re az vesz mini-t vagy az is aki beéri annyival… De nyeresége mindenképpen lenne…

    Martyn

Szólj hozzá Te is!