Ingyenes navigációs programot indított a Google Magyarországon

Helme 2011.08.19. 22:43 iPhone, Programok 11 hozzászólás 704

Ingyenes navigációs programot indított el Magyarországon a Google, a szolgáltatás azonban egyelőre Androidos okostelefonokon érhető el. Darren Baker projektmenedzser a szolgáltatást bemutató sajtótájékoztatón azt mondta, a Google térképszolgáltatásával összehangolt navigációs szolgáltatás előnye, hogy a tervezésnél nem csak közterületeket, hanem cégneveket, épületeket is meg lehet adni úticélként, elgépelés esetén korrigálja a szöveget, műholdas nézetet is lehet választani, az útvonal megtervezésénél pedig figyelmbe veszi a dugókat is.

Lehetőség van arra is, hogy a Street View szolgáltatással is összehangolják, de ez egyelőre Magyarországon nem elérhető. A megjelenítés a hagyományos mellett 3D-s is lehet, amelynek szemszögét folyamatosan lehet változtatni, és a szolgáltatás akkor is elérhető marad egy ideig, ha a telefon elvesztette az internetkapcsolatot.

A menedzser az MTI kérdésére válaszolva elmondta, egyelőre az 1.6-os, vagy annál magasabb verziószámú Androidos okostelefonokra érhető el a szolgáltatás, de az iPhone-t gyártó Apple-lel is tárgyalásban vannak. A tesztek eredményei alapján a programot egy telefon 2-3 órát képes futtatni töltés nélkül.

(x)Hirdetés
(x)Hirdetés

Kiemelte, hogy a világon 200 milliónál is többen használják a Google térképszolgáltatását, közülük 40 százalék mobiltelefonról csatlakozik, akik 20 milliárd kilométert vezetnek évente. A Google térkép legutóbbi verziójában Darren Baker elmondása szerint a térképek megjelenítését változtatták meg, így a korábbihoz képest századannyi adatot kell a telefonnak letöltenie. Az okostelefonok mindig a legfrissebb adatbázishoz férnek hozzá, mivel folyamatos internetkapcsolatban marad a program.

Heal Edina, a Google Magyarország vezetője a sajtótájékoztatón visszatekintve az elmúlt pár évre azt mondta, 2004-ben már több mobiltelefon volt a világon, mint bankkártya, 2008-ra pedig a rádiók számát is meghaladta, mára mintegy 5 milliárd készülék van, a lakosság 75 százaléka rendelkezik mobiltelefonnal. A becslése szerint 2012-re a mobiltelefonok száma meghaladja majd az asztali számítógépek, laptopok számát is. Emiatt a Google Heal Edina elmondása szerint elsősorban a mobiltelefonokra fejleszti a szolgáltatásait, ezt követik csak a laptopok, és asztali számítógépek.

(MTI)

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

11 hozzászólás

 1. antifos - 2011.08.20. 00:50

  Talán ezek után a vicces bejelentések illetve gyengébb minőségű hírek után jó lenne már valami olyasmit is írni ami esetleg érdekelheti a felhasználókat.

  Mondjuk szerintem többen lennének kíváncsiak egy Samsung galaxy s2 és egy ifos4 teljes és részletes osszehasonlitasara.

  Inkább ezt írjatok meg.

  Lehet, hogy többen is irnánank.

 2. Bence - 2011.08.20. 01:15

  Én tervezem egy ilyen összehasonlító cikk megírását!! :-) Talán a napokban összehozom…

 3. Mandula - 2011.08.20. 01:38

  Öhm… Miért is ifos?

 4. KeleMan - 2011.08.20. 02:09

  Bence azt már nagyon régóta várjuk! ;)

 5. KeleMan - 2011.08.20. 02:11

  Amúgy Helme, az most komoly, hogy a cikkben egy iPhone-al foglalkozó oldalon egy Androidos telefont reklámozunk? :D

 6. JamesS - 2011.08.20. 13:29

  :D

  Jó lenne ha az igo is hasonló léptékben haladna a fejlesztésekkel

  bár a külön megvehető térképek nagyon jól jöttek nyaraláskor :D

 7. antifos - 2011.08.21. 01:13

  Vitatéma!

  Na szóval akkor most tisztáznunk egy két dologot.

  Először is aki márka fanatikus az nem képes elismerni azt, hogy más telefonok vagy operációs rendszer is lehet jó mint éppen az amit használ.

  Ez egy beszűkült ostoba gondolkodásra vall.

  Másodszor kicsit nyitotabbá kéne tenni a gondolkodást.

  Csak az lehet jó ami ifos?

  Egy szart!

  Mikor a kezembe vettem az első ifost már akkor ki ütköztek az alapvető betegségek.

  Még most sem lehet, egy normális call listát áttekinteni vagy kezelni a számokat.

  A 7000 ftos két evvel ezelőtt vásárolt szar Samsung ócska telefon tudja azt a szolgáltatást amit ez a geciszar az életben nem fog.

  Pl: van egy vagy több olyan szám vagy akar ismeretlen szám, amit automatikusan elakarok utasítani, akkor a gagyi telefonnal megtudom csinálni, a hiper szuper Szarral meg nem.

  Most ne kezdjétek el mondani, hogy töltsd le vagy vedd meg ezt meg azt a programot.

  Egy szart!

  alapvetően működnie kell pl, ennek a funkcionak mindenféle töltögetés nélkül.

  Arról a mocskos szemet antenna hibáról, ami miatt megszakadnak a vonalak és lassul a net.

  Ne mondja már nekem az a pápaszemes kretén, hogy fogjam máshol, a telefont…

  Miliárdos seggfejek.

  De én vagyok a fasz, hogy ezt a szart megvettem.

  Tuti, hogy sokan gondolják ugyanezt csak ciki lenne beismerni, hogy igen hát sajnos mitszepitsuk a dolgokat ez egy melegedő szar.

  Az összes ismerősöm akinek van, az a picsaba kívánja ezt az iszart.

  és nem két emberről beszélek.

  Szóval tisztában kell lenni azzal, hogy van másik piac is.

  És mi ez az ostoba szöveg, hogy ifonokkal foglalkozó oldalon?!

  Ne legyél mar ennyire beszűkült mint a zoknim.

  Azért lássuk be, ostoba kis szar telefon ez még.

  Van már ennél több jobb is, a Samsung és a htc is kínál jobb telefonokat.

  Ígérem, ahogy meglesz az új telefonom ez darabokra fogom törni és felteszem nektek a jutubra.

  Befejezésül:

  viszont az iPad az nemrossz, használható dolognak tűnik.

  Bár baszottul drága.

  és egy kurva idegesítő dolog van benne, ebben a fosban nem lehet a personal hotspotot kiosztani mert nincs.

  A buta parasztoknak biztos nem jutott meg az eszükbe, hogyha mar legyartanak egy 3GS cuccot akkor esetleg van aki telefonra vagy más eszközre osztaná azt szét, főleg hogy ennek többe t bír az akkumlatora.

  Na itt van a probléma a pocsfejekkel.

  amerikai barom, nem gondolkozik.

  és befejezésül meg egy hiba ami mind a két szarban megvan.

  a kibaszott szavakat kurva sok ismétlés után sem tanulja meg jól ez a prediktiv geci!

  Na lehet ezen gondolkodni!

  üdv, mindnekinek…

  Amennyiben ez megjelenik akkor a gyerekek legalább annyiban korrektek, hogy adnak egy lehetőséget a normális megszolalasra.

  Ha pedig leveszitek, akkor az eléggé ciki..

 8. antifos - 2011.08.21. 01:52

  ja észt pedig az indexen írta valaki

  ele-nor: "de nem kaptam zsákbamacskát azért a pénzért."

  Mennyiségi összehasonlítást biztos nem csináltál más – mondjuk HTC – telefonnal, mert akkor az alapján nem iPhone-t vettél volna. Tehát volt érzelmi alapú rész is a döntésedben, azt viszont műszaki paraméterekkel nehéz lesz indokolni.

  Az iPhone az egyszerűbb felhasználónak való, aki sosem kérdezi meg, hogy "ez hogyan működik?". Ez azért fontos, mert azt sem kérdezi meg, hogy "ez miért NEM működik?".

  A jó iPhone felhasználó elfogadja a korlátokat, általában úgy, hogy megmagyarázza magának, hogy igazából erre nincs szüksége. Az a pár ember akit ismertem és nem tudta magát erről meggyőzni, az telefont váltott, általában Androidosra, az iPhone-t meg lepasszolta a rokonoknak.

  Az alkalmi autizmus egyébként jellemző a Apple termék tulajdonosokra. Fingjuk sincs milyen eszköz van a kezükben, épp ezért azt sem tudják mire lehetne használni, csak azt, hogy aktuálisan mire lehet (amit megmondtak, előre feltelepítettek, vagy a haverok szóltak fészbúkon, hogy jó).A környezetemben legalább 5 ilyen ember van.Alapszintű számítástechnikai ismeretekkel sem rendelkeznek, de nekik Mac kellett. A legbonyolultabb amit meg bírnak jegyezni az a "fájl" és a "passzvörd".

  Olyat nem szabad nekik mondani, hogy "hálózati meghajtó felcsatolása", mert akkor lányosan zavarba jönnek, hogy ilyet még sosem csináltak.

  Az Apple termékeken a tanulási görbe az egy ideig nagyon lapos, aztán nagyon meredek, mert az Apple nem akarja, hogy tudd mitől megy az eszköz, ezért eldug dolgokat a júzer elől. De ha mégis felfeszegeted a motorháztetőt, akkor ráddől egy csomó új dolog, amit hirtelen kell megtanulni.

 9. JamesS - 2011.08.22. 13:19

  látom te nagyon berágtál valamire :D

  bár tény, hogy vannak fanatikus iphone és mac userek, akik elnéznek mindent, de azért nem ennyire vészes a dolog ahogy te látod

  van nagyon sok előnye a rendszernek az androiddal szemben, és persze hátrányai is

  de nyomás hatására szépen engedik a gyeplőt applenél is

  bár nem annyira amennyire én és sokan szeretnénk, de kerülnek bele eddig nem engedett opciók (lásd 3g megosztás wifi-n stb)

  IOS5 be is jelent meg jó újdonság, ezért is használom a bétát, mert ha nem lenne semmi akkor nem tettem volna fel kockáztatva a stabilitását a készüléknek

  és nem bántam meg, még ha 1-2 progi jelenleg nem megy, de kárpótol pl a noti bar ezért

 10. M Miska - 2011.09.17. 18:11

  hol tudjuk ezt letölteni? még a neve sincsen leírva :( (Android platform, ne szidjatok.)

Szólj hozzá Te is!