Az új iPad előállítási költsége lényegesen drágább, mint az előző Apple táblagépeké

KeleMan 2012.03.19. 08:02 Apple, Egyéb, iPad 0 db 1 157

Emlékeztek még arra, hogy kb. egy hónapja jött egy pletyka, miszerint az Apple emelheti az új iPad árait közel 70-80$-al, mert az előállítási költségek magasabbak? Szerencsére ez nem történt meg és ugyanazokkal az árakkal dolgozik az Apple, mint tette azt az első két változatnál. A pletyka egy része viszont mégis igaznak bizonyult.

Az iSuppli készített egy részletes táblázatot, melyben bemutatják, hogy milyen alkatrész mennyibe is kerül az iPad 2 esetében, illetve mennyibe kerül a harmadik generációs táblánál. Az előállítási költségeknél részletezve van a processzor, a kamerák, az akkumulátor, a kijelző és a hozzá kapcsolódó érintőfelület, stb. valamint maga az összeszerelési munka is, melyet a Foxconn gyár munkásai végeznek. Mint már tudjuk egy iPad összeszerelése összesen 5 napba telik, miközben 325 ember dolgozik rajta.

Az iPad 2 16GB Wifi modell esetében az Apple táblánként 8,15$-t fizet a Foxconnak, míg az új iPad bármely WiFi-s változata után kereken 10$-t. Az iPad 3 WiFi+4G esetében pedig már majdnem 11$/tábla a munkaköltség.

Az összeszerelési munkálatok után fizetendő tételek különbsége tehát elenyésző az iPad 2 és iPad 3 között, viszont az alkatrészek között már lényeges különbségeket találunk. Rögtön itt van ugye a memória, melyből az új iPadben már 1GB van, így az eddigi DRAM modulok árai 7,6$-ról közel duplájára, 13,9$-ra nőttek. Az elemzés szerint az iPad 3-ban lévő új A5X processzor 23$-ba, míg az új kameramodulok 12,35$-ba kerülnek a cupertinóiaknak.

Az új akkumulátor is 32$-ba kerül egységenként az eddigi 22,75$-os árhoz képest. Ami pedig igazán megdobja a költségeket az az új LTE szabványt támogató vezetéknélküli hálózati modul. Itt az iPad 2-nél 25,60$, míg az új iPadnél 41,50$ az összeg nagysága egy táblára vetítve.

Jól látszik tehát, hogy egy iPad 2 WiFi+3G 16GB-os (271$) és egy iPad 3 WiFi+4G 16GB-os (358,30$) tábla között 87,3$ a különbség. Ennyivel kerül tehát többe az Apple-nek az új iPad gyártása. Szerencsére azonban az Apple lenyelte a békát és nem terhelte közvetlenül a fogyasztókra a különbözetet.

Most már csak az maradt hátra, hogy a héten a magyar Apple resellerek is közöljék velünk az itthoni hivatalos árakat, mely a mostani euró-forint árfolyam miatt talán pár ezer forinttal magasabb lesz az eddigiekhez képest. De ne legyen igazam.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!