Környezetvédelem – Még zöldebb az Apple kertje

KeleMan 2012.02.22. 17:24 Apple, Egyéb 1 db 332

Az Apple bemutatta a 2012-es évre azt a környezetvédelmi jelentését, mely a cég építményeivel, gyáraival, létesítményeivel azok a környezetre gyakorolt hatásával foglalkoznak. Egy ekkora cégnél kicsit sem elhanyagolható szempont a Föld életére gyakorolt hatás, melyet ökológia lábnyomnak is nevezhetünk. A jelentés kitér a nemrég átadott észak-karolinai adatközpontra is, – ez a központ felel az iCloud felhőalapú szolgáltatásért – melyet rendkívül környezettudatosan építtettek meg.

Az létesítmény megszerezte az USA Zöld Épületek Szövetségének “LEED Platinum” minősítését is, mely az Apple jelentése alapján az egyetlen hasonló méretű épület a világon. A létesítmény köré az Apple száz hektáron napelemeket építtet, mely 20 megawatt teljesítményre lesz képes, éves szinten pedig 42 millió kilowattóra tiszta energiát képes majd előállítani. Ez lesz az USA legnagyobb magánkézben lévő napelemes telepe. Az Apple ezen felül még egy 5 megawattos üzemanyagcellát is üzemeltet, mely biogázzal működik, csupán ez 40 millió kilowattóra energiát hoz létre évente, ez üzemelteti az adatközpont energiaellátását is.

A jelentés kitér továbbá azon környezetbarát elemekre, melyekből a különböző Apple eszközöket megalkotják. Újrahasznosított műanyagok és papírok felelnek pl. a termékek csomagolásáért is. Az iPhone esetében 2007-ről 2011-re vonatkozóan 42%-al csökkentették a készülékek csomagolásának méretét. Ha egy Boeing 747-es gépnél nézzük a konténerek méreteit, akkor 371.250 db iPhone készülék leszállítása esetében 1 repülőgépet már spórol az Apple, ezzel is csökkentve például a levegőbe juttatott kerozin mértékét.

Az Apple környezetvédelemmel foglalkozó aloldala itt érhető el, mely a napokban frissült a 2011-es évre vonatkozó adatokkal.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Z.Kapitany - 2012.02.23. 12:23

    Örülök, hogy fontos az Apple-nek a környezetbarát felfogás és ez egy nagyon szimpatikus marketingfogás is nem utolsó sorban.

Szólj hozzá Te is!