Kínában lekerülhetnek az iPad-ek a polcokról márkanévvita miatt

Helme 2012.02.14. 11:29 Apple, iPad 0 db 88

Kínában egyes helyeken állítólag megkezdték az Apple iPadjének begyűjtését, miután a márkanév-bejegyzés körüli jogi vitában az Apple alul maradt, s megtiltották a táblagép árusítását – jelentették meg nem erősített forrásokra hivatkozva hétfőn hírügynökségek.

Az észak-kínai Hopej (Hebei) tartomány székhelyén Sicsiacsuangban (Shijiazhuang) állítólag 45 iPadet foglaltak le a hatóságok, azt követően, hogy az iPad márkanév törvényes birtokosának az országban a Proview International Holdings Ltd. bizonyult. A hírről elsőként egy helyi, hopeji napilap, a Hebei Youth Daily jelentett. A Bloomberg hírügynökség telefonon kapcsolatba lépett az Apple pekingi szóvivőjével Carolyn Wuval, aki nem volt hajlandó kommentálni az értesülést. Beszámolók szerint a viszonteladók a hír hallatán igyekeznek eltüntetni a polcokról a táblagépeket, hogy azokat – a megélénkülő keresletet kielégítve – pult alatt értékesíthessék.

A hongkongi székhelyű Proview International Holdings két leányvállalattal rendelkezik, az egyik Tajpejben (Taipei) működik, a másik a dél-kínai Sencsenben, Proview Technology (Shenzhen) néven. A vállalat már 2000 és 2004 között több környékbeli országban, de még Mexikóban is bejegyeztette az iPad márkanevet, aminek használatát a tajvani leányvállalat 2006-ban közel 55 ezer dollárért végül eladta az Apple-nek.
Ezzel párhuzamosan a sencseniek fenntartották jogukat a névhasználatra a szárazföldi Kína területén, s emiatt az Apple és Proview Shenzhen között már a kezdetektől jogi vita folyt. A bíróság az Apple által indított perben még tavaly decemberben kimondta, a névhasználat joga a kínai céget illeti meg.

A csődközeli állapotba került egykor lapos kijelzőket gyártó kínai vállalaton a bankok is szeretnék behajtani kinnlevőségüket. A Proview Shenzhen 10 milliárd jüan, vagyis közel 352 milliárd forint kártérítést készült követelni az Apple-től szerzői jogok megsértése miatt, mivel a cég szerint a tavaly szeptember óta elkövetett jogsértés egyértelmű.

A cég elnöke Jang Zsung-san (Yang Rongshan) egy interjúben erre utalva azt nyilatkozta: “el kell ismernünk, hogy az Apple iPadje egy kiváló termék, és az Apple nagy értéket állít elő általa, de ez nem lehet ok arra, hogy támogassuk a szabálytalan gyakorlatot”.
A Hszinhua hírügynökség a közelmúltban azt jelentette, hogy a Proview Shenzhen beadványára a pekingi ipari és kereskedelmi hivatal is vizsgálatot indított.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Szólj hozzá Te is!