Már nem biztonságos az iPhone?

Helme 2011.09.19. 08:30 iPad, iPhone 3 hozzászólás 214

Nemrégiben a biztonsági szakemberek a rosszindulatú programok újabb olyan törzsét fedezték fel, amely az Android operációs rendszeren futó okostelefonokat vette célba. Ez a féreg nem csupán naplózza a kimenő és bejövő hívásokat, hanem rögzíti is azokat. Mindez alig egy hónappal azután történt, hogy egy biztonsági résre bukkantak az iPhone-oknál: a fenyegetésre a német kormány hívta fel az Apple figyelmét.

A biztonsági szakértők szerint az okostelefonok ellen irányuló kártékony akciók egyre gyakoribbak, és a támadók egyre kifinomultabb technikákat alkalmaznak céljaik eléréséhez.
“A mobilkártevők esetében a kísérleti szakasznál tartunk: a hackerek most kezdik kialakítani üzleti modelljeiket – fogalmazott a The New York Timesnak adott nyilatkozatában Kevin Mahaffey, a mobilbiztonsági szoftvereket fejlesztő Lookout cég társalapítója. – A “rosszfiúk” évtizedeken át fertőzték meg kártékony teremtményeikkel a PC-ket, most villámgyorsan áttették működési területüket a mindennapi életben egyre inkább létfontosságú okostelefonok platformjára.

(x)Hirdetés
(x) Hirdetés

Digitális élet, egyetlen eszköz köré szervezve

A Nielsen piackutató felmérései szerint ma az amerikai felnőttek mintegy 38 százalékának van már saját iPhone-ja, BlackBerryje vagy más olyan okostelefonja, amely az Android, a Windows vagy WebOS operációs rendszeren fut. Ez mindössze 6 százalékkal több annál, mint amit 2007-ben az iPhone-ok megjelenésekor regisztráltak. Ugyanakkor az okostelefonok egyértelműen hasznos volta – tehát az, hogy lehetővé teszi az emberek számára, hogy saját digitális életüket egyetlen eszköz köré szervezzék – értelemszerűen felkeltette a bűnözők érdeklődését is.
Az okostelefonokból egyszerre elektronikus pénztárca, hordozható postafiók, fényképalbum és üzleti címtár lett. És mivel a tulajdonosok közvetlenül az okostelefonok révén elérhető szolgáltatásokért fizetnek, rögtön új út nyílt meg a pénzügyi jellegű támadások előtt is. A legkártékonyabb programok megnövelték a nem igényelt szolgáltatási díjakat, rögzítették a hívások tartalmát, az SMS-eket, e-maileket, fotókat és egyéb magánjellegű tartalmakat pedig közvetlenül a bűnözők szervereire irányították.
Vagyis megkezdődött a hackerek inváziója.

Napi több ezer fertőzési kísérlet

A Lookout vizsgálatai azt mutatják, hogy idén nyáron már naponta több ezer fertőzési kísérlet irányult a biztonsági szoftvereiket futtató mobiltelefonokra, míg januárban még csak mindössze néhány száz ilyen kísérletet észleltek naponta. A fertőzési kísérletek száma pár hónap alatt exponenciálisan nőtt, így 2011 első felében több mint egymillió ember okostelefonját támadták meg kártékony programok.
A Google mintegy 100 rosszindulatú alkalmazást törölt az Android Market App Store-ból, de egy különösen veszélyes appot több mint 260 000-szer töltöttek le a felhasználók, mielőtt sikerült volna eltávolítani. Az Androidnak mint a világ legnépszerűbb okostelefonos operációs szoftverének jelenleg világszerte több mint 135 millió felhasználója van.
A Symantec, a világ egyik legnagyobb biztonságiszoftver-gyártója szintén ugrásszerű növekedést tapasztalt a kártékony programok terjedésénél. Tavaly a cég csak öt olyan példányt azonosított, amelyik kimondottan csak az Androidot támadta. Idén ez a szám szeptemberre már 19-re nőtt, amely természetesen eltörpül ahhoz a több százezer új törzshöz képest, amelyek évről évre a PC-k új támadóiként bukkannak fel. A szakértők szerint azonban csupán idő kérdése, hogy a bűnözők felzárkózzanak az okostelefon-platformot támadó eszközeikkel a PC-s nagyságrendhez.
“A rosszfiúk oda mennek, ahol a pénz van – fogalmazott tömören Charlie Miller, az Accuvant nevű biztonsági cég fő kutatási tanácsadója, aki “mellesleg” a mobileszközök kiemelkedő képességű hackereként szerzett hírnevet magának. – Ahogy egyre több ember használ okostelefont, és tárolja azok adatait, a PC jelentősége folyamatosan csökkenni fog, a rosszfiúk pedig követik ezt a trendet. A rosszfiúk okosak. Tudják, mikor érdemes váltani.”

Az iPhone sem elég biztonságos?

Július elején az iPhone-ok és iPadek egy korábban ismeretlen biztonsági rése irányította rá ismét a figyelmet a mobilbiztonságra.

A felhasználók olyan programot töltöttek le, amelyek révén módjuk nyílt jogosulatlan programokat futtatni a készülékeken, de a programot arra is lehetett használni, hogy a bűnözők átvegyék az irányítást az iPhone-ok felett. Az Apple azóta kiadott egy javítást.

Idén ez volt a második alkalom, amikor megkérdőjeleződött az iPhone-ok biztonsága. Áprilisban a cég változtatott a helymeghatározási adatok kezelésén, miután az adatvédelem híveinek felháborodása egészen az amerikai kongresszusig repítette a kérdést. A kutatók azt fedezték fel, hogy az iPhone-ok egy évig vagy tovább is tárolták kódolatlan formában az ilyen adatokat, a hackerek számára sebezhetővé téve ezzel a készülékeket.
Az iPhone azért élvez megkülönböztetett figyelmet, mert 2007-es megjelenésével teljesen új alapokra helyezte az okostelefon-ipart, ugyanakkor egyetlen más gyártónak sem adta el szoftverének licencét. A Google viszont ingyen engedi át az Android platformot a készülékgyártóknak, gyorsabban is nő a piaca, ennek eredményeként viszont a Google androidos piactere utat nyit a hackertámadások előtt is. Ráadásul ez a piactér jóval kevésbé szabályozott, mint az Apple-é, ahol a fejlesztőknek előzetesen jóvá kell hagyatniuk forgalmazásra szánt programjaikat. A cikk folytatódik. (MTI)

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

3 hozzászólás

  1. sergey - 2011.09.20. 19:03

    Remek! Már nem csak a számítógépet,hanem az iphone-t is hackelik…
    Nevetséges.

  2. Blabla - 2012.10.09. 13:18

    Most írták hogy kijavították a hibát :)

  3. Andrewyx - 2014.01.31. 06:51

    Ki mondta hogy a hackerek önzetlenek?
    A jailbreak nem kicsit ad lehetőséget arra hogy ne legyen biztonságos a telefon.
    Csak annyi a különbség,hogy önként jailbreakelik a telefonjukat egyesek,ingyen alkalmazások reményében.
    Hát hajrá.ez ezzel jár.

Szólj hozzá Te is!