Tíz tipp arra, hogy az iPhone-od akkumulátora tovább bírja

Helme 2011.12.16. 13:17 iPhone 10 hozzászólás 17 210

Rengeteg cikkben foglalkoztunk azzal, hogy az új frissítés mennyire ellehetetlenítette az iPhone komoly használatát az akkumulátor probléma miatt. Az iPhone 4 tulajdonosok is szívják a fogukat, de akiknek problémát okoz a hihetetlenül gyors lemerülés, azok az iPhone 4S készülékkel rendelkezők. Az Ethervision összeállított egy tíz pontból álló listát, amelyek segítenek abban, hogy túléljen egy napot szeretett készülékünk. Bár a legtöbb triviális, gyakran nem gondolunk a legegyszerűbb megoldásokra.

1. Frissíts gyakran – A legutóbbi verzió nem erről tanúskodik, de az Apple azért adja ki folyamatosan a szoftverfrissítéseket, hogy a készülék jobb és megbízhatóbb legyen. Az egyik legfontosabb, hogy mindig naprakész iOS rendszer legyen a telefonon.

2. Háttéralkalmazások folyamatos bezárása – Az egyik legjobban merítő funkció pont az, amit anno annyira szerettünk: a háttérben futó alkalmazások. Ha nem kapcsoljuk ki ezeket, akkor meglepően gyorsan vehetjük észre, hogy 10% alá csökkent az akkumulátor kapacitása.

3. Időzóna letiltása – Bár sokan nem tudják, de az iPhone folyamatosan ellenőrzi, hogy megfelelő időzónában van-e, s ha nem, akkor automatikusan módosítja. Ez nagyon fontos lehet azoknak, akik napi szinten repülnek egyik országból a másikba, de a legtöbb embernek inkább kínszenvedés, hiszen egy újabb funkció, ami komolyan meríti az akkumulátort. Kikapcsolni elég egyszerű: Beállítások ->Általános ->Dátum és Idő ->Automatikus beállítás

4. Képernyő fényerejének csökkentése – Ezzel a beállítással sajnos roncsoljuk a szemünket, de kétségtelenül igaz, hogy ezzel lehet a legnagyobb megtakarítást elérni. A világítást maximum 35-40% közelében szabad hagyni, s senki ne felejtse el beállítani az automatikus fényerő funkciót.

5. Bluetooth kikapcsolás – A Bluetooth a legtöbb telefonnál elengedhetetlen, de az iPhone-nal csupán pár dologra tudjuk használni, így annyira nem fontos, hogy látható legyen mindig az eszköz. Értékes élettartam-perceket tudunk vele spórolni.

6. Wi-Fi letiltás – Érdemes kikapcsolva tartani a Wi-Fi keresést, hiszen teljesen feleslegesen fogyasztja az akkumulátort utazás közben. Csak akkor tegyük elérhetővé ha kifejezetten mobilos adatforgalom nélkül szeretnénk internetezni.

7. Repülőgép üzemmód a föld alatt – Ez főként a fővárosiaknak jöhet jól, a legtöbbünk utazik metróval vagy földalattival. Mivel itt amúgy sincs optimális internet, illetve szinte hallani sem lehet a másikat hívás közben, így nem hülyeség arra a pár tíz percre repülőgép üzemmódba váltani. A zenelejátszás ettől függetlenül továbbra is elérhető marad.

8. Helymeghatározó szolgáltatások kiiktatása – A 4SQ mániások vélhetően ezt soha nem fogják meglépni, illetve biztonsági szempontból is bajos, mert innentől kezdve nem tudjuk megtalálni a telefont, ha ellopták vagy elvesztettük, de a helymeghatározó szolgáltatások kikapcsolása képes több órával megemelni az üzemidőt.

9. Equalizer kikapcsolás – Az EQ szolgáltatás kifejezetten hasznos, ha zenét hallgatunk, de fordítsunk pár másodpercet arra, hogy mindig kikapcsoljuk, ha már nem akarunk számokat lejátszani. Megéri.

10. Lezárás előbb – Vélhetően mindenkinek lezáródik magától az iPhone készüléke, de be lehet állítani, hogy korábban aktiválódjon, mint ami az alapbeállításban van.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

10 hozzászólás

  1. fleshman - 2011.12.16. 14:03

    Háttérbe futó progik azért többségében nem fogyasztanak annyira, hülyeség!
    Időzóna meg ugye bugos, azt ki kell szedni .
    Fényerő vel való játék nagyon fontos, bluetooth, 3G és WiFi dettó!
    Repülőgép mód a városba zagyvaság( a telenornál)! Nagyon jól lehet hallani az összes metrón, és kitűnően megy a net is!
    Helymeghatározás tényleg merít ( Find my friends sokat eszik)

    A legfontosabb a fényerővel való játék és az indokolatlan WiFi/3G/BT kikapcsolása!

  2. vikri - 2011.12.17. 06:29

    Az időzóna letiltása nem a megadott helyen van, hanem a Beáll.-Helymeghatározás-Rendszerbeállítások(alul)-Időzóna beáll.!

    • Feri - 2011.12.17. 13:30

      Ha a helymeghatározás ki van kapcsolva akkor is él az időzóna lekérés?

  3. Jozsi - 2011.12.17. 14:11

    Nagyon jó telefon az IPhone, hiszen ha nincs bekapcsolva akkor nem fogyasztja az akkumulátor energiáját (remélhetőleg). Az olvasottak szigorú alkalmazásának egyik módja az, hogy tartsuk kikapcsolva a készüléket, s csak óránként kapcsoljuk be rövid időre, amíg megszemléljük ki keresett, s érdemes-e visszahívni a hívót. Más alkalmakkor a külcsinben való gyönyörködés és a tudat, hogy a készülékünk bármikor üzemkész, lehet örömforrásunk. Persze minderre nem volna szükség, ha a vásárlás előtti reklámanyagban részletesen megadnák, hogy melyik funkció mekkora áramfelvétellel jár, s mekkora az akkumulátor valódi teljesítménye. Ebből könnyen ki lehetne számolni, hogy az egyéni szokásoknak és szükségleteknek megfelelően kinek mennyi időre lenne elég egy akkumulátor feltöltés. Ebben az esetben viszont nem biztos, hogy az eladások száma nem lenne jelentősen kevesebb.
    Mindenesetre szomorú, és műszakilag szégyen, hogy 2011-ben ilyen nagy tudással rendelkező zseniális produktum a számos divat – pl. a minél vékonyabb készülék létrehozása – ilyen gyenge áramforrással rendelkezik ennyi pénzért.

  4. Flanigen - 2011.12.17. 21:16

    En beta tesztelem az IOS 5.1-et es eltüntek teljesen mar a masodik betaval az összes akksi gondjaim. Elötte talan max 13 orat birt ki, mostanra a maximum 32 ora lett normalis hasznalat mellett. Talan meg több is lesz a megjelenik a vegleges verzio, hisz meg csak beta…

  5. Fox7Day - 2011.12.18. 06:08

    este felrak töltőre, nappal használ. egyszerű a képlet. Most őszintén minek vegyek ilyen telefont ha bem tudom full fényerővel használni? Számomra ez értelmetlen.

  6. Gabi - 2011.12.20. 15:48

    Sziasztok!
    Nekem egészen addig nem voltak gondjaim az akkuval amíg nem kezdtem el app-okat telepítgetni….csengőhang, menetrend, smiley, dáma játék, már a fene sem emléxik, mert kitörölgettem őket. A fenti beállításokat én is megtettem, így elérhettem, hogy 4 napig is ment a telefon. Azóta volt már restore is, nem sokat segített a dolgon :(

  7. dani - 2012.01.23. 20:32

    a battery doctor uezt írja, ha letöltöd célirányos javaslatot is

  8. Szabó Franciska - 2013.12.14. 13:26

    Nekem iphone5c van és ezen nem tudom hogy kell a háttérben futó dolgokat leszedni. A 4sen tudtam de ezen máshogy kell és egyszerűen nem tudom hogy.. Aki tud segíteni HELP ME!!!:(((((

Szólj hozzá Te is!