A Motorola 2,25%-os részesedést követel az Apple-től

KeleMan 2012.02.08. 13:06 Apple, Egyéb, iPad, iPhone 0 db 98

Nemrég beszámoltunk arról, hogy a Motorola Németországban elérte, hogy az Apple összes 3G-s hálózatra csatlakozni tudó készülékének (iPad 3G, iPad 2 3G, iPhone 3GS, iPhone 4) árusítását betiltsák, legalábbis az Apple online boltjában.

(Az iPhone 4S készülékre nem vonatkozott a tiltás, mert az már az a Motorola bírósági beadványa után került bemutatásra.)

Időközben az Apple megvétózta a tiltást, melynek érdekes módon a bíróság eleget tett, így ismét elérhetőek a fent említett eszközök. Mondhatjuk úgy, hogy a cégek jogászai próbálnak egy közös konszenzusra jutni. De! A Motorola úgy gondolja, hogy az Apple sérti a 3G-re vonatkozó szabadalmait, így kártérítést követel. Nem is kicsit.

Az ilyen pereknek általában mindig megegyezés szokott lenni a vége a két fél között, de ez azért már tényleg a pofátlanság határát súrolja. Még a Foss Patents szabadalmi kérdésekkel foglalkozó blog adta hírül az írtózatos számot, melyet időközben a The Wall Street Journal is megerősített.

A Motorola 2,25%-os részesedést kér az Apple eladásaiból. 2007 óta csupán az iPhone értékesítéseiből 91 milliárd dolláros bevétele volt az Apple-nek, így közel 2 milliárd dollárt zsebelne be a valaha szebb napokat is megért Motorola, már ha nyernének. Ha csupán a 2011-es évet nézzük, akkor is több, mint 1 milliárdos haszna lenne a perből. És ez csak az iPhone, ugyanis azt még nem lehet tudni, hogy a 3G-s iPad-ek utáni részesedést is követelné-e a cég. Ha igen, úgy több, mint 3 milliárdos lenne az összeg.

A Motorola birtokában lévő licenszek viszont elvileg FRAND (fair, reasonable and non-discrimative) elvűek, így azokat az Apple részére is biztosítaniuk kellene, viszont ezt anno a Motorola megtagadta az Apple számára.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!