Megérkezett a Telenor hivatalos válasza az iPhone készülékek problémájára

KeleMan 2011.08.04. 16:28 Apple, Egyéb 16 hozzászólás 9 869

A napokban a Szifon.com weboldalon megjelent egy bejegyzés miszerint a múlt hét végén szombatról vasárnapra virradóan a Telenor hálózatát használó iPhone típusú készülékkel rendelkező előfizetők nagy többsége nem tud a Telenor hálózatára megfelelően csatlakozni. Hívásindítási és fogadási, de főleg internetes csatlakozási problémákról szóltak a nemhivatalos híresztelések.

A megkeresések alapján egyesek azt mondták, hogy a Telenor ügyfélszolgálata a belső, úgynevezett Hipernet hálózati frissítésre gyanakodott, hogy az okozhatja a hibát. Később már az előfizetők számára a telefonos ügyfélszolgálaton azt a tájékoztatást adták, hogy a sim kártyákkal nincs semmi baj, sokkal inkább a készülékkel lehet a gond. Ezt támasztja alá Gergő levele is, melyet eljuttatott hozzánk, miszerint más készülékben a kártyát használva az megfelelően képes a hálózatra csatlakozni.

Fontos kiemelni, hogy Magyarországon jelenleg mindhárom mobilszolgáltatónál folyamatos fejlesztések zajlanak, hogy a HSPA+, azaz a 21 Mbit/s letöltési sebességű internetet a hálózat használóinak biztosítani tudják az elkövetkezendő években. Ezek óriási beruházások és hibák sajnos mindenhol előfordulhatnak.

Úgy gondoltuk, hogy utánajárunk egy kicsit, megkerestük a Telenor Sajtóosztályát, és egy rövid telefonos beszélgetés valamint e-mail váltás után a Telenor az alábbi nyilatkozatot juttatta el részünkre, melyet ezúton is köszönünk. Az alábbiak szerint a helyzet az, hogy egyáltalán nem hálózati hibáról van szó.

Megvizsgáltuk a Telenor ügyfélszolgálatára vasárnap óta bejelentett iPhone készüléket használók panaszát, és rendszerünk szerint azért kerültek ezek a készülékek korlátozásra, mert adminisztrációs rendszerünk alapján egyedi azonosítójuk (IMEI) nemzetközi tiltólistán szerepelnek. Az érintett felhasználókat kérjük, hogy lépjenek kapcsolatba a készülék eladójával.

Üdvözlettel,
Telenor Magyarország Vállalati Kommunikációs Igazgatóság

A tájékoztatóban tehát egyáltalán nem említik a hálózati fejlesztést, vagy az abból esetlegesen adódó hibákat. Sokkal inkább egy olyan adatbázisra tesznek utalást, melyek szerint az adott készülékek egy tiltólistán vannak.

A kérdés már csak az, hogy esetleg az Apple rontott-e el valamit egy adatbázisban és olyan készülékek IMEI száma is felkerült a listára, amelyek külföldön vásárolt gyárilag hivatalosan független modellek.

Ebben az esetben az Apple nagyot hibázott, viszont ilyenre még nem volt példa. Amint további információink lesznek úgy megosztjuk veletek a fejleményeket. Köszönjük mindenkinek, aki jelezte nekünk.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

16 hozzászólás

 1. Bence - 2011.08.04. 16:56

  Sajnos a külföldről behozott telefonok eredete mindig bizonytalan… nem lennék meglepve ha lopottak lennének. :-(

  • KeleMan - 2011.08.04. 17:07

   Bence: Van olyan ismerősöm, akinek biztos, hogy hivatalosan gyárilag független készüléke van és neki is problémája van a Telenorral. Az egészben viszont az az érdekes, hogy amennyiben IMEI alapján le lenne tiltva a készülék, akkor semmi nem szabadna, hogy működjön. Tehát szerintem – de ezt az okosok majd megmondják – ha egy készülék IMEI szám alapján le van tiltva, akkor az a hálózatra sem csatlakozik fel. Olyan nincs, hogy hívást lehet vele fogadni és indítani, csak épp netezni nem. Ez abszurd.

 2. Feri - 2011.08.04. 17:45

  Hazudik a telenor.
  Érdekes, hogy ami náluk nem működik az külföldön igen.
  Kötve hiszem, hogy náluk tiltva van máshol nem.
  Szifonon több panaszos levél fel van rakva ahol egyértelműen látszik hogy egyszer ezt másszor azt mondják a telenorosok.
  Ügyfél kérte, hogy írják le hogy tiltó listán van a telefonja.
  Erre nem voltak hajlandóak, sőt másnapra már nem is tiltólistán volt hanem elismerték a hálózati hibát.

  • KeleMan - 2011.08.04. 18:02

   Feri: Az első mondatodra a válaszunk csupán annyi, hogy ezt nem tisztünk megítélni. A Telenor jelenleg ezt a tájékoztatást adta.

 3. UBorka - 2011.08.04. 17:55

  Én annó utánajártam a témának (egy barátom akart “okoskodni” az iPhone-hoz kötött biztosításával). Tudomásom szerint ha egy iPhone IMEI számot letiltatunk az operátornál, akkor ő azt továbbadja az Apple-nek, illetve felkerül a nemzetközi tiltólistára is. Ezt követően a telefon nem fog csatlakozni sem a GSM, sem a 3G/stb. hálózatokhoz sem, de még az iTunes is blokkolja – imígyen lesz egy drága vackunk :) Viszont az IMEI szám (és a telefon) tulajdonosa a vásárlás/ügyfélszolgálat helyén levetetheti az IMEI számot a tiltólistákról (ha esetleg “megtalálta” volna). Ennek most jártam utána, mert sikerült nekem is elhagyni az öreg 3G-met :(

  Tehát az valóban abszurd, hogy a telefonálni lehet, netezni nem.

  A jailbreak ugyebár nem babrál az IMEI számmal (ezt már próbáltam egyszer), és tudtommal a függetlenítés sem módosítja azt (ezt viszont csak hallomásból). Az viszont lehet, hogy a függetlenített készülékek valamilyen programhiba miatt generálnak hibát (volt már rá példa).

  Mondjuk én nem vagyok szakértő, így ha valaki megerősít/megcáfol, akkor hajrá.

 4. Jayme - 2011.08.04. 23:40

  Én nekem magyarországon mobiltboltban vásárolt gyári független iphone 4em van és tökéletes műküdik a telenor. Eddig hibát még nem tapasztaltam :)

  • Alíz - 2012.01.29. 13:22

   IPhone 4-ed van vagy IPhone 4S-es ? Mert én most szeretnék venni egy Iphone 4S-t és nemtudom hogyha megveszem akkor nem-e döntök rosszul.! :)

 5. Fakem28 - 2011.08.05. 12:54

  Hali. Február óta van I4-em. függetlenül vettem német Apple boltban, mert nagyon jó előfizetésem van a telenornál(céges). De állandó szívás van vele. Nekem nem tiltott le, kapcsolódik a netre is, de telefonálni néha rémálom főleg ha esik az eső(tudom vicces de mostanában volt időm megfigyelni a jelenséget a “jó” időjárásnak köszönhetően) a 3G ki be kapcsolgat mert nincs elég térerő hozzá a város közepén(Győr) napsütésben semmi gond. Na meg a facetime aktiválás még mindig nem megy, a mobilnet megosztás menüben meg sem jelenik telenoros kártyával, t-mobilossal meg azonnal működik is.
  Ez vicc komolyan, hogy ennyire nem foglalkoznak a hűséges előfizetőkkel!!!!!
  Ha esetleg ezeket a problémákat is felvetnétek a telenornak és ők végre reagálnának erra azt megköszönném, különben lehet drágább percdíjért de át megyek másik szolgáltatóhoz, nem azért vettem ilyen drága holmit hogy ne tudjam használni!!
  Üdv mindenkinek.

 6. st0nE - 2011.08.07. 01:44

  A dán telenoros kartyam mukodik UK ban… Erre MIT vartok? Meg arra hogy mas orsZagokban forgalmaz a telenor iphonet? Valami Nagy gaz van nalunk…

 7. Ida - 2011.11.26. 12:53

  Appstore magyar webáruházban vásároltam hivatalosan számlával iphone 4S készüléket, tájékoztatásuk szerint kártyafüggetlent. Külföldről érkezett, 2 napja cseréltem micro-sim kártyára a telenornál (ott van előfizetésem).
  Először aktiválni nem tudtam vele az iphone-t, apple-telefonos segítséggel sikerült (megjegyezték, hogy a telenoros kártyákkal sok gond van): más telefonon ki kell ütni a kártyáról a pin-zárolást, hogy ne kérjen pin-kódot. Ezután az aktiválás-itunes működött.
  Viszont azóta sem tudok vele telefonálni, mert a bekapcsolás után bejelentkezve a telenor-hálózatba, fél perc múlva “sim-érvénytelen” jelenik meg és kész.
  Ismerősöm vodafonos kártyáját beletéve semmi probléma, tökéletesen működik.
  Telenor: náluk nincs hiba.
  Apple ügyfélszolgálat: náluk nincs hiba.
  Gyakorlatilag most várhatok, azt a tippet kaptam, hogy a telenornak küldjem el a számla fénymásolatát és az iphone IMEI számát, hátha mégis le van tiltva náluk a készülék, mintha lopott lenne.
  Várhatok hétfőig, majd onnan számitva 30 napjuk van a válaszra.
  Most cseréljem addig vissza a krátyámat pénzért rendes sim-re? Akkor meg honnan tudom, hogy működik-e már a iphone-nal is?

 8. asdasdasd - 2011.12.02. 22:09

  Nincs baj az iPhone készülékekkel hiszen mind a Vodafone, mind a T-Mobile hálózatán tökéletesen működik. Tudomásom szerint a Telenor valamiért nem egyezett meg az Apple céggel, és ezért minden iphone telefon telenor-os kártyával majdnem használhatatlan. Az Apple külön díjcsomagot akart az iphone telefonokra a Telenornál, de a Telenor köti az ebet a karóhoz. Aki iphone-t használ vagy T-Mobile vagy Vodafone kártyával használja.

 9. Toti - 2011.12.13. 10:18

  Nekem egy n8 nokiám van de azzal is ugyan ez a helyzet !!! a nere alig tudok felmenni vele,, és folyton mást találnak ki ,hogy miért. Van mikor azt mondják lejárt a szerződésben foglalt adat hálózat (aznap akartam felmenni vele elöszőr,,és nem tudtam ezért is hívtam az ügyfélszolgálatot,hogy miért ilyen lassú és nem tölt ). A telenor nem fogja azt mondani,hogy szar a hálozatunk,ne vegyetek ilyen előfizetést. Nem is teheti :) ….. Nyáron átmentem a T-mobilhoz ,de ott meg éppen fejlesztések folytak és az meg folyton megszakadt …. No comment . Magyarország én így szeretlek !

 10. Vivien - 2012.07.12. 12:40

  nekem sony ericsson live my walkman-em van és azon se tudok csatlakozni a telenor hálózatára, vagy ha igen, akkor csak 5 percre…..
  álítólag karbantartás van a mobilhálózatoknál (a TV bemondta) 3-4 napig.

 11. Pipi - 2012.09.18. 12:42

  Üzenem minden szkeptikusnak, hogy mától kapható az iPhone 4S a Telenor üzletekben is!

 12. Bez - 2012.11.11. 23:54

  Nem kapható.

 13. Rácz ferenc - 2021.01.19. 20:20

  Segicsenmár valaki ipone készűléket vetem egy sráctol aki azt mo ta hogy fűgetlen siettem kifizetés neki de csak telenoros sajnos :( nics hozá semien papír lehet e fűgetleniteni Tatabánya kőrnyékén?

Szólj hozzá Te is!