Kínában elkapkodták Steve Jobs életrajzi könyvét

Helme 2011.10.31. 14:32 iPhone, Steve Jobs 0 db 134

Mindössze három héttel a halála után megjelent Steve Jobsnak, az Apple alapítójának privát részleteket is tartalmazó életrajza. A 630 oldalas mű hétfőn került az amerikai boltokba és az előrendelések miatt már megjelenése előtt a bestsellerlisták élére jutott. Kifogytak a könyvesboltok a Steve Jobs-biográfiából Kínában is, és az Amazon kínai oldalának sikerlistáját is a kötet vezeti.

A könyv írója, Walter Isaacson Jobst briliáns gondolkodónak nevezi, aki ötleteivel jelentős befolyást gyakorolt a digitális korszakra. Ugyanakkor a tökéletességet hajszoló férfi képét rajzolja meg, aki kollégáival és barátaival szemben is sértő módon tudott fellépni. A Simon and Schuster könyvkiadó gondozásában megjelent hivatalos életrajzi kötet megírásában Steve Jobs is közreműködött.

Isaacson munkája során negyven interjút készített Jobsszal és több mint száz hozzátartozójával, barátjával, kollégájával beszélt. A könyv eredetileg novemberben került volna a boltokba, a kiadó azonban Jobs halálát követően előbbre hozta a dátumot. Magyarországon a HVG Kiadó gondozásában jelenik meg a kötet.Az Apple alapítója október 5-én, 56 évesen hunyt el rákban. A konszern éléről csak augusztus végén vonult vissza.

“Jobs gyakran tűnt úgy, mint aki démonokkal harcol. Tudott karizmatikus és gyakran egyenesen hipnotizáló is lenni, ugyanakkor hideg és brutális is volt” – írja Isaacson.

Hosszú sorokban álltak hétfőn a sanghaji könyvesboltok előtt Steve Jobs kínai rajongói, hogy az elsők közt vehessék kézbe az Apple-alapító biográfiáját. A könyv 21 kínai város 30 könyvesboltjában jelent meg. Egyes könyvesboltokban már pár órával a nyitás után kifogytak a készletekből. A könyv kínai nyelvű fordítása rekordgyorsasággal, mindössze öt hét alatt készült el. A négy, 23 és 36 év közötti nem hivatásos fordítót július végén, 400 jelentkezőből választották ki, egy háromfordulós internetes verseny eredményei alapján.

A biográfia megjelenése után a kínai kiadó az interneten kérte a fordítás minőségéért aggódó olvasókat, hogy javítsanak, csiszoljanak a jelenlegi változaton. A finomításokat a november közepére tervezett második kiadásba foglalják majd bele – ígérte a Citic Press. Kínában rendkívüli népszerűségnek örvendenek az Apple termékei, a kelet-ázsiai ország az Egyesült Államok után már a vállalat második legnagyobb piaca.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Szólj hozzá Te is!