Mit várhatunk az iPad 3-tól?

KeleMan 2012.02.02. 17:28 Apple, Egyéb, iPad 11 hozzászólás 496

Remélhetőleg az Apple tartja magát az éves termékfrissítési ciklushoz és a harmadik generáció iPad táblagép még idén márciusban megjelenik. A szokásokhoz híven így elképzelhető, hogy február végén, március elején az Apple egy újabb keynoteot fog tartani, melyben bemutatják majd az etalont.

Összeszedtük azokat a dolgokat és tulajdonságokat, melyek várhatóan megjelennek majd az új készülékben és azokat is megpróbáltuk szűrni, melyek csak kósza pletykák.

Az első és szinte biztos újdonság a négymagos, A6-os processzor. Az Apple az új központi egységeket mindig az új iPad készülékekben mutatja be, melyeket később megkapnak az iPhone telefonok is. A négymagos egység állítólag 20x gyorsabb lesz a jelenlegi iPad 2-es táblagépben debütált A5-ös kétmagos chiphez képest. A 20x-os gyorsulást kétkedve fogadjuk, bár tény, hogy az elsőgenerációs iPad-ben lévő A4-hez képest a második generációs iPad 2-ben lévő A5 processzorra az Apple 9x gyorsabb teljesítményt ígért.

Az egyik legfontosabb új tulajdonság, mely szintén biztos, hogy megtalálható lesz az új iPad táblában a nagyobb felbontás megjelenítésére képes “Retina”-kijelző, mely az oldalarányok megtartása mellett (4:3) 2048×1536 pixeles lesz. Nyilvánvaló, hogy egy ekkora felbontáshoz hatalmas teljesítmény is szükséges, így reméljük, hogy az először említett A6 processzor mindezt ki is fogja tudni szolgálni.

Maradva még egy kicsit a kijelzőnél azt tudtuk, hogy a megjelenítőket a Samsung és az LG szállította a táblákba, de még múlt évben felröppent egy olyan pletyka mely szerint az Apple szakítva a hagyományokkal a fenti gyártók helyett a Sharp-ot választotta, mely cég már az új és vékonyabb, úgynevezett IGZO kijelzőket szállítaná az iPad 3-ba. Nos nagyon úgy tűnik, hogy – bár jó lett volna, – a Sharp egyszerűen képtelen megfelelni az Apple elvárásainak, így az Apple mégis a már bevált IPS paneleket gyártó Samsung és LG-t fogja preferálni.

Persze a teljesítménynek ára van, mégpedig az akkumulátorfogyasztás terén. Az Apple már régóta kísérletezik új akkumulátorokkal, melyek alakja felveszi a készülék alakját, vagy épp beépített üzemanyagcellák tennék lehetővé a hosszabb működést. Szinte biztos, hogy egy új és továbbfejlesztett akkumulátor is beépítésre fog kerülni, de kérdéses, hogy mennyire is lesz hosszú az üzemidő egy feltöltéssel.

A készülék kinézetére vonatkozóan szinte biztos, hogy nem lesz sok változás, egyesek 1 mm-el vékonyabb, míg mások 1 mm-el vastagabb kialakítást vizionálnak, a kijelző és az akkumulátor miatt.

Kérdéses még az előlapi és hátlapi kamerák sorsa. Az iPad 2 esetében mindenki azt várta, hogy valami überszuper kamerarendszer kap az iPad, aztán kapott egy 1,3 megapixeles hátlapi, valamint egy VGA előlapi kamerát. Ez várhatóan változni fog, de ne reménykedjünk abban, hogy egy iPhone 4S 8MPx-es Sony lencsét építenének bele, az azonban előfordulhat, hogy az új beépített képstabilizátort, melyet az iPhone 4S készüléknél mutatott be az Apple, megkapja az új tábla.

Siri. Lesz! Ennyi! Ezt az Apple nem fogja kihagyni.

4G/LTE. Na ez már keményebb dió. Az USA-ban még mindig nincsenek kiépítve a megfelelő mobilhálózatok, én személy szerint ezt képtelenségnek tartom. Majd maximum az iPad 4 esetében, addig is ugyanazt a (letöltés 14,4Mbit/s – feltöltés 5,76Mbit/s) chipet kapja meg az iPad, mint az iPhone 4S esetében.

A végére hagytam egy fontos dolgot, mégpedig a kisebb iPad kérdését. Sokan úgy gondolják, és persze jogosan, hogy az Amazon Kindle Fire táblagépe egy igazi vetélytársa az iPad-nek. Nos nem az! Tény, hogy sokat eladtak belőle, – lényegesen többet, mint a Motorola Xoom, vagy épp a Samsung Galaxy Tab-ból – de a gyártók egyszerűen nem találják a fogást az Apple táblagépén. Míg az iPhone esetében könnyebb volt labdába rúgni az Android telefonokkal, addig ez már a táblagépek esetében nem ilyen egyszerű.

Tim Cook is megmondta a legutóbbi pénzügyi negyedév ismertetése után, hogy egyáltalán nem tartanak az Amazon Kindle Fire gépétől. Nincs miért tartaniuk. Csak a múlt év októbertől decemberig tartó időszakában 15,4 millió iPad táblagépet adtak el. 2012-re ez a szám egy negyedév alatt akár 20-25 millió darabra is emelkedhet.

Az is igaz viszont, hogy a 2010-ben bemutatott új MacBook Air számítógépeknél is csak jött a döbbenet, amikor Steve Jobs bemutatta a kisebb 11″-es változatot. Én azonban inkább arra tudnék gondolni, hogy az Apple meghagyja egy kisebb árkategóriában az iPad 2-t, azaz jóárasítja azt, míg az iPad 3 lesz ismét az etalon. Hasonlóan tettek az iPhone esetében is. Ott is megvan még az iPhone 3GS, az iPhone 4 (ez utóbbiak esetében csak a 8GB-os modell), valamint az új iPhone 4S.

Egyszerűen nincs szükség a kisebb iPad-re, mivel várhatóan fél év múlva jön a nagyobb (4-4,5″-es) iPhone és iPod touch.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

11 hozzászólás

  1. asasd - 2012.02.02. 17:31

    Majd kaptok Handrástól :D

  2. appleface - 2012.02.02. 18:11

    “A4-hez képest a második generációs iPad 2-ben lévő A5 processzorra az Apple 9x gyorsabb teljesítményt ígért.”
    nana! nem összekeverendő a grafikus gyorsítóval!!

  3. Bandita - 2012.02.02. 21:33

    Mindenki várja a 3-as ipad-et szerintem ne legyen igazam de mint az iphone4 nél lesz egy ipad 2s vagy 2gs ezt szerintem nem fogják kihagyni .

    • appleface - 2012.02.03. 10:59

      nyugi nem lesz igazad

    • Zsolt - 2012.02.03. 12:52

      Szerintem ezt nem merik “elsütni” mégegyszer.

    • skyline92 - 2012.02.09. 23:22

      örülök hogy ebben az országban még élnek ilyen hülye balfaszok mint te.

  4. Bandita - 2012.02.04. 10:17

    Azt ne felejtsük el Jobs már nincs köztünk ki tudja milyen irányt vesz az apple.Én sok jóra nem számítok legalábbis a távoli jövőben addig is kiélvezem a mostani technikát.

    • KeleMan - 2012.02.04. 10:28

      Jön a világvége igaz? :)

    • skyline92 - 2012.02.09. 23:23

      te nagyon beteg vagy… -.-” Jobsnak a gondolkodását az Apple iskolákban oktatja te nagyon agyon iskolázott a korábbi kommentjeidben is a faszságaidat fújod mintha értenél ehhez a témához. Gyökér vagy.

      • független - 2012.02.11. 21:01

        Kicsit figyelhetnél a stílusodra, mert nagyon egyszerű..
        Kösz

  5. Atis - 2012.02.05. 22:41

    Usb sem ártana!!!!

Szólj hozzá Te is!