Nincs többé App, amely megállíthatná a pattanásokat!

KeleMan 2011.09.13. 17:14 Apple, Egyéb, iPhone 3 hozzászólás 291

Mondjuk tegyük hozzá, hogy eddig sem volt, legalábbis olyan ami hatékonyan is működne a tinédzserek és kényesebb bőrrel rendelkező felhasználók számára. Mindenesetre az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission – FTC) megelégelhette a dolgokat, mert egy elég fontos döntést hozott, amely mind az Apple féle AppStore, valamint a Google Android Market áruházában árusított alkalmazásokra is kiterjed.

De mik is az előzmények? A lényeg, hogy adott két alkalmazás. Az egyik az Apple App Store áruházában lévő AcneApp, míg a másik Google Marketben lévő – stílusosan – Acne Pwner elnevezésű program. Ez utóbbiból 0,99$-ért közel 3.300 darabot adtak el, míg az Acne App 11.600 darab letöltést számol, darabonként 1,99$-ért.

Az Acne Pwner reklámja így szól,

“Kill ACNE with this simple, yet powerful tool!”

míg az AcneApp marketinszövege az alábbi.

“This app was developed by a dermatologist. A study published by the British Journal of Dermatology showed blue and red light treatments eliminated p-acne bacteria (a major cause of acne) and reduces skin blemishes by 76%.”

A lényeg tehát, hogy azonnali megoldást kíván a miteszerek és a pattanások eltávolítására az okostelefonos alkalmazás. Akár 76%-al is csökkentheti miteszerek képződését az iPhone-ra írt program, hiszen a készítők bőrgyógyászok segítségével és közreműködésével készítették azt.


Az ominózus AppStore alkalmazás, az AcneApp.

Most őszintén. Ki az, aki egy ilyen programot megvásárol? Kék és piros színű lesz a kijelző színe, azt szépen odatartjuk az arcunkhoz és hipp-hopp el is tűnt a pati vagy mi? Eszembe jutnak Steve Jobs szavai, ő szokott “hasonlókat” mondani egy-egy keynote alkalmával.

“Instantly off! Boom! It’s never go back!”

Az FTC egy olyan döntést hozott, mely szerint szabályozni fogja, hogy nem lehet forgalomba hozni olyan egészségügyi alkalmazásokat, – hasonlóan a fizikai termékekhez, – amelyek megalapozatlan tényeket állítanak és tudományosan nincsenek elfogadva vagy megerősítve. Az FTC vezetője Jon Leibowitz, az Apple “There’s an app for that” reklámjához hasonlóan az alábbiakat mondta el.

“Smartphones make our lives easier in countless ways, but unfortunately when it comes to curing acne, there’s no app for that.” – Jon Leibowitz.

Szóval hiába teszi egy-egy okostelefon könnyebbé az életünket számtalan módon, a miteszereket még azok sem távolítják el. Fontos viszont, hogy az ítélet precedensértékű, hiszen ezáltal mind az Android, mind pedig az iOS eszközökre talán kevesebb “haszontalan” alkalmazás jelenik meg.


Jelenleg is tele a bolt “pattanástalanító” programokkal.

Persze jöhetne a kérdés, hogy mi akadályozná meg a fejlesztőket abban, hogy ilyen programokat készítsenek, hiszen hatalmas üzlet van benne. Az Apple féle alkalmazással közel 3 millió magyar forintnak megfelelő összeget tettek zsebre a fejlesztők.

Nos az FTC Koby Brown és Gregory W. Pearson fejlesztőket (akik közül amúgy Gregory bőrgyógyász) összesen 14.294$, míg Andrew N. Finkle, az Acne Pwner megalkotóját 1.700$ büntetés megfizetésére kötelezte. Ez talán megfelelő alapja lehet annak, hogy végre felhagyjanak a programozók a gagyibbnál-gagyibb appok készítésével. De ha mindez nem lenne elegendő, akkor az FTC szerint a későbbiekben a szabályt megszegő alkalmazások fejlesztői 16.000$-tól kezdődő büntetésre számíthatnak.

Bár az oldal szlogenje is az, hogy “Ez nem mobil, ez iPhone!”, de az iPhone sem mindenható! Vannak és lesznek is olyan dolgok, melyeket egy okostelefonnal sem lehet megoldani.

(sic! Félek, hogy megköveztek!)

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

3 hozzászólás

 1. Imre Kovács - 2011.09.13. 17:48

  “talán kevesebb “haszontalan” alkalmazás jelenik meg.”
  ez jó lenne
  főleg ami fizetős, mert ingyenesnél annyira nem érdekel ha gagyi, mert letörlöm, de mér 0,79 fölött elég bosszantó, 2-3 eur nál meg még rosszabb ha a program nem olyan mint amire gondoltál
  lehetne egy 1 órás visszafizetési garancia
  vagy fél órás vagy valami

  én pl legdrágábban eddig a VNC-t bukam be ami nem olyan mint amire számítottam, ellenben a splashtop meg tökéletes progi :) (és olcsóbb is volt)

 2. Radio - 2011.09.13. 18:05

  Hát, iPhonon már megint problémássá vált a grafika… A “reklámképek” egymás alatt jelennek meg, és ez au “új hozzászoló csoda” meg egyenesen “főnyeremény”…
  Nem szoktátok tesztelni amit kitesztek élesbe? :(

  • KeleMan - 2011.09.13. 18:34

   Szia Radio! Köszönjük, hogy jelezted, tudunk a problémáról. Az oka iPhone készüléken valóban az új hozzászólórendszer, tehát a Disqus, e miatt is csúsznak a grafikák. Jelentősen bekavar a mobiltémába, már folyamatban van a hiba javítása.

Szólj hozzá Te is!