Az idő elérkezett! Mától letölthető az új iOS 5 szoftver!

KeleMan 2011.10.12. 19:15 Apple, iPad, iPhone, iPod, Kiemelt hírek 19 hozzászólás 3 302

Az Apple a WWDC 2011-es konferencián demózta először az új operációs rendszert, mely az iOS 5 nevet viseli. Mindenki tűkön ülve várta a megjelenést, mely a mai nap során végre elérhetővé vált. Az új iOS 5 funkciói között rendkívül sok újdonság megtalálható. Az Apple több, mint 200 új funkciót tett elérhetővé, így a frissítés minden iOS eszköz tulajdonosnak szinte kötelező.

A támogatott eszközök között szerencsére még fellelhető az iPhone 3GS készülék, de az iPhone 4, iPhone 4S, az iPod touch (3. és 4. generációs változata) valamint az iPad és iPad 2 készülékre is frissíthető az új szoftver.

Az újdonságok listája az alábbi.

Az első és talán legfontosabb újdonság, az úgynevezett Notification Center nevet viseli. Hasonlóan az Android-os telefonokhoz, vagy akár az eddigi Jailbreak-es programokhoz, lehetővé teszi, hogy az eddigi nagy kék értesítő mezők helyett, melyet – ha kellett, ha nem – az Apple az arcunkba tolt, megváltozzon.

Mostantól a készülék kijelzőjének tetején jelenik meg egy szolid értesítés, mely pár másodpercen belül el is tűnik, amennyiben épp játszunk, vagy böngészünk, nem zavarja meg a felhasználókat.

A kijelző tetejéről, azonban bármikor lehúzhatjuk azt, ezáltal megtekintve, hogy pl. ki írt sms-t, ki hívott, milyen Facebook értesítést kaptunk, stb. Amennyiben itt kiválasztjuk az értesítést rögtön az adott programra ugrik a rendszer.

A Notification Center úgynevezett widgeteket is kezel, időjárás előrejelzés, tőzsdei árfolyamok, Facebook és Twitter profilok változását mutatja meg. Várható, hogy későbbiek folyamán még több widget fog érkezni a fejlesztők által.

Végre elérhetővé vált az iMessage is. A legjobb, hogy iOS eszközről más iOS eszközre teljesen ingyenesen tudunk küldeni üzeneteket. Ez lehet SMS, kép, videó, stb.

Főleg iPad és iPod touch felhasználók örülhetnek, hiszen számukra a mobil funkciók nem elérhetőek, így azonban SIM kártya nélkül is tudják használni külön programok nélkül a kapcsolattartásra. Amennyiben iOS eszközről más iOS eszközre küldünk üzenetet úgy az üzenet háttere kék színű, így azért biztosan nem kell fizetni, egyedül az adatforgalom miatt célszerű iPad WiFi + 3G esetén valamilyen mobilinternetes szolgáltatásra előfizetni, míg sima iPad WiFi-s eszközön vagy iPod touch készülékeken a vezetéknélküli hálózatra csatlakozni a használathoz.

A mobilszolgáltatók persze nem annyira örülnek ennek a lehetőségnek, de a mobilinternet miatt ígyis-úgyis valamilyen csomagot célszerű használni. Fontos azonban, hogy itt már nem sms vagy mms üzenetekben kell gondolkodni, hanem egy olyan azonnali üzenetküldő alkalmazásban, mely ugyancsak lehetővé teszi, hogy csak szöveges üzenetet, vagy akár fényképpel és/vagy videóval együtt ellátott üzenetet küldjünk át a másik félnek.

Nyilvánvaló, hogy abban az esetben lenne a legjobb az iMessage, ha mindenki a világon iOS eszközt használna, hiszen ebben az esetben senkinek sem kellene majd SMS, MMS díjakat fizetni. A szolgáltatás tehát egyaránt elérhető WiFi és 3G adathálózaton is (ez utóbbi persze költség, de a manapság oly divatos túlforgalmazási díj mentes netcsomagoknak hála mégsem olyan vészes).

Szintén hasznos újítás a Newsstand, mely egy iBook Store szerű új áruház, csak itt könyvek helyett magazinokat vásárolhatunk és fizethetünk elő. Az előfizetésekhez tartozó aktuális lapszámokat, ahogy megjelenik, a rendszer mindig automatikusan letölti a háttérben.

Kérdés, hogy várható-e az, hogy magyar nyelvű tartalmak és újságok is elérhetővé váljanak a későbbiekben. Én még nem találtam ilyet, persze vannak külön alkalmazások erre a célra, de jó lenne ha kifejezetten itt is elérhetőek lennének majd.

Az Apple amúgy vélhetően azért is alkotta meg ezt a rendszert, mert minden kiadó, ami magazinokkal foglalkozik a saját alkalmazását külön-külön próbálta eladni, azokat külön app-ként tették elérhetővé, de mégsem lettek rövidtávon sikeresek. Az Apple várhatóan így próbája majd segíteni a digitális magazinok elterjedését.

Az AppStore és iBook Store-hoz hasonlóan itt is egy letisztult és felhasználóbarát kezelőfelület áll a rendelkezésünkre.

Elérhetővé vált a Reminders nevű alkalmazás is, amely To-Do list szerűen listázza azokat a feladatokat, amelyeket beírunk az alkalmazásba. Az emlékeztetőben megadhatunk helyeket és személyeket, valamint az időt is, hogy mikor is történjen a figyelmeztetés.

A legjobb az egészben, hogy helyhez is köthetjük a figyelmeztetéseket. Ilyenkor a készülék GPS alapján figyeli az adott tartózkodási helyünket. Nekem pl. tök jól fog jönni, ha hazaérek, figyelmeztessen, hogy adjak enni a kutyámnak.

Az Apple egy nagyszabású szerződést kötött az egyik legnépszerűbb közösségi rendszerrel, a Twitterrel. A Twittert az Apple rendszerszinten integrálta az iOS 5-be. Ez azt jelenti, hogy az Apple programjai alapból támogatni fogják a csiripeket, tehát bárhonnan bármit megoszthatunk a készülék segítségével, legyenek akár fényképek, helyszínek, stb.

A böngészőből linkeket, YouTube videókat, találkozási pontokat is elcsiripelhetünk.

A kamera is megváltozott. A kezdőképernyőn végre nem szükséges elhúzni a csúszkát ahhoz, hogy egyből tudjunk fényképeket készíteni. Immár a hangerőszabályozó gombok közül a Volume-up gombbal is tudunk exponálni.

Pincselni is lehet majd, amivel zoomolni lehet a fényképeknél, ezt eddig egy csúszka segítségével lehetett csak megoldani, valamint rácsokat is elhelyezhetünk a képernyőre, amely segítségével biztosan a középpontban lesznek a fontos dolgok.

Szorosan kapcsolódik a fényképezéshez az új Photos alkalmazás megjelenése is, mellyel szerkeszthetjük is a képeket, igaz ezekre ahogy néztem azért vannak sokkal jobb megoldások is már. Igaz azonban, hogy aki ilyen programokra nem kíván költeni, azok számára elegendő lehet ez a funkció is. Íme.

A Photos programon belül tehát szerkeszthetjük a képeinket. Forgathatjuk, kivághatjuk a fontos részeket.

Beépítésre került az Auto-Enhance funkció is, mely a képek minőségét javítja fel, valamint egy vörösszem eltávolító algoritmus is elérhető lett. (Fontos! Az arcfelismerés csak a hamarosan megjelenő iPhone 4S készülékben található majd meg.)

A Safari is megújult mind a három iOS eszközön.

Az iPad készülékek esetében végre megkaptuk a füleket, melyeken könnyebben tudunk navigálni a megnyitott oldalak között.

Beépítésre került a már régebben említett Reader is, azaz egy olyan olvasó alkalmazás, mely az adott internetes oldalon található leírásból eltávolítja a reklámokat, egyéb a cikkhez nem illő dolgokat és csak a képekre-videókra és a cikk szövegére koncentrál és helyezi előtérbe, megkönnyítve ezáltal az olvasást, hasonlóképp, mint a Flipboard esetében.

Jó dolog még, hogy a Reader segítségével el is menthetjük a cikkeket, és később tovább olvashatjuk azokat ott, ahol abbahagytuk, akár más iOS eszközökön is, ugyanis az iCloud segítségével ezek is szinkronizálásra kerülnek.

Egy lista lesz tehát az iPad, iPhone és iPod Touch készülékeken is, az Apple ID-vel működik.

Scott Forstall még a WWDC 2011-es rendezvény nyitónapján, miközben prezentálta az új iOS 5 funkcióit, elmondta, hogy nagyon sokan csak azért vásárolnak pl. iPad készüléket, mert nem szeretnének PC-t venni. De van aki csak iPhone-t vagy iPod Touch készüléket használ úgy, hogy nincs is számítógépe. Nekik eddig azzal volt bajuk, hogy amikor a készüléket megvásárolják és először bekapcsolják, megjelenik a szép “Csatlakoztasd az iTunes”-hoz felirat.

Na ennek mától vége! Az iOS 5 debütálásával az összes készülék (iPhone, iPad, iPod Touch) egyből működőképes lesz. A felhasználónak felajánlja a rendszer, hogy megadja az Apple ID azonosítóját és minden eddigi adatát a felhőből, azaz az iCloud-ból percek alatt beállítja a rendszer.

A fenti 9 db legfontosabb újítás mellett még új multitask gesztusok érkeztek az iPad készülékek használói számára. 4 vagy 5 újjal az alábbiakat tudjuk majd előcsalogatni. Alulról felfelé húzásnál a multitask menüt, pincseléssel visszatérünk a kezdőoldalra, jobbra vagy balra lapozással pedig válthatunk a programok között. Felülről lefelé pedig a Notification központot érhetjük el.

Az iPad 2-es (és később az iPhone 4S) készülékeknél lesz lehetőség az AirPlay eszközeinket tükrözni a nagyképernyős tévékészülékünkkel, amennyiben van Apple TV készülékünk.

Végre vezeték nélkül, WiFi-n keresztül is szinkronizálhatjuk a videókat, alkalmazásokat, zenéket, könyveket az eszközök között. A rendszer amennyiben töltőre tesszük pl. az iPhone-t és az WiFi-re van csatlakozva (ugyanazon helyi hálózaton), automatikusan elvégzi a letöltéseket.

A GameCenter szolgáltatás is tovább bővült. A nevekhez végre fényképek is tartoznak, valamint a játékokat már a GC-n belül is megvásárolhatjuk, sőt játékokat is ajánlhatunk végre ismerőseinknek. A profilképeket célszerű a Photos programmal szerkeszteni.

A Naptár funkcióit tekitnve az újítások között a szinkronizálás lett a legnagyobb jelentőségű. Az iCloud-nak hála automatikusan megjelennek a bejegyzések más iOS eszközeinken is. A bejegyzéseket átnevezhetjük, törölhetjük bármelyik eszközön. Az eseményekhez tartozó csatolmányokat pedig megtekinthetjük anélkül, hogy a Naptárból kilépnénk.

A Mail alkalmazást is újragyúrta az Apple, formázhatjuk a leveleinket, valamint végre összetett és hatékonyabb keresési funkció is elérhetővé vált.

További újdonságok még a már részletezett iCloud szolgáltatás is, mely az iOS 5 megjelenésével végre hivatalosan is elindult. A Siri bár Magyarországon nem fog működni magyar nyelven, de az új iPhone 4S készülékekben már bele lesz építve a hangvezérlés.

Ami még érdekesség az az Apple új programja, a Find My Friends lett, mely már a délután folyamán letölthetővé vált, azonban az csak az iOS 5 szoftverrel működőképes. A névjegyzékünkben található személyeket képes megjeleníteni egy térképen, hogy láthassuk, hogy hol is tartózkodnak épp. Így könnyebben találhatjuk meg őket, valamint üzenhetünk nekik. Természetesen tilthatóak a helymeghatározási funkciók.

Nagyjából ezek a fontos frissítések, de a közel 250 újdonságból meghagyunk nektek is felfedezni valót. Ha találtok valami érdekeset, ne habozzatok megosztani!

iOS 5 Szoftverfrissítés

Ez a frissítés több mint 200 új funkciót tartalmaz, többek közt a következőket:

•    Értesítések
◦    Bármelyik képernyőn lefelé legyintve megtekinthetők az értesítések egy helyen az Értesítési központtal
◦    Az új értesítések röviden megjelennek a képernyő tetején
◦    Az értesítések megtekinthetők a zárolási képernyőn
◦    Az értesítési alkalmazás ikonját jobbra tolva a zárolási képernyőn közvetlenül elérhető az alkalmazás
•    iMessage
◦    Korlátlan számú szöveges, fénykép- és és videoüzenet küldése más iOS 5-felhasználóknak
◦    Üzenetek kézbesítésének és elolvasásának nyomon követése
◦    Csoportos üzenetküldés és biztonságos titkosítás
◦    Mobilhálózaton és Wi-Fi-n is működik*
•    Újságos
◦    Magazin- és újság-előfizetések automatikus rendezése a Főképernyőn
◦    A legújabb szám címlapjának megjelenítése
◦    Új számok letöltése a háttérben
•    Emlékeztetők a teendőlisták kezeléséhez
◦    Szinkronizálás az iCloud, iCal és Outlook alkalmazásokkal
◦    Helyalapú emlékeztetők iPhone 4S-hez és iPhone 4-hez, amikor Ön az adott helyre érkezik vagy onnan elindul
•    Beépített támogatás Twitterhez
◦    Ha egyszer bejelentkezik a Beállításokban, akkor közvetlenül a Kamera, Fotók, Térképek, Safari és YouTube alkalmazásból küldhet Twitter-üzeneteket
◦    Hely hozzáadása a Twitter-üzenetekhez
◦    Twitter-profilképek és -felhasználónevek megtekintése a Kontaktokban
•    Fejlesztések a Kamera alkalmazásban kamerával rendelkező eszközöknél
◦    Az alvó készüléken a Főgombra történő dupla kattintással megjeleníthető a Kamera hivatkozása iPhone 4S, iPhone 4, iPhone 3GS és iPod touch (4. generációs) készülékeken
◦    Hangerőnövelő gomb a kép készítéséhez
◦    Opcionális rácsvonalak a képek rendezéséhez
◦    Csípési mozdulattal nagyíthat az előnézet képernyőn
◦    A filmtekercs legyintéssel megjeleníthető az előnézet ablakában
◦    Koppintással és megnyomva tartással zárolható a fókusz és az expozíció; az iPad2 és az iPod touch (4. generációs) csak az expozíció zárolását támogatja
•    Fejlesztések a Fotó alkalmazásban kamerával rendelkező eszközöknél
◦    Körbevágás és forgatás
◦    Vörösszem-eltávolítás
◦    Egy koppintás a kép javításához
◦    Fotók rendszerezése albumokba
•    Fejlesztések a Mail alkalmazásban
◦    Szöveg formázása félkövér, dőlt vagy aláhúzott betűtípussal
◦    Behúzások beállítása
◦    A nevek húzással átrendezhetők a címmezőkben
◦    Üzenetek megjelölése
◦    Üzenetek csoportos beállítása megjelöltként, olvasottként vagy olvasatlanként
◦    E-mail értesítési hangok testreszabása
◦    S/MIME
•    Fejlesztések a Naptár alkalmazásban
◦    Éves nézet iPadon és új Heti nézet iPhone és iPod touch készüléken
◦    Az események koppintással hozhatók létre
◦    Eseménymellékletek megtekintése és hozzáadása
•    Fejlesztések a Game Center alkalmazásban
◦    Saját fotók használata a Game Center-fiókban
◦    Az elért pontszámok összehasonlítása a barátokéval
◦    Új Game Center-barátokat és azok barátait is megtalálhatja a barátjavaslatokkal
◦    Új játékokat fedezhet fel az egyéni játékjavaslatokkal
•    AirPlay-tükrözés iPad 2 és iPhone 4S készülékhez
•    Multitaksing kézmozdulatok iPadhoz
◦    Négy- vagy ötujjas csípéssel megjeleníthető a Főképernyő
◦    Felfelé történő legyintéssel megjelenítheti a multitasking sávot
◦    Balra vagy jobbra történő legyintéssel válthat az alkalmazások közt
•    Beállítás, aktiválás és konfigurálás a készüléken a Beállító asszisztens használatával
•    A szoftverfrissítések tethering nélkül, vezeték nélkül elérhetők
•    iCloud-támogatás
◦    iTunes a felhőben
◦    Fotóadatfolyam
◦    Dokumentumok a felhőben
◦    Alkalmazások és könyvek automatikus letöltése és vásárlási előzmények
◦    Biztonsági mentés
◦    Kontaktok, naptárak és Mail
◦    iPhone keresése
•    Újratervezett Zene alkalmazás iPadhoz
•    Óránkénti időjárás-előrejelzés
•    Valós idejű tőzsdei árfolyamok
•    Vezeték nélküli szinkronizálás iTunesszal
•    A billentyűzet fejlesztései
◦    Felosztott billentyűzet iPadhoz
◦    Javított automatikus javítási pontosság
◦    Javított kínai és japán bevitel
◦    Új Emoji-billentyűzet
◦    Személyes szótár az automatikus javításhoz
◦    Billentyűzet-hivatkozások hozhatók létre a gyakran használt szavakhoz
•    A hozzáférhetőség fejlesztései
◦    Lehetőség a LED-vaku bekapcsolására bejövő hívásoknál és jelzéseknél iPhone 4S és iPhone 4 készüléken
◦    Egyéni rezgési minták bejövő hívásokhoz iPhone-on
◦    Új felület az iOS mozgáskorlátozottak által használt bemeneti eszközökkel való használathoz
◦    Lehetőség a kijelölt szöveg felolvasására
◦    Egyéni elemcímkézés a VoiceOverhez
•    Az Exchange ActiveSync fejlesztései
◦    Vezeték nélküli szinkronizálási feladatok
◦    Üzenetek beállítása megjelöltként, olvasottként vagy olvasatlanként
◦    Javított kapcsolat nélküli támogatás
◦    Új kontakt mentése egy GAL-szolgáltatásból
•    Több mint 1500 új fejlesztői API
•    Hibajavítások

A szoftverfrissítéssel kapcsolatos termékek:
•    iPhone 4S
•    iPhone 4
•    iPhone 3GS
•    iPad 2
•    iPad
•    iPod touch (4. generációs)
•    iPod touch (3. generációs)

* A szokásos szolgáltatói díjak lehetnek érvényben. Az üzenetek SMS-ként lesznek elküldve, ha az iMessage nem érhető el, amiért szolgáltató díjat számíthat fel.

Ennek a frissítésnek a biztonsági tartalmával kapcsolatos tudnivalókért kérjük, hogy látogasson el a következő webhelyre:
<http://support.apple.com/kb/HT1222>

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

19 hozzászólás

 1. Muhadnagy - 2011.10.12. 21:14

  YEAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH :)

 2. gladiator - 2011.10.12. 22:26

  Miért írja ki azt hogy this device isn’t eligible for the requested build!!!Hogyan orvosoljam a gondot?Tud valaki segíteni?

 3. common89 - 2011.10.12. 22:54

  Csak nekem nem sikerül frissiteni? folyamatos hibaüzenetet ír ki error 3004-et…

 4. kicsi - 2011.10.12. 22:56

  Én se tudom telepíteni, letölti aztán irja hogy fájl feldolgozása majd hiba a kapcsolatban. 3259es hiba. Másnál is van ilyen?

  • KeleMan - 2011.10.13. 01:40

   Igen, ilyen nálam is volt.

   • kicsi - 2011.10.13. 09:28

    és mi volt a megoldás?

 5. common89 - 2011.10.12. 23:22

  a legjobb hogy most semmit se csinál a teló.. kiirja hogy recovery modban van és hogy restoreoljam elkezdni csinálni és mindig kiir vmi hibaüzenetet. teló nem kapcsolbe csak az jön fel hogy csatlakoztassam ituneshoz (iphone 4 eredeti nem breakelt )

  • iphone4 - 2011.10.12. 23:41

   Nekem is ez a hiba jon fel hogy unknown error 3004 es a telefon pedig be van halva… ez nagyon gáz ami most az Apple-nél zajlik! :(

 6. jankesz - 2011.10.13. 00:43

  Úgy látom mindenkinek hasonló problémával küzd. :(

 7. Gladiator - 2011.10.13. 03:35

  Sikerült már azóta valakinek megcsinálni akinek eddig hibát irt ki?

 8. Gladiator - 2011.10.13. 04:00

  Nekem továbra is azt írja ki hogy “THIS DEVICE ISN’t ELIGIBLE FOR THE REQUESTED BUILT”!!!!Van akinek ugyanezt írja ki????Én Macbook-ról frissitem nem jailbreakelt iPhone 4-emet!Akinek sikerült megoldania a bajd írja meg nekem ide!Köszönöm

 9. beni - 2011.10.13. 08:50

  Sziasztok!

  Tegnap este kilenckor frissítettem, 45 perc alatt lejött, gond nélkül. Jó, neeekeeeem teecccccik!

 10. Peti - 2011.10.13. 09:40

  Az iOS 5 magyar?

 11. Tib - 2011.10.13. 22:05

  Sziasztok! Nekem kb. 5 próbálkozás után sikerült frissíteni, mostmár minden ok!! Iphone 4.

 12. Mickey - 2011.10.14. 21:24

  De ti itunesról töltitek ?

 13. iZso - 2011.10.15. 09:16

  Sziasztok!
  “Az üzenetek kézbesítése, és olvasásának nyomon követése” pontosan mit takar? Kézbesítési jelentés??? Hol tudom beállítani??? Kösziii

  • KeleMan - 2011.10.15. 13:33

   Szia! Itt tudod beállítani. Beállítások / Üzenetek / Olvasási nyugták küldése (Engedélyezi, hogy mások értesítést kapjanak, ha Ön elolvasta az üzenetüket.)

 14. nyuffi - 2011.10.17. 15:07

  Az mért van hogy nálam nincs olyan “Az üzenetek kézbesítése, és olvasásának nyomon követése” ha belépek az üzenetekbe imessage beállítás van csak?! :O

 15. Kovács Gábor - 2011.10.22. 16:40

  sziasztok ma csináltam tökéletes

Szólj hozzá Te is!