A Google felvásárolja a Motorola Mobility részlegét

KeleMan 2011.08.16. 10:24 Apple, Egyéb 0 db 113

A Google hivatalosan is bejelentette, hogy felvásárolják a Motorola Mobility céget, mely a Motorola telefonokat és táblagépeket gyártó vállalata. Az ár 12,5 milliárd dollár, ezzel a Google az Android operációs rendszer szoftverfejlesztése mellett most már biztos, hogy nyitni fog a saját mobilkészülékek gyártása felé. Az akvizációval a Google egyben több, mint 17.000 25.000 szabadalomhoz is hozzájut.

A felvásárlás pontos okát Larry Page, a Google egyik alapítója írta meg a vállalat blogján, mivel így a Microsoft és az Apple már nem fogja tudni olyan keményen támadni az Androidos okostelefonokat, főleg a Motorola készülékeit. Érdekes még, hogy a Motorola az év elején választotta szét a céget, a már említett Motorola Mobility a vásárlóknak szánt eszközöket készíti, míg a Motorola Solutions nagyvállalati megoldásokat kínál. A szétválasztásra a miatt is volt szükség, mert az elmúlt 3 évben közel 5 milliárd dolláros veszteséget volt kénytelen elszenvedni a vállalat.

Persze mindezen felvásárlást már lehet akkor is tudták, de a Google-nek csupán a telefon részlegre volt szüksége. Az akvizáció véglegesítése 2012 elején fejeződhet be. A Google anno próbálkozott a Google Nexus készülékkel, mely nem aratott átütő sikert, de talán a Motorola felvásárlásával igazi kihívót tud majd állítani az Apple és Microsoft készülékeivel szemben.

Update #1: A BGR állítása szerint a Bloomberg úgy értesült, hogy abban az esetben, ha valami oknál fogva a felvásárlás meghiúsul, úgy a Google akkor is 2,5 milliárd dollárt kifizet a Motorola részére. Az akvizáció feltétele persze, hogy az amerikai, kínai és európai hatóságok is zöld utat adjanak és jóváhagyják a beruházást a Google számára.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!