Irányítsd iPad készülékkel – Vízre bocsátották az Adastra luxustrimaránt

KeleMan 2012.04.16. 19:03 Egyéb, iPad, Videók 1 db 924

A múlt héten végre útjára bocsátották az Adastra luxustrimaránt, mely a milliárdos üzletember Anto Marden játékszere. Az iPad készülékkel is irányítható luxushajó tervezését John Shuttlesworth kezdte meg immár 5 éve. A trimarán jellegéből adódóan hosszabb utak megtételére is képes. A Föld hajóval történő megkerülésének legújabb világrekordját (45 nap 13 perc) is egy hatalmas trimarán, a francia Loick Peyron által kormányzott Banque Populaire V. állította be, nem is olyan rég, mindössze pár hónapja, 2012. január 6-án.

Katamarán: Kéttörzsű hajótest. A két egyforma test tartórudakkal adott távolságra párhuzamosan van összekötve. Nagyobb hajóknál a két test közé egy zárt kajütrész kerül. Az árboc a két test közé, egyenlő távolságra van elhelyezve. Sportvitorlások között a katamarán nagyobb sebességre képes, mint az egytörzsű hajók.

Trimarán: Háromtörzsű hajótest. A hajó három testből áll, egy hajótörzsből és tőle egyenlő távolságra lévő tartórudakkal összekötött két egyforma testből. A trimaránoknál a hajótörzs is érintkezik a vízzel.

Az Adastra 42,5 méter hosszú, 16 méter széles, üvegből és kevlárból álló 52 tonnás csoda. A maximális végsebessége 22, az általános utazó sebessége pedig 17 csomó. Összesen 7.408 km vagy 4.000 tengeri mérföld megtételére képes. A legénység 6 főből áll, mellette pedig összesen 9 vendég elhelyezését és kényelmét is biztosítja a hajótest.


A tervező: John Shuttlesworth

Az Adastra üzemanyag felhasználása is példaértékű. Egy óra alatt 13 csomós sebességgel 24, míg 17 csomós sebességgel 32 gallon üzemanyagot fogyaszt el. A legjobb pedig a már említett iPad készülékkel való irányíthatóság. Akár 160 láb (52,8 méter) távolságból is kezelhető marad a hajó.

Az alábbi videón további képek tekinthetőek meg. Fantasztikus. Az ára 15 millió, azaz 15.000.000 amerikai dollár.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. dani - 2012.04.16. 19:12

    Na de a Banque Populaire egy kecses vitorlás trimarán, nem egy üzemanyag zabáló monstrum!

Szólj hozzá Te is!