Gondolatébresztő – Mi lesz ha a Google kinyírja az Androidot?

KeleMan 2011.08.20. 15:32 Apple, Egyéb, iPad, iPhone 13 hozzászólás 370

Az Apple marketingje tökéletesen működik. Egy olyan zárt szerkezetet, egy olyan “ökoszisztémát” alkot, amelyet nagyon nehéz lenne utánozni. A hardver és a szoftver egésze alkotja a jól működő rendszert. Az Apple elérte azt, régebben a zenékkel, most az alkalmazásokkal, hogy az emberek megvegyék azokat. Óriási üzletet teremtve ezáltal a saját piacuknak. A fejlesztők is nyernek, a vásárlók is örülnek, a háttérben pedig az Apple egyre több iOS eszközt értékesít. Mindenki jól jár…

Igaz, hogy a kritikusok az Apple modelljében egyáltalán nem láttak fantáziát, de az idő bebizonyította, hogy az Apple az iPhone, később az iPad eszközökkel piacot robbantott. És ehhez egyáltalán nem csak a csodakütyü kellett, mely megreformálta a mobilpiacot. Kellett hozzá az az elképzelés is, mely vezeti a felhasználókat, mondhatni fogja a kezüket és megmutatja, hogy ezzel és ezzel az új technológiával milyen egyszerűvé is válik az életük.

A Google látván az iPhone sikereit, viszonylag gyorsan, közel egy-másfél év alatt reagált is az új piac által teremtett szabályokra. Létrehozták az Android operációs rendszert, melynek egyik célja az volt, hogy megszorongassa az Apple-t, sőt le is győzze azt. A Google egy nagyon jó rendszert alkotott. Igaz, hogy a rendszerek töredezettsége és szegmentáltsága miatt a legtöbb fejlesztő számára rémálom fejleszteni Androidra, de még így is megérte a Google részére.

A Samsung, az LG, a HTC, a Sony-Ericsson, a Nokia, tehát az összes nagyobb mobilgyártó mivel szükséges volt az Apple új készülékére reagálni, egyből a Google rendszerét választották. Sutba dobták az addigi fejlesztéseiket, mondhatni csapot-papot otthagytak, leállították a fejlesztéseket. Felsorakoztak a gyártók a Google mögött. Persze mindenki a Google-től várta az esélyt arra, hogy a piaci helyzetüket megtarthassák.

Ennek azonban az lett az eredménye, hogy mindenki Androidos telefont készített. A saját, házon belüli fejlesztések mentek a kukába. A Samsung még próbálkozott a Bada operációs rendszerükkel, mindeközben a Nokia a Symbiannal haldoklott, majd később váltott is a Microsoft felé. De a legtöbb készülékgyártót bekebelezte a Google és az Android lehetősége.

“Tessék itt van az Android, ez a jövő, ha nem Androidos telefont gyártasz, akkor elveszíted a piaci részesedésedet.” – mondhatta a Google. Persze vannak jobb Androidos készülékgyártók, lásd Samsung, meg vannak rosszabbak is. A piac egy idő után úgyis kilöki majd ezeket.

A kérdés csak az, hogy mikor? A válasz pedig vélhetően az, amikor a Google kinyírja az Androidot. Mert megtehetné. Lezárja a szabványt. Ezáltal a Google az összes mobilgyártót, akik az elmúlt 2-3 évben ezen rendszerekre fejlesztettek (Samsung, LG, Sony-Ericsson) ellehetetlenítenék. A helyzetüket pedig nagyon gyorsan elveszítenék a piacon. Visszazuhannának a “sötét középkorba”, amikor jó ha volt egy szabadon szerkeszthető téma a telefonunkon, nemhogy Angry Birds.

A Google egyszerre csinálná ki az összes, a piacon jelenleg még “egymásért” dolgozó vállalatokat. Mi lesz akkor, ha a Google meglépi ezt? Kicsinálja a barátait, hogy ne legyen később piaci ellenfél.

Persze lehet más helyzet is, mi van akkor, ha a Google átalakítja a játékszabályokat. Látván az Apple sikereit, elképzelhető, hogy átalakítja az Android platformot és ugyanolyan zárt rendszerűvé teszi, mint az iOS rendszer jelenleg.

Hogy miért? Mert működik!

A Motorola felvásárlásával pedig mindez csak egy karnyújtásnyira van. Hiába próbálkozott a Google a Nexus One készülékkel meg hasonszőrű társaival, nem volt sikeres. A Google önmaga nem tudta felmutatni azt a megbízhatóságot, amely alapján a felhasználók, egy Google telefont vásárolnának egy Samsung vagy egy Sony-Ericsson helyett. A Motorola megvásárlásával azonban sok minden elhárult a saját készülékgyártás útja elől.

Fentiek persze csak az én gondolataim, de hasonló dolgokról elmélkedett Gene Munster, a Piper Jaffray egyik vezető elemzője is. Állítása szerint két dolog történhet. Az egyik, hogy a Google lezárja az Androidot és hasonló, zárt szerkezetet alkot majd mint az Apple. Ebben az esetben a Google meredeken csökkenni fog. A legnagyobb nyertes ebben az esetben a szabadalomháborúktól mentes Microsoft lehet, aki uralni fogja az okostelefonpiac felét is 2015-re.

A másik lehetséges elképzelés, hogy a Google az Androidot a továbbiakban is egy nyílt rendszerként fogja támogatni, így 2015-re akár a piac 50%-át, az Apple iOS platformjával együttesen pedig a mobilpiac kétharmadát fogja uralni.

Bárhogy is legyen, pár év és kiderül.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

13 hozzászólás

 1. elyndel - 2011.08.21. 01:52

  Kedves első hozzászóló, azért ez elég buta jellemre vall! Sosem értettem ezt az iPhone vs. Android mizériát. Kinek mi tetszik, kinek mi jön be jobban. Attól mert valaki az ellenkezőt szereti még nem "pöcsfej". Bár a hozzászólásod elején Te is ezt mondod, de a vége felére kifordultál magadból rendesen!

  Az iPhone egy nagyon komoly és jó telefon! Mindig is szerettem volna egyet, de nem engedhettem meg magamnak. Jelenleg egy Androidot futtató alsó közép kategóriás Samsungot használok. Szeretem. A hardware elég gyenguska (volt már vele garanciális problémám például), de maga az Android miatt nagyon élvezem.

  Igen, valóban gyártanak jó Androidot futtató telefonokat. De nem mondanám, hogy jobbakat. De az iPhone sem jobb egyiknél sem! Ez annyira felhasználó specifikus, hogy a magad fajták (illetőleg fanboyok) sosem fognak megérteni!

  És hogy picit reagáljak a cikkre is: én nem tartom rossz dolognak, hogy idővel szép lassan egy-egy operációs rendszer marad a piacon. Maximum 2-3. Ez csakis a felhasználóknak fog kedvezni. Gondoljunk bele! Szinte el lehet felejteni az utálatos kompatibilitási problémákat. Minden megoldás másképp működik, nem használható együtt egy másik de éppen olyan jó megoldással. Holott ennek az egésznek pont az volna a lényege, hogy megkönnyítse az emberek életét. iOs, Android, Bada, WebOS és még ki tudja mennyi van. Már kezdenek rájönni egyes gyártók (lásd HP a WebOS-el), hogy nem szabad ezt erőltetni. És jól tették.

  A Google pedig azért nem fogja kinyírni a jelenlegi barátait, mert akkor a saját ellenségévé válna. Saját maga gyártana telefont? Sokkal kevesebb Android alapú eszköz lenne akkor a piacon. A Google nagyobban gondolkozik, mint az Apple. Több réteget céloz meg. Az Apple csak is a tehetősebb emberekre fókuszál, míg Android alapú telefont már a vékony pénztárcájúak is megengedhetik maguknak. És ebből nem engedhet, nem fog engedni a Google. Elképzelhető, hogy gyárt majd telefont saját maga is, de hogy kizárja azokat, akik naggyá tették… háát, nem látom értelmét.

 2. Dotter - 2011.08.21. 09:10

  Én mondjuk pont nem szeretnék foglalkozni azzal, miként működik, én vezetni akarok nem szerelni, ha már az autós példát vesszük.Nekem tíz év elég is volt a Microsoft fogságában. Amióta "Almás" termékeket használok nem installáltam újra a rendszert mert bellassult kicsit, a mentés fogalmát meg csak azért nem feleddtem el még el mert , sajnos néha vannak áramszünetek a környéken. Én a számítógépet munkára használom és sok idő ment el a Windows – os

 3. Dotter - 2011.08.21. 09:32

  Na és itt a probléma, mert nekem pont nem fontos, hogy számítástechnikai szakguru legyek.

  Én vezetni szeretnék nem szerelni, ha már autós példát hozták fel.

  Rengeteg időmet spórolja meg, hogy nem kell különböző oldalakon azt kutatnom miért nem megy a program amit használni szeretnék. A vírus fogalmát meg már csak hírből ismerem.

  Az Apple egy problémamentes brand amely pont egy olyan célközönséget irányoz, mint a hihetetlen ostoba átlagamerikai, aki ha nem úgy működik valami mint ahogy az le van írva, egyből perel. Ezért nem nagyon van vele gond.Egyszerüen csak működik.

  Ha valóban használnád ezeket tudnád….

  A hívás elutasítását pedig a felső lezárógomb kétszeri megnyomásával teheted beérkező híváskor.

 4. elyndel - 2011.08.21. 13:21

  Kedves Antifos! És szerinted muszáj mindenkinek IT gurunak lennie? :) A felhasználók többségét valóban nem érdekli, hogy mi hogyan működik. Csak működjön! És ez az, amit az Apple termékei tudnak. Kifogástalanul, egyszerűen működnek. Kit érdekel a sok maszlag, ami a háttérben zajlik? Nem akarok órákig állítgatni, konfigurálni, frissítgetni stb. Csak használni akarom! Ez az, amit a Windows, a Linux sosem fog tudni megvalósítani.

  Lehet neked örömet okoz a sok babrálás, meg a szakszavak használata. De valójában nagyon geeknek hangzik. :)

 5. Tóbiás - 2011.08.21. 14:17

  Hi Elyndel! Nem nagyon értem miért mondod, hogy az iPhone-nal a tehetősebb rétegeket célozták meg. Az első iPhonom egy sima 3G volt, amit 990, igen kilencszáz kilencven forintért kaptam meg. A 4-esért 30 000Ft-ot kellett leperkálni. Ez nem megfizethetetlen.

 6. antifos - 2011.08.21. 15:16

  Elyndel

  Ugylátszik te már abba a gyetekrétegbe tartozol aki az igazi fogyasztói társadalom része.

  Eléggé elszomorító, hogy oda csúszott a fiatalság ahol éppen most te tartasz.

  Tudod egyáltalán mit fogsz a kezedben?

  Vagy végül is mindegy csak szóljon valaki a vonal túloldalán?

  Akkor ajánlom neked a Nokia 2110-et.

  Bár fingod nincs róla, hogy az melyik is lehet, igaz?

  • KeleMan - 2011.08.21. 15:45

   Kedves Antifos! Itt most nem arról volt szó, hogy melyik a jobb, az iPhone, vagy más Androidos készülékek. Nyilván vannak már nagyobb tudású és jobb készülékek is a piacon, mint az iPhone 4, lásd, Samsung Galaxy S 2. De! A cikk azzal foglalkozott, hogy az iOS rendszerben az a jó, hogy a szoftverhez fejlesztik a hardvert és a hardvert a szoftverhez. Egy zárt egészt alkot, mégis jól működik. Az elmúlt egy évtized arról szólt, hogy mindenki varezol mindent, ingyen letölti a zenét, ingyen az appokat. Ez persze most is megvan, de az Apple mégis elérte azt, hogy több száz millió ember megvásárolja a terméket! Érted? Megveszi azt! És nem azért, mert nem tehetné meg azt, hogy letorrentezi. Megtehetné, de nem fogja, mert nem kíván ilyenekkel foglalkozni. Lehet, hogy a Google is ebben lát fantáziát, mert látja, hogy az AppStore mekkora zsetont hoz az Apple konyhájára.

   Szerintem egy évtized múlva a piac olyan szinten át fog rendeződni, hogy köpni-nyelni nem fogunk tudni. Az Apple, a Google és a Microsoft lesz a 3 legnagyobb okostelefongyártó. A többiek meg mennek a levesbe. Én így gondolom, de a Te véleményed is tisztában tartom. Az iPhone-nak vannak hiányosságai, de rendkívül sok pozitívuma is akad. Nem célunk és nem kívánunk flamewart az iOS – Android, Apple – Google kérdésből csinálni. Mindenki eldönti, hogy számára melyik megoldás a legjobb. Ennyi.

 7. ASD - 2011.08.22. 00:04

  Ehhez az egészhez annyit tennék hozzá, hogy járt már nálam HTC HD2, HTC HD7,HTC Sensation,Galaxy S,Galaxy S II,Blackberry Touch 9930, és iPhone 4. Mindegyiket használtam, volt amelyiket egy évig, volt amit csak pár hétig, de mind közül az iPhone 4 fogott meg a legjobban.Megvan a saját hype-ja,a tökéletes kezelőfelülete és kényelme. Elég telefon járt nálam azthiszem ahhoz, hogy azt mondhassam számomra nem fontos hogy 16 v 32gb-nál több helyem legyen, nem hiányzik a cserélhető aksi vagy a bluetooth fájl küldés.Számomra (hangsúlyozom számomra, és ezzel egyet értve elyndel véleményével) az iPhone a tökéletes telefon. Mondjuk hozzá teszem itthon egy majdnem teljes Apple rendszer vár, ami azért dob ezen az érzeten, de anélkül is ez lenne a véleményem.

 8. antifos - 2011.08.22. 00:58

  keleman: viszont nem kellet volna levenni amit írtam..!

  • KeleMan - 2011.08.22. 01:42

   antifos: Én nem vettem le semmit, 2x is elküldted mindegyik hozzászólásod, azokból mivel kettő ugyanaz volt, csak az egyiket töröltem, a másik maradt.

 9. ipodtulaj - 2011.08.22. 13:19

  keleman: Az AppStore csak indirektben hoz zsetont az Apple konyhájára. Ugyanis: a felhasználók nagy része nem veszi meg feltétlenül a benne lévő szoftvereket, de ha még meg is venné, akkor sem onnan kapná meg a fő bevételt. Az AppStore-ral "csak" ráveszi az embereket, hogy az ő termékét vásárolják meg, mert az tele van hasznos szoftverekkel, játékokkal, stb..

  Ami nekem nem tetszik az Apple-ben -bár tudom hogy pont ezért sikeres- hogy ajánlott lecserélni évente a készülékünket, különben kimaradunk sok új és hasznos feature-ből.

 10. elyndel - 2011.08.22. 13:46

  @Tóbiás: igen 990Ft, de a havi díj 10.000Ft felett van. :) azért az nem kevés! Legalábbis nekem… Ezért írtam, hogy inkább a vastagabb pénztárcájúakat célozza meg az Apple. De ezzel nincs semmi baj. Már gyűjtök rá egy ideje, előbb-utóbb meglesz nekem is! :D Ha pedig már egyet sikerült megvenned (és fenntartanod), akkor a készülékváltás valóban kedvező!

  @antifos: nem tudom miről beszélsz… :) Hogy ne tudnám mit fogok a kezemben! Szerintem jobban is, mint Te. :) Illetve honnan tudod mennyi idős vagyok? :) És Te nem tartozol a fogyasztói társadalomba? Ugyan! Te is ugyanúgy a részese vagy, megsúgom Neked! :P Akkor volna szükségem egy "Nokia 2110-ra", ha CSAK telefonálni szeretnék. De nem ezért van okos telefonom. Csak telefonálásra kicsit pazarlás volna, nem gondolod? :)

  Vagy azon kaptad fel a vizet, hogy nem értek egyet az IT guru résszel? Jómagam eléggé értek az informatikához, de egyre inkább belefáradtam az állandó problémákba… Nem véletlenül fényezem az Apple dolgait. Alig várom, hogy telefonban és számítógépben végre almás terméket használhassak.

 11. More - 2013.09.28. 15:02

  Nem lesz fosszung ^^

Szólj hozzá Te is!