Csökken vagy nő az alkalmazások mérete a Retina felbontás miatt?

KeleMan 2012.03.19. 07:31 Apple, Egyéb, iPad 0 db 570

Az új iPad bevezetésével végre megjelent – és eddig mindenkit elkápráztatott – az új Retina kijelző. Hasonló változást jelent ez az iPad történetében, mint ahogy az iPhone 3GS-t követő iPhone 4 készüléknél is meglépte azt az Apple.

A kijelzőről már írtunk, 2048×1536 pixeles a felbontása (264 ppi) a 9,7″-es kijelzőn. Bár az egy inchre eső képpontok száma kevesebb, mint az iPhone 4 és 4S esetében (960×640 pixeles felbontása 324 ppi mellett), ettől függetlenül, mivel messzebbről is nézzük a táblát, nem tűnik fel a különbség.

Ami azonban mégis elsőre feltűnik az a programok megváltozott mérete. Nagyságrendekkel (akár 2x-3x) lett nagyobb egy-egy app mérete a Retina támogatás után.

A CultOfMac például megvizsgálta az univerzális iWork termékcsalád iOS változatát és kiderült, hogy a Keynote, Pages és Number termékek az eddigi méretükhöz képest mondhatni megháromszorozódtak.

Míg a Keynote az iPad 2 esetében mindössze 110MB volt, úgy a frissítés után megjelent új változat már 327MB. A Pages produkálta a legdrasztikusabb változást, itt 89MB-ról 331MB-ra nőtt az app mérete. A Numbers is 104MB-ról 375MB-ra hízott.

Az iLife csomag esetében az iMovie 82 MB-ról 404MB-ra nőtt. Érdekes azonban, hogy az új iPhoto csupán 129MB (vélhetően a jobb optimalizálás és a kevesebb beépített sablon miatt).

Viszont nem minden esetben nőttek az alkalmazások méretei. Sőt! Az Infinity Blade II is megkapta még az első napon az új Retina felbontású tapaszt, azonban a mérete 940MB-ról 791MB-ra csökkent. Az Asphalt 6 Adrenalin is 976MB volt a frissítés előtt, utána pedig 805MB.

Nehéz megmondani tehát, hogy nő vagy csökken az alkalmazások mérete. Szerintem ez főleg a programozóktól függ. Ha egy appot univerzálisként adnak ki, akkor az app tartalmazza – már ha támogatja – az iPhone 3G és 3GS (480×320), az iPhone 4 és 4S (960×640), az iPad 1 és iPad 2 (1024×768) és iPad 3 (2048×1536) textúráit.

Ha azonban a programozók szánnak rá időt és képesek a programon belül olyan algoritmust írni, mely konkrétan csak a nagyobb felbontást csökkenti le, – miközben fut a program – akkor az appnak elegendő a nagyfelbontású fájlokat tartalmaznia. Így bár összességében nagyobbak a fájlok, de kevesebb textúrát tartalmaznak, ezáltal az alkalmazás mérete is kisebb.

A legtöbb fejlesztő azonban nem feltétlenül fordít erre kellő időt. Szóval elsőre nehéz választ adni a címben megfogalmazott kérdésre, de a tapasztalat, – függetlenül a ritka fehér hollóktól –  azt mutatja, hogy bizony az appok mérete nő, a rendelkezésre álló tárhely pedig ezáltal sajnos csökken.

Így aki eddig is használt iPadet és tervezi az új iPad készülék vásárlását érdemes elgondolkodnia, hogy egyel nagyobb modellt válasszon a kínálatból. Mert bár lehet, hogy eddig elég volt a 16GB, azonban elnézve például a most akciós Gameloft Modern Combat 3 – Fallen Nation játékot (1,05GB) a közeljövőben egyre inkább az lesz a tendencia, hogy mindenképp érdemes lesz egy 32GB-os vagy egy 64GB-os modellt választani.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!