Pixelbuzulás – iPad 3: Lesz Home gomb, vagy nem lesz Home gomb?

KeleMan 2012.02.29. 10:55 Apple, Egyéb, iPad 13 hozzászólás 738

A tegnapi nap az Apple szétküldte a sajtómeghívókat a 2012. március 7-én San Francisco-ban tartandó médiaeseményre, melyen biztosan bemutatják a harmadik generációs táblagépet, az iPad 3-at vagy iPad HD-t. Nem is a név a fontos, sokkal inkább a mellékelt kép, melyen jól látható a magas felbontású kijelző, ami biztosan nem 1024×768-as pixelsűrűségű. (Meg persze a Térkép és a Keynote ikon, hiszen bemutató lesz.)

A kép azonban sokkal többet is elárul, mint hinnénk. Sokan megjegyezték, hogy nem látható Home gomb a készüléken, többen hozzátették, hogy ez valószínűleg azért van, mert lehet fektetve is, azaz “Landscape” módban az iPad készülék a kép készítésének pillanatában.

Nos, szakértsünk kicsit. Nincs fektetve! Ez bizony egy álló helyzetben fényképezett iPad készülék! De miért is? Nézzük meg a háttérképet először. A jól megszokott – általam csak “bubis” háttérképnek hívott – háttér, melyen a parányi vízcseppek látszólag véletlen elhelyezkedésben oszlanak el a kijelzőn.

Van azonban az Apple által kiküldött sajtóképen egy jól megfigyelhető szimbóluma a vízcseppeknek, ez pedig egy 2×3-as tagolású kombináció. Készítettem két képet az iPad készülékemről ezt a hátteret használva, egyet fekvő, egyet pedig álló módban. Jól látszik, hogy a 2×3-as eloszlású cseppek csak akkor vannak ott a dockon található ikonok felett, mikor álló nézetben van a készülék kijelzője, fektetve ez nem látszik.


iPad fekvő nézet


iPad álló nézet

A másik fontos dolog a dock kérdése, melyen maximum 6 ikont helyezhetünk el, akár fekvő, akár álló módban. Én magam 6 ikont tartok a dockon. A dockon található még egy, a vizualitást és a dizájnt fokozó hullám, mely az ikonok mögött balról jobbra emelkedik, majd a végén lecsökken.


iPad dock fekvő nézet


iPad dock álló nézet

A hivatalos képről nem derül ki, hogy az ikonok a tábla mely részén találhatóak, mivel a kéz takarja az iPad szélét, (így nem tudjuk az hol ér véget) de a hullámból igen. Ez bizony a készülék jobb alsó sarka.

Már csak egy kérdés van hátra, ez pedig, hogy hány ikon is van a dockon a hivatalos képen. Az ikonok egymástól való távolsága, és a közel 45 fokos betekintési szög egyértelművé teszi, itt bizony 5 ikonnal dolgoztak a készítők. Ebből mi hármat látunk. A mutatóujj a 4. ikonon van (Naptár), míg mögötte található az 5. ikon (Keynote). A térkép a dockon a 3. ikon, ez azonban azt jelenti, hogy bizony az középen kell elhelyezkedjen, ami alatt teljes biztonsággal kijelenthetjük, hogy a Home Gomb található.

A képen azonban nincs ilyen. Igaz, hogy tiszta fekete az a rész, de a Home gombon belül található kis szürke négyzetet sem lehet felfedezni vagy akár bármilyen fénytörést, mely alátámasztaná, hogy a gomb ott van. Próbáltam képszerkesztő programokban a kontrasztot és szaturációt állítani a hivatalos képen, hogy esetleg látható-e valami, de aztán rájöttem és megnéztem, hogy a teljes negatív képen sincs semmi. Vagy piszkosul jó munkát végeztek a grafikusok és egész egyszerűen eltávolították a Home gombot. Ennek viszont semmi értelmét nem látom.

Én megkockáztatom és kategorikusan kijelentem, hogy itt már nem lesz Home gomb. Az iOS 5.0-val egyébként is megjelentek a “multi-gestures” funkciók, mely az elsőgenerációs iPad készüléknél is működik. 4 ujjunkal lentről-felfelé húzva elővarázsolhatjuk a multi-tasking felületet. Én már leszoktam a Home gomb használatáról az iPad esetében. Szerintem ezt az Apple is elhagyja a harmadik generációval.

Szerintetek?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

13 hozzászólás

 1. Simonvaros - 2012.02.29. 12:16

  Szerintem nincsen igazatok tisztán kivehető a home gomb fény törése a képen!!! Ha megnézitek jobban akkor látszik hogy a fény megvan törve pont ott ahol a home gomb lennie kéne csak lehet hogy azért nincsen feher négyzet mivel új a dizájn !!!!
  Nézzetek meg jobban !!!

  • KeleMan - 2012.02.29. 12:34

   Ha lenne fénytörés, akkor a negatív képen látszódnia kellene, hogy nem minden tiszta fehér a kereten, hanem sötétebb. Képszerkesztőkben is megnéztem, hogy akár van-e pixelnyi eltérés is színekben, de nincs.

 2. Kolompár Pikachu - 2012.02.29. 13:19

  Én nem akarok beleszólni, de ez egy sajtófotó.Így van min rágódni a népnek, egyáltalán nem biztos hogy nem lesz.

 3. Kalányos Chuck Norris - 2012.02.29. 14:38

  Az, hogy mindenki találgat, hogy mi lesz benne és mi nem, jót tesz az Apple részvényeinek! Eddig 2000€-t kerestem rajt, szal hajrá! Én amúgy leszarom hogy lesz e rajt vagy nem, úgysem használom most sem.

 4. Rizzz - 2012.02.29. 15:30

  És ha csupán fejjel lefelé van az iPad…? :D

 5. egy tudatlan ember - 2012.02.29. 16:12

  Szerintem lesz home gomb…

 6. Molnár Máté - 2012.02.29. 16:25

  …és ha a teteje van a képen? Akkor ott a kamerának kéne lennie, de lehet, hogy ez már pont lemaradt a kép bal alsó sarkáról? :D

 7. iMike - 2012.02.29. 16:28

  Szerintem meg meglátjuk. Nekem mindegy,hogy lesz-e,vagy sem,hozzászoktam a MG-hez (Multitask Gestures). Várom már! :)

 8. Ottó - 2012.02.29. 16:31

  Ha fejjel lefele tartod, akkor fordul a kép? Nem lehet, hogy úgy fotózták?

  • KeleMan - 2012.02.29. 16:37

   Nálad a pont. Erre nem is gondoltam. :) Viszont akkor az előlapi kamera kellene látszódjon…

   • iMike - 2012.02.29. 22:36

    Erre én is gondoltam,de pont ezért az előlapi kamera miatt elvetettem ezt a tényt. Szerintem már nem tudom mire gondoljak :D

 9. Krato - 2012.03.04. 12:39

  Bocs az előbbi üresért!
  Amúgy mi van azokkal a kis pöttyökkel amik jelzik hogy melyik oldalon vagy a Dock felett ?

  • KeleMan - 2012.03.04. 14:27

   Ha csak egy oldal van, vagy maximum kettő, akkor az a 3. ikon felett kell hogy legyen, de ez esetben a képen az nem látszódik, ahogy a spotlight, vagyis a keresés sem.

Szólj hozzá Te is!