IPS kijelzőről IGZO kijelzőre válthat az Apple

KeleMan 2012.01.03. 12:20 Apple, iPad 0 db 214

Közeledik az iPad harmadik generációs táblagépének a premierje, melyet egyes értesülések szerint az Apple Steve Jobs születésnapján, azaz február 24-re tervez. A Digitimes értesülései szerint piaci elemzők arról számoltak be, hogy az Apple a Sharp-al közösen újfajta kijelzőket fog bevezetni.

Az új iPad 3 már ilyen kijelzővel érkezhet, de később az iPhone, de akár a MacBook gépek is megkaphatják az új megjelenítőket. A Samsung ugye főleg az AMOLED kijelzőket preferálja, melyek sokkal jobbak, mint az IPS panellel szerelt képernyők, azonban az Apple gondolván a Samsung hátráltatására is, inkább a Sharp-al közösen újfajta IGZO kijelzőket fog gyártatni.

A Digitimes szerint az Apple a hagyományos folyadékkristályos IPS (In-Plane Switching, azaz képsíkváltó) panelekből továbbfejlesztett IGZO (Indium Gallium Zinc Oxide) kijelzőkben bízik. A szerves AMOLED kijelzők előnye a “tökéletes fekete”, azonban a legtöbb online tartalom világos hátterű, így az akkumulátor fogyasztás is lényegesen nagyobb.

Az IGZO nem képes “tökéletes fekete” szín megjelenítésére, azonban a nagyobb felbontásra (2048×1536) és a kisebb akkumulátorfogyasztásra igen. A pletykák szerint az iPad harmadik generációs táblája már ilyen kijelzőt fog tartalmazni és szinte biztos, hogy megkapja a 2048×1536-os pixelfelbontást. Az új táblában várhatóan még egy fontos újítás is lesz, ami az akkumulátort fogja érintetni, ugyanis várható, hogy egy közel 14.000 mAh-es beépített akkumulátor fogja kiszolgálni az erőforrásokat.

Az iPad 2 jelenleg is 10 órás akkuidőt ígér függetlenül attól, hogy már A5-ös chip dolgozik benne, de ha ez mind összejön, akkor az Apple ismét oda fog csapni az asztalra, és legyen itt Samsung Galaxy Tab, Motorola Xoom, vagy akár Kindle Fire, a 2012-es év is az iPad éve lesz.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!