Jogerős a 900 MHz-es frekvenciaárverési határozat: a Magyar Telekom bírósághoz fordult

Helme 2012.03.12. 15:18 Egyéb, iPhone 0 db 215

A Magyar Telekom bejelenti, hogy a 900 MHz-es frekvenciasávon nyújtható rádiótávközlési szolgáltatáshoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultság tárgyában kiírt árverést lezáró hatósági határozat jogerőre emelkedett. A Magyar Telekom a határozat felülvizsgálata iránt bírósághoz fordult.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala (az „NMHH Hivatala”) 2011. augusztus 4-én árverést hirdetett a 900 MHz-es frekvenciasávon nyújtható rádiótávközlési szolgáltatáshoz kapcsolódó, összesen 10,8 MHz sávszélességű, szabad spektrumra vonatkozó frekvenciahasználati jogosultság tárgyában. A meghirdetett spektrum technológiasemlegesen használható fel, így lehetőség van GSM-, UMTS-, LTE-, valamint WiMAX- rendszerű mobilhálózat telepítésére és üzemeltetésére. Amint azt bejelentettük, 2011. december 8-án a Magyar Telekom jelentkezést adott be az árverésre.

Az NMHH Hivatala 2012. január 31-én kézbesítette a Magyar Telekom részére az árverést lezáró elsőfokú, nem jogerős határozatát. A Magyar Telekom a határozat szerint az árverésen 2 db, egyenként 1 MHz szélességű duplex frekvenciablokk frekvenciahasználati jogosultságát nyerte el 15 évre. A határozat szerint a Magyar Telekom az elnyert frekvenciablokkokért 10,9 milliárd Ft + ÁFA árverési díjat köteles fizetni.

A határozat árverési nyertessé nyilvánította többek között a Magyar Posta Zrt., az MFB Invest Zrt. és a Magyar Villamos Művek Zrt. által alkotott konzorciumot (a „Konzorcium”) is. A Magyar Telekom az elsőfokú határozatnak a Konzorciumot árverési nyertessé nyilvánító rendelkezése és egyes kapcsolódó rendelkezései vonatkozásában fellebbezést nyújtott be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Elnökéhez (az „NMHH Elnöke”). A mobiltávközlési piacon jelenlévő más inkumbens szolgáltatók szintén fellebbezést nyújtottak be az NMHH Elnökéhez.

Az NMHH Hivatala 2012. március 9-én kézbesítette a Magyar Telekom részére az NMHH Elnökhelyettesének másodfokú, jogerős határozatát, amelyben a Magyar Telekom fellebbezését elutasította és az elsőfokú határozatot helybenhagyta. Így az árverést lezáró határozat jogerőre emelkedett.

A Magyar Telekom 2012. március 12-én – az árverési eljárásban és a határozatban lévő jogi hibákra tekintettel – keresetet és végrehajtás felfüggesztése iránti kérelmet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez, amelyben kérte a jogerős határozatnak a Konzorciumot árverési nyertessé nyilvánító rendelkezése és egyes kapcsolódó rendelkezései hatályon kívül helyezését; továbbá kérte ezen rendelkezések végrehajtásának
felfüggesztését.

A kereset nem érinti a Magyar Telekom árverési díj megfizetésére vonatkozó kötelezettségét. A Magyar Telekom a 10,9 milliárd Ft + ÁFA összegű árverési díjat a jogerős határozatban megjelölt 15 napos határidőn belül meg fogja fizetni.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Szólj hozzá Te is!