Bréking!!! Sokkoló hír – Lemondott Steve Jobs!

KeleMan 2011.08.25. 07:56 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek, Steve Jobs, Tim Cook 1 db 301

Sajnos a hír igaz, e miatt egy igazán szomorú napra ébredtünk. Az Apple vállalat egyik alapítója, a most 56 éves Steve Jobs, aki a Szilícium-völgy egyik garázsában kezdte el építeni az Apple cég termékeit, barátjával Steve Wozniakkal, beadta lemondását.

Az Apple megalapítása után közel egy évtizeddel kírúgták, majd 1997-ben mégis visszatért a vállalathoz. Az akkor csődközelben lévő céget újraegyesítette és újraalkotta. Az elmúlt 14 évben Steve Jobs felépítette a világ legnagyobb vállalatát. Sikert-sikerre halmozott, ezáltal az Apple ikonikus alakjává vált. Sokan azt mondják, hogy az Apple névvel bármit el lehet adni a fanatikusok számára. De azért valljuk be, hogy ezeket a termékeket nem csak a fanatikusok vásárolják, hiszen igazán jók is.

Legyen szó a zenepiac megreformálásáról, az egész estés animációs filmek készítéséről, vagy akár az elmúlt években történt látványos átalakulásról a mobilpiacon, Steve Jobs keze mindebben benne volt.

“Én mindig mondtam nektek, hogy amikor eljön annak a napja, hogy már nem vagyok képes ellátni a feladataimat az Apple vezérigazgatójaként, tőlem fogjátok elsőként megtudni. Sajnos ez a nap eljött.” – Steve Jobs

Steve Jobs hasnyálmirígyrákban szenvedett, így 2009 januárjában már egyszer elment egy hosszabb egészségügyi szabadságra. 2009 áprilisában meg is műtötték, májátültetésen esett át. A műtét bár sikeres volt, a betegség sajnálatos velejárója, hogy bármikor kiújulhat. 2009 közepén ismét visszatért a vállalat élére, sőt 2010-ben az iPad készüléket is ő maga mutatta be. Ismét csak egy olyan siker, mely azóta is töretlen.


Tim Cook és Steve Jobs

Sajnos idén, év elején ismét pihenőre kényszerült. Akkor Steve Jobs Tim Cookot nevezte ki a CEO szerepre, bár tudatta, hogy a háttérből azért irányítja a dolgokat, csak épp már nem vesz részt a vállalat mindennapi ügyeiben. Állítólag csak a stratégiailag fontos döntésekben szól bele a vállalat irányításába.

Persze mindenki tudta, hogy bekövetkezik az elképzelhetetlen, csak idő kérdése, most azonban nagyon sok ember számára mégis sokkoló volt a bejelentés.

Steve Jobs a mai napon azonnali hatállyal lemondott a tisztségéről, valamint javasolta, hogy a továbbiakban az elnökség Tim Cookot nevezze ki a vezérigazgatói (CEO) székbe.


Steve Jobs a fenti képeken, amint bemutatja a vállalat sikertermékeit
(iPod, iPhone, MacBook Air, iPad)

Steve Jobs az Apple elnöki tanácsnak és az “Apple-közösségnek” az alábbi levelet jutatta el.

To the Apple Board of Directors and the Apple Community:

I have always said if there ever came a day when I could no longer meet my duties and expectations as Apple”s CEO, I would be the first to let you know. Unfortunately, that day has come.

I hereby resign as CEO of Apple. I would like to serve, if the Board sees fit, as Chairman of the Board, director and Apple employee.

As far as my successor goes, I strongly recommend that we execute our succession plan and name Tim Cook as CEO of Apple.

I believe Apple’s brightest and most innovative days are ahead of it. And I look forward to watching and contributing to its success in a new role.

I have made some of the best friends of my life at Apple, and I thank you all for the many years of being able to work alongside you.

Steve

Steve Jobs levelében kifejti, hogy amennyiben az Apple elnöksége és igazgatótanácsa elfogadja, akkor mint az Apple elnöke szeretne továbbiakban dolgozni, így tudna a vállalat további sikereihez hozzájárulni.

“Azt hiszem, az Apple legfényesebb és leginnovatívabb napjai még csak most jönnek. És alig várom, hogy végignézhessem és új feladatomban hozzá is járuljak a sikeréhez. Legjobb barátaim közül többel is az Apple-nél barátkoztam össze és köszönöm mindegyikőtöknek, hogy oly sok évig mellettetek dolgozhattam.” – Steve Jobs

Steve Jobs így tehát a továbbiakban is tervezi, hogy részt vesz majd a termékstratégiák kialakításában, azok megszervezésében, csak épp más tisztségben. Ezt látszik alátámasztani Art Levinson, az Apple vezetőségének egyik tagja által tett nyilatkozat is.

“Továbbra is táplálja az Apple-t egyedi látásmódjával, kreativitásával és inspirációjával.” – Art Levinson

Tim Cookot amúgy az elnökség egybehangzóan a ma lezajlott szavazás alapján elfogadta vezérigazgatónak, az ügyvezető igazgató, tehát Tim Cook helyére pedig Jeff Williams került.


Tim Cook, immár az Apple hivatalos vezérigazgatója


Az ügyvezető igazgató Jeff Williams lett

Egy korszak zárult le ezzel az Apple történelmében, de abban biztos vagyok, hogy az új korszak még csak most indul el.

Steve Jobs levelét itt, míg a hivatalos sajtóközleményt itt olvashatjátok.

Steve Jobs Resigns as CEO of Apple
Tim Cook Named CEO and Jobs Elected Chairman of the Board

CUPERTINO, California—August 24, 2011—Apple’s Board of Directors today announced that Steve Jobs has resigned as Chief Executive Officer, and the Board has named Tim Cook, previously Apple’s Chief Operating Officer, as the company’s new CEO. Jobs has been elected Chairman of the Board and Cook will join the Board, effective immediately.

“Steve’s extraordinary vision and leadership saved Apple and guided it to its position as the world’s most innovative and valuable technology company,” said Art Levinson, Chairman of Genentech, on behalf of Apple’s Board. “Steve has made countless contributions to Apple’s success, and he has attracted and inspired Apple’s immensely creative employees and world class executive team. In his new role as Chairman of the Board, Steve will continue to serve Apple with his unique insights, creativity and inspiration.”

“The Board has complete confidence that Tim is the right person to be our next CEO,” added Levinson. “Tim’s 13 years of service to Apple have been marked by outstanding performance, and he has demonstrated remarkable talent and sound judgment in everything he does.”

Jobs submitted his resignation to the Board today and strongly recommended that the Board implement its succession plan and name Tim Cook as CEO.

As COO, Cook was previously responsible for all of the company’s worldwide sales and operations, including end-to-end management of Apple’s supply chain, sales activities, and service and support in all markets and countries. He also headed Apple’s Macintosh division and played a key role in the continued development of strategic reseller and supplier relationships, ensuring flexibility in response to an increasingly demanding marketplace.

Apple designs Macs, the best personal computers in the world, along with OS X, iLife, iWork and professional software. Apple leads the digital music revolution with its iPods and iTunes online store. Apple has reinvented the mobile phone with its revolutionary iPhone and App Store, and has recently introduced iPad 2 which is defining the future of mobile media and computing devices.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. erep - 2011.08.25. 08:31

    Várható volt. Sajnos. Azért azt hozzá kell tenni, hogy Steve már régóta beteg. Valószínűleg sikerül úgy titkolnia, hogy azt senki ne tudja, ám az orvosi szemek nem csalnak. Orvos létemre én is nagyot néztem azon a képen, ami nemrégiben készült róla. Látszik rajta sajnos, hogy nagyon nem jól van. Tudja ő is, hisz megtette az egészsége érdekében azt a döntést, amit már korábban meg kellett volna tennie (szerintem). Az Apple nem vesztette el Steve-et, csak a híradások dramatizálják túl a helyzetet. Tim is nagyon jó szakember, nem hiába lett ő kijelölve Steve utódául. Szerintem Steve nem is engedte volna, hogy olyan kerüljön a székébe, akinek a munkáját nem ismeri.
    Változás nem hiszem, hogy lesz az Appple-nél, hisz mint írta: most jön még csak a java…
    Jó egészséget Jobs Úr!

Szólj hozzá Te is!