Az amerikai kormány trösztellenes eljárást kezdeményezett az Apple és több nagy könyvkiadó ellen

KeleMan 2012.04.17. 21:07 Apple, Egyéb, iPad 0 db 101

Az amerikai kormány múlt hét szerdán trösztellenes eljárást kezdeményezett az Apple és több könyvkiadó ellen, – értesült az MTI – azzal vádolva őket, hogy a verseny korlátozásának érdekében az elektronikus könyvek árának emelésére szövetkeztek. A kereset szerint, amelyet egy manhattani szövetségi bíróságon nyújtottak be, a cégek két évvel ezelőtt kötöttek titkos alkut, amikor az Apple az iPad kibocsátására készült. A megegyezés értelmében a komputer-óriásvállalat minden eladott e-könyv után 30 százalékos jutalékot kapott.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint az árkartell miatt a fogyasztók több tízmillió dollárral többet fizettek az e-könyvekért, mint amennyit rendes versenykörülmények között kellett volna. A paktum tagjai állítólag az Amazon elektronikus könyvforgalmazó ellen szövetkeztek, amely alacsony, 9,99$-os áron árulta saját digitális kiadványait.

Három kiadó – a News Corporationhoz tartozó HarperCollins Publishers, a CBS tulajdonában lévő Simon & Schuster és a Lagardere által birtokolt Hachette – beleegyezett az amerikai igazságügyi minisztériummal a peren kívüli megállapodásba. A megegyezés részleteit azonban nem hozták nyilvánosságra. Az Apple és a Pearsonhoz tartozó Penguin Group és a Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck GmbH tulajdonában lévő Macmillan ellen az amerikai kormány a bíróságon kíván érvényt szerezni igazának.

Az igazságügyi minisztérium nyilvánosságra hozta az egyik – meg nem nevezett – kiadó vezetőjének e-mailjét, amelyben az a cégek összefogása mellett érvelt annak érdekében, hogy áremelésre késztessék az Amazont. Az e-könyvekről megkötött árkartell ügyében az Európai Unió is vizsgálatot indított.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!