Összefoglalás – Apple Keynote – Mit várhatunk a ma esti bemutatótól?

KeleMan 2012.03.07. 12:04 Apple, Egyéb, iPad 3 hozzászólás 257

Az Apple a mai napon megtartja az idei év első Apple Keynote-ját. Magyar idő szerint 19.00-tól kezdetét veszi a rendezvény. De mit is várhatunk a bemutatón. Összeszedtük nektek a legfrissebb híreket.

Harmadik generációs iPad

Érkezik a harmadik generációs táblagép. A név egyelőre nem tisztázott iPad 3 vagy iPad HD lehet az elnevezés. A legfontosabb, szinte tényként kezelt új tulajdonság a megnégyszerezett képpontok száma. Az iPad és iPad 2 esetében 1024×768 volt a pixelsűrűség, de csakúgy mint az iPhone készülékeknél az Apple nagy dobása, hogy az iPad táblagépek esetében is bevezeti a Retina kijelzőt.

Az új kijelző 2048×1536 pixelfelbonású lesz, mely így még részletgazdagabb, tűéles képet biztosít a 9,7″-es táblánál, valamint simán támogatná a Full HD filmek lejátszását is (1920×1080).

Persze mindezt valaminek meg is kell hajtania így várható, hogy új processzort is bemutat az Apple. Itt eléggé megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint egy grafikailag továbbfejlesztett duplamagos A5-ös chip, az A5X kerül az új táblába, míg mások a négymagos új A6 processzorra tippelnek, bár sokan ezt kétségbe vonják és majd csak az új hatodik generációs iPhone készülékekhez és az iOS 6-hoz vizionálják.

Időközben kikerült pár információ a várhatóan szintén ma érkező új iOS 5.1-es rendszerről. Állítólag a rendszerszintű memóriát is duplázza az Apple az iPad készülékekben, így az 512 MB-ot 1024 MB-ra, azaz 1 GB-ra emelik.

Érdekesség még, hogy várhatóan most először évi 99$-os plusz díj ellenében az Apple lehetővé teszi majd az Apple Care védelmet is az iPad készülékekhez. A Mac gépeknél már régóta elérhető ezen kiterjesztett garancia, de hogy mindez az iPad esetében milyen szolgáltatásokat takar, még nincs információ. Vélhetően véletlen törés, leejtés, stb. ellen biztosít.

A Reuters állítása alapján az új iPad készülék már képes lesz az LTE szabvány kezelésére, így a szupergyors internetet is a felhasználók kezébe adja az Apple, már csak a szolgáltatóknak kell minderre felkészülniük. Szerencsére hazánkban mindhárom szolgáltató folyamatosan végzi ezen fejlesztéseket.

Új Smart Cover vagy Smart Case védőtokok is érkezhetnek, melyek már nemcsak a készülék előlapját, hanem a hátoldalát is védhetik. Erről tegnap már írtunk egy bejegyzést.

A hardveres újdonságok mellett szinte biztos, hogy az alkalmazásait is frissíteni fogja az Apple így várható, hogy érkezik az új Keynote, Numbers és Pages, de szinte biztosra vehető az új Garage Band és iMovie megjelenése is. Lehet van akinek már feltűnt, a fejlesztők az iPad AppStore szekcióját is átszabták, mely lényegesen gyorsabb és átláthatóbb lett.

Az elő és hátlapi kamerákról még nem esett szó. Az előlapi szinte biztosan FaceTime HD kamera lesz, míg a hátlapi várhatóan egy 3-5MPx-es kameramodul.

Apple TV

Az Apple várhatóan frissíteni fogja az Apple TV-t is. Mivel az iPad már Full HD felbontásra is képes nagyon úgy tűnik, hogy az eddigi 720p-s tartalmak mellett végre elérhető lesz a FullHD-s tartalom is az iTunes áruházban. A készülék ára 99$-ra várható, melyben továbbfejlesztett és gyorsabb processzorra számíthatunk.

Itt egy apró megjegyzést is tennék, állítólag Jony Ive már dolgozik az Apple-nél egy 50″-os televíziókészüléken, mely mindent ütni fog.

Live.ihungary.hu

Az Apple médiaeseménye tehát este 7 órától kezdődik, de mi már délután 5 órától elérhetőek leszünk a Live.ihungary.hu oldalon, ahol jelenleg is pörög a visszaszámláló. Tartsatok velünk, szóljatok hozzá, mondjátok el a véleményeteket, ti mire számítotok az új táblától. Az élő közvetítés alatt lesznek szavazások és nyereményjátékok is, melyek egyelőre még maradjanak titokban, de érdemes lesz velünk tartani. Délután 17.00-tól tehát várunk benneteket, addig is szép napot mindenkinek.

Üdvözlettel,
az ihungary.hu csapata

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

3 hozzászólás

  1. matyi - 2012.03.07. 13:48

    de akkor 5 órától 7 óráig mi lesz?

    • KeleMan - 2012.03.07. 15:18

      Kötetlen beszélgetés. Szavazás, nyereményjáték, stb.

      • ambassador - 2012.03.07. 17:28

        De melyik időzónában lesz? :)

Szólj hozzá Te is!