A Greenpeace felhívása az Apple, a Microsoft és az Amazon ellen – Tisztítsd meg a legkoszosabb dologtól az internetet!

KeleMan 2012.04.23. 18:00 Apple, Egyéb 0 db 123

A Greenpeace a magyarországi hivatalos oldalán is gyűjti a tiltakozásokat az Apple, a Microsoft és az Amazon ellen. Miért is? Mert a fenti cégek egytől-egyig légzéskárosító szénenergiával működtetik a “felhőt” (azaz a felhőalapú szolgáltatásokat, lásd Apple iCloud) mely a zenéinket, videóinkat, fotóinkat és elektronikus levelezésünket tárolja. Mi a kérdésben egyáltalán nem kívánunk állást foglalni. Mindenki döntse el maga, hogy kitölti-e a nyilatkozatot.

Az óriási adatközpontok, amelyek képek, levelek, zenék és videók özönét tárolják és továbbítják örömünkre, mára a világ egyik leggyorsabban növekvő új energiaigényének forrásává váltak. A szén elégetéséből fakadóan minden egyes nap többezer tonnányi légzéskárosító, éghajlatpusztító szennyező anyag kerül a levegőbe azért, hogy az internet tovább éljen.

De van remény! A technológiai ipart néhány nagy cég vezeti, akik lemondhatnak a szénfüggőségről. Hála a támogatásotoknak, a Greenpeace kampányának hatására a Facebook már így is tett. Most pedig egy új kampányt indítunk, hogy rávegyük a váltásra a Microsoftot, az Amazont és az Apple-t – három céget a világ legnagyobb adatközpont-tulajdonosai közül. Segíthetsz nekünk, légy te is egyike annak a 200 000 embernek, akiktől a következő napokban üzenetet kapnak.

A Greenpeace oldaláról az alábbi szövegű tiltakozást juttathatjátok el az Apple, a Microsoft és az Amazon vezetőinek.

Tisztelt Ballmer Úr, Bezos Úr és Cook Úr!

Ideje rátérnünk a ZöldITésre. A széntüzelésű erőművek, amelyek az Önök óriási adatközpontjait és szervereit működtetik, a legszennyezőbb rákkeltő lebegő részecskéket és üvegházhatású gázokat bocsátják ki a világon.

Bizonyára találkoztak már a Greenpeace International jelentésével, amely rámutat arra, milyen nagy mennyiségű szén elégetése szükséges ezeknek a szervereknek a működtetéséhez. Ez meglehetősen befeketíti azt a sok remek IT-innovációt, de a tények magukért beszélnek: az adataink egyértelműen koszosak.

Önöknek azonban megvan lehetőségük arra, hogy tisztába tegyék a dolgokat, és egy olyan informatikai világ felé vezessenek minket, amelyet a nap és a szél működtetnek, nem pedig a szennyező és koszos szénenergia. Íme, miket tehetnek azért, hogy ez megvalósuljon:

– Tegyék vállalati előírássá, hogy az adat- és szerverközpontjaik telepítésekor a megújuló _ energiaforrásokat keressék.
– Ösztönözzék az áramszolgáltatóikat, hogy a piszkos energiák helyett a megújuló energia termelésébe fektessenek be.
– Támogassák az energiafelhasználás és a szén-dioxid lábnyom teljes átláthatóságát az összes termékükre vonatkozóan, illetve a felhőszolgáltatások esetében is.
– Bátorítsák a beszállítóikat és gyártóikat, hogy alkalmazzanak hasonló előírásokat, és részesítsék előnyben a zöld beszállítókat.

Környezettudatos digitális állampolgárként arra kérem, segítsenek mindannyiunknak egy kicsit könnyebben levegőhöz jutni azáltal, hogy együttműködnek a Greenpeace-szel egy olyan világ megteremtésében, amelyben a piszkos szén már a múlté. Amellett, hogy ezzel számtalan informatikai áttörést fognak ösztönözni, még a káros kibocsátások megfékezésében is nagy szerepük lesz.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!