Megbüntethetik az Apple-t Franciaországban

Helme 2011.08.05. 08:30 Apple, iPhone, Pletykák 0 db 83

A francia hatóság vizsgálja az iPhone földrajzi koordináta rögzítési funkcióját, ami a felhasználó tudta és beleegyezése nélkül menti el a készülék tartózkodási helyére és helyváltoztatására vonatkozó adatokat.

A dél-koreai távközlési felügyelet szerdán jelképes összegű, 3 millió won (kb. 500 ezer forint) bírságot vetett ki az Apple-re az iPhone dél-koreai törvényekbe ütköző adatgyűjtése miatt. A koreai hatóság egyúttal bírálta a Google-t is az adatgyűjtésben játszott szerepéért, de büntetést nem szabott ki rá.

(x)Hirdetés
(x)Hirdetés

Idén áprilisban vált ismertté, hogy az iPhone rögzíti és egy éven át tárolja az elérhető cellaállomások és wifi-hotspotok pozícióit. Alasdair Allan és Peter Warden brit kutatók vizsgálatai szerint az elmentett földrajzi adatokat bárki, aki a készülékhez hozzáfér, ki tudja olvasni a memóriából. Az Apple szöuli szóvivője, Steve Park közölte, hogy az Apple soha nem követte le az iPhone készülékek pozícióját, és ilyesmit nem is tervez. Yann Padova, a CNIL francia technológiai adatvédelmi hivatal igazgatója közölte, hogy a brit kutatók által adott útmutatások alapján maguk is megvizsgálták az iPhone készüléket.

(MTI)

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Szólj hozzá Te is!