Steve Jobs 4 évre elegendő tervet hagyott hátra

KeleMan 2011.10.12. 19:10 iPhone 0 db 262

Halála előtt négy évre elegendő tervet és vázlatott hagyott az Apple cégre Steve Jobs, az iPod, az iPhone és az iPad atyja. Jelentések szerint Jobs annak tudatában tevékenykedett, hogy kijelölje a termékskálát a távozása, majd halála utáni időkre. Még meg nem jelent önéletrajza közben máris a bestseller listák élére ugrott.

Steve Jobs tudta, hogy nem sok ideje volt hátra, és ez arra ösztökélte, hogy olyan örökséget hagyjon az Apple-re, amely még jó pár évre bebiztosítja a cég sikereit.

A múlt héten a brit Times és a hétvégén a Daily Mail című bulvárlap is arról írt, hogy nagy energiákat fektetett az iCloud projektbe. Az úgynevezett “felhő” lehetővé teszi, hogy a felhasználók ne eszközeiken, hanem online tárolják dokumentumaikat, képeiket, filmjeiket és zenéjüket.

A Jobs távozása után és halála előtt egy nappal bemutatott iPhone 4S miatt fanyalogtak ugyan a szakértők, de a felhasználók olyan mennyiségben rendeltek belőle, hogy egy-két héttel kitolódik a várható szállítási határidő is, ezzel együtt a cég részvényei már ismét 400$ felett vannak az elmúlt heti meredek zuhanás után.

Carl Howe, a Yankee Group Fogyasztói Kutatások nevű cég igazgatója azt mondta: nem lepi meg, hogy Jobs még utolsó hónapjaiban is jövőbe tekintve tervezgetett. Az iPad terveit például 2004-ben jegyezték be, de csak 2010-ben kezdték el gyártani.

“Ezek a fickók nem egy-két negyedévre terveztek előre. Jobs évekkel korábban tudta, hogy milyen termékek jelenhetnek meg” – mondta.

Még a makacsságáról és céltudatosságáról ismert Jobs is belefutott azonban néhány zsákutcába: a Mobile Me online platform kudarca után emlékezetes módon teremtette le a fejlesztőcsapat tagjait és mondta nekik: egymásra kell haragudniuk, mert szégyent hoztak kollégáikra és a cégre. A Nagy Látnok 1997-ben a céghez való visszatérése után leállíttatta a nélküle elindított Apple Newton projektet, amely az iPad előfutára volt. A forradalmi táblagépet végül 13 évvel később dobták piacra.

Lemondása előtt Jobs azt is elintézte, hogy az Apple egy új, több, mint 12 ezer dolgozónak otthont adó komplexumot építhessen meg, amit “űrhajó” néven is emlegetnek. Az új Apple Campus várhatóan 2015-re épül majd fel.

Közben az előjegyzések miatt máris bestseller lett Jobs október 24-én megjelenő életrajza. A technológiai guru azt mondta: nem mindig tudott ott lenni a gyerekeivel, és azt akarta, tudják meg, hogy miért. A héten az is kiderült, hogy Jobs szíriai származású biológiai apja soha nem találkozott milliárdosként meghalt fiával. Abdulfattah “John” Jandali rövid e-maileket írogatott neki, de nem világos, hogy Jobs válaszolt-e – írta a Wall Street Journal. Ironikus módon a 80 éves kaszinómenedzser iPhone és iPad-tulajdonos, melyeket nemrég vásárolt magának.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!