Az Apple a legnagyobb okostelefongyártó az USA-ban, de immár az egész világon is!

KeleMan 2012.02.08. 08:58 Apple, Egyéb, iPhone 0 db 123

Nem vitás, hogy a 2011-es év, az Apple és persze az iPad 2 éve volt. A kérdés már csak az, hogy vajon mi lesz 2012-ben, vajon az Apple tudja-e majd tartani a lépést az Androidos okostelefongyártókkal? Itt értem főleg a Samsung utóbbi egy évben tapasztalt sikereit.

Nos az NPD piackutató cég legutóbbi, a 2011 utolsó negyedéves eredményeire vonatkozóan megállapította, hogy az USA-ban a legtöbb mobiltelefonnal rendelkezők már iPhone készüléket használnak, de sokan, akik új mobilkészüléket, – értem ez alatt az okostelefonokat – vásárolnak, már az Androidot is próbálgatják. 2011-ben viszont az USA-ban a legkedveltebb okostelefon az iPhone 4S készülék volt, melyet az iPhone 4 és az iPhone 3GS követett. Csupán az utolsó negyedévben 37 millió darab iPhone 4S telefont adott el az Apple.

A dobogó első három fokán tehát csupa iPhone található, de a negyedik “best of mobile” a Samsung Galaxy S II-es készülék lett, melyet a Samsung Galaxy S 4G követett. Az első öt helyen tehát csak Apple és Samsung termékek találhatóak.

Az NPD továbbá jelezte azt is, hogy az Apple az új iPhone 4S készülékből 75%-al többet forgalmazott, mint az iPhone 4-ből, valamint ötször többet, mint a már lassan kifutó iPhone 3GS telefonból. Fontos tény azonban az is, hogy az újonnan okostelefont vásárlók közül közel 60% az Android platformot preferálja.

Mindeközben az IDC piackutató vállalat is nyilvánosságra hozta a 2011-re vonatkozó számokat, mely alapján nem csak az USA-ban, de az egész világon is az Apple lett a legnagyobb okostelefongyártó. Köszönhető ez a már fent említett sikereknek, valamint a teljes világpiac 23,5 %-os részesedésének.

Emlékeztek még arra mit is mondott Steve Jobs 2007 januárjában, amikor bemutatta az elsőgenerációs iPhone készüléket? Azt mondta, hogy a Földön közel 1 milliárd mobiltelefon van, a cél az, hogy ennek a piacnak az 1%-át birtokolják, vagyis eladjanak legalább 10 millió darab iPhone készüléket. 5 év hosszú idő, bekövetkezett az okostelefon-forradalom, és nemhogy a teljes piac 1 %-át, de majd az egynegyedét megszerezték, olyan szinten alakítva át a mobilkorszakot, melyről álmodni sem mertünk volna. Csak a 2011-es évben 93,2 millió darab iPhone készüléket forgalmazott az Apple.

Mindenesetre jó lesz vigyázni, mert a Samsung már a nyakukon van, sőt már most le is körözte őket, legalábbis az eladásokat tekintve, ugyanis ők 94 millió eladott készülékkel büszkélkedhetnek, hála az igen erős Galaxy márkanév alapján.

A Samsung piaci részesedése is megközelíti az Apple számait, 22,8 %-os piacrészt tudhatnak magukénak, ellenben tették mindezt úgy, hogy az Apple eladásai csupán 128%-al, míg a Samsung eladásai 275 %-al emelkedtek 2011-ben.

A legnagyobb vesztes kétségkívül a Nokia, mivel a 27,6 %-os világpiaci részesedését egy teljes év alatt 12,4 %-ra redukálta úgy, hogy az eladott készülékek száma is majdnem 55 %-al csökkent.

Így az általam fentebb felvetett kérdésre a válasz az, hogy a 2012-es év már nem lesz az Apple éve, legalábbis a statisztikák alapján. Jön az iPad 3, az új iPhone, de az Android miatt szinte biztos, hogy a fenti sikereket az Apple nem fogja elérni, hiszen van itt egy Samsung is.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!