A TSMC fokozza a 28nm-es mobil chipek gyártását

Legendd 2012.04.17. 21:46 Apple, iPad, iPhone, Pletykák 0 db 104

A Tajvani Félvezetőgyártó Vállalat (TSMC – Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) fokozza a mobilokba szánt, 28nm-es technológiával készített ARM chipek gyártását, de az még erősen kérdéses, hogy az Apple mikortól kezdi el használni ezeket.

A TSMC a 28nm-es chipekből származó bevételeit 2011 negyedik negyedévétől kezdte, amely a vállalat összbevételének 5%-át adta az a DigiTimes legutolsó adatai alapján. Ezt a számot a TSMC a 2012-es évre jelentősen fokozni akarja, ám az egyetlen – gyorsítást célzó – hátrány amiatt áll fent, hogy a chipek mérete limitálja ezen lehetőségeket. Összehasonlításképpen az általuk forgalmazott 40/45nm-es chipek 1,5 év alatt érték el az akkor kívánt 10%-os bevételi értéket. A társaság is természetesen látja ezt a problémát, amelynek fő oka szerintük az, hogy a 28nm-es technológia még elég új számukra, így nem is várnak rövid időn belül jelentős bevételnövekedést ebből.

Az Apple számára a növelt gyártási mennyiség különösen fontos lenne, hiszen az Apple a legnagyobb mobilprocesszor-felvásárló vállalat, ám még mindig a 45nm-es technológiával készült chipeket használja készülékeiben (példaként említhetjük a harmadik generációs iPadben található A5X ARM CPU-t is). Ezt az Apple is látja, így ki is emelték, hogy a konkurencia és a saját érdekük is megköveteli, hogy szétnézzenek a piacon, valamint minél hamarabb használják eme fejlettebb megoldású chipeket.

Fura módon az Apple a 32nm-es technológiát már tesztelte az iPad 2-ben, ahol bizonyossá vált, hogy a kisebb nm-rel gyártott processzorok jóval energiahatákonyabbak, melyek lehetővé teszik a hosszabb üzemidő elérését.

Jelenleg az Apple legnagyobb processzorbeszállítója a Samsung, ám a tavalyi év végén egy nagyszabású szerződést kötöttek a TSMC-vel. Bizonyos források szerint így az Apple A6 processzora már a 28nm-es, míg a lehetséges A7 processzor már 20nm-es technológiával fog készülni. Kérdés persze, hogy mikor. Fő célja természetesen ennek az alacsonyabb energiafogyasztás, amely a nagyobb kijelzők, erősebb hardver, valamint a mostani elavult akkumulátor-technológia miatt elengedhetetlen feltétel.

Ezzel az Apple valamelyest rálépett arra az útra, hogy minél jobban elszakadjon, valamint minél kevésbé függjön a rivális Samsungtól.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Médiaharcos, újságíró, pörkölt pusztító.

Szólj hozzá Te is!