Mobilfüggő a magyar társadalom

KeleMan 2012.01.27. 20:01 Apple, Egyéb, iPhone 0 db 283

Egy friss kutatás szerint, – melyet a Vip-Phone okostelefon webáruház végzett az egyik népszerű közösségi portálon, – a mobiltelefon tulajdonosok 73%-a óránként, vagy annál is sűrűbben nyúl a mobiltelefonjához. Ilyenkor azt ellenőrzik, vajon érkezett-e e-mail vagy sms, megnézik mi hír a világhálón, vagy épp hány óra van. Ez pedig szinte már függőség.

“A kutatásban karácsony óta, 4 hét leforgása alatt 3147 fő vett részt. A kérdéseinket a Facebookon tettük fel, és a válaszok még számunkra is meglepő eredményt hoztak, pedig mi magunk jól ismerjük a mobiltelefonálási szokásokat!” – mondta el Nagy Tamás a Vip-Phone okostelefon áruház vezetője.

Kiderült, hogy a mobiltelefont csak a megkérdezettek 11%-a kapcsolja ki éjszakára, a többi 89% csak maximum lehalkítja a készüléket. Szintén ez a helyzet akkor is ha moziban, színházban van. Amíg a telefon nem csöröghet, addig pedig még sűrűbben pillantanak rá a felhasználók, nehogy lemaradjanak egy fontos hívásról, sms-ről, hírről. Arra is fény derült, hogy az okostelefonokra szinte rábízzuk magunkat. A megkérdezettek 71%-a nyilatkozta azt, hogy csupán (maximum) 5 ismerőse telefonszámát tudja fejből, a többit a készüléke memóriájára bízza. Miért is kellene fejben tartani a lényeges dolgokat, ha elég tudnunk azt, hogy hol az okostelefonunk?

Ez persze magával hozza azt is, hogy az ember a mobiltelefon esetleges lemerülése esetén szinte tehetetlenné válik. Még közvetlen ismerőseit is alig tudná értesíteni. A legtöbben (76%) több mobiltelefon funkciót is használnak: nem csak telefonálnak, sms-eznek és fotóznak a készülékkel, hanem e-mailjeiket is ott nézik meg, és az internetet is használják naponta tucatnyi alkalommal.

A legtöbbet használt alkalmazások és funkciók még: az autópálya-matrica, az ébresztő-óra, a feladattervező, a naptárfunkció. Az internetről pedig a facebook és a youtube a legtöbbet látogatott portálok a mobiltelefonokról, illetve kb: 20% tölt le zenéket, videókat a netről rendszeresen.

Ez a „mobiltelefon-vírus” már nem csak a felnőtt lakosságot fertőzi. A megkérdezettek 16%-a volt 20 éven aluli. Legtöbbjük már felső osztályos korban kap mobiltelefont, míg a felnőttek jókora hányada egyszerre több készüléket is tart a táskájában. A mobiltelefonom az „irodám” – sokak tartják így. Benne tárolnak címeket, neveket, telefonszámokat, időpontokat, fájlokat, maileket… stb.

Az, hogy a mobiltelefon egyre okosabb információkkal szolgálja a tulajdonosát bárhol és bármikor, nagyon kényelmes, mert gyors, és megfelelő alkalmazkodást tesz lehetővé. Azonban veszélyt hordoz, ha feltétlenül rábízzuk magunkat, hiszen nélküle szinte szó szerint: elvesznénk.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!