iPhone 5 pletykacsokor…

KeleMan 2011.07.29. 11:44 Apple, iPhone, Pletykák, Videók 18 hozzászólás 402

Az Apple szeptemberre ígéri az iOS 5 végleges verzióját, így sokan úgy gondolják, hogy az új ötödik generációs iPhone készülék is szeptemberben kerülhet bemutatásra. A név vélhetően iPhone 5 vagy iPhone 4S lesz.

Új dizájn

Kezdjük talán az egyik leglényegesebb és sokak által fontosnak tartott dologgal, a külcsínnel. Az Apple kapott hideget és meleget, amikor az iPhone 4 készülék dizájnját bemutatták. Az addig megszokott szappantartó alakú, tenyérbesimuló külalakot felváltotta egy sokkal szögletesebb forma, mely a felhasználóknak elsőre nagyon is szokatlan volt, “vágta” az ember tenyerét. Persze mikor kiderült, hogy minderre azért van szükség, mert az új forradalmi antenna rendszert a mérnökök az eszköz oldalsó részére építették, akkor mindenki elégedett volt. Pár napig. Az “Antennagate” botrány viszont betett az új dizájnnak, megszakadt hívásokról érkeztek világszerte a beszámolók.

Nos én személy szerint megszerettem az iPhone 4 formavilágát és egyáltalán nem kívánom vissza a 3G vagy 3GS lekerekített vonalát. Az Apple sem valószínű, hogy egy generáció után ismét visszatérne a régi formákhoz, de az elmúlt hetekben sorra érkeznek a pletykák arról, hogy mégis lépnek a cupertinóiak.

Az új dizájn egy lényegesen vékonyabb készüléket sejtet, hasonlóan az iPad 2-es táblagép kialakításához itt is várhatóan lekerekítettek lesznek a szélek. Ezek mellett regélnek még egy nagyobb “gesztusalapú” Home gombról és egy nagyobb 3,7″-es vagy akár 4″-es kijelzőről is.

Arcfelismerés

Az iOS 5 kódjában olyan, a fejlesztők számára elérhető API kódokat találtak, melyek lehetővé teszik az arcfelismerést. A régebbi OSX operációs rendszerekben, de akár a Lion-ban is megtalálható a Photo Booth alkalmazás. Ez már a kamerával szerelt iPad 2-es készülékeken is megtalálható. A program lényege, hogy az arcunkat leköveti a kamera és érdekes és egyben vicces animációkat tudunk a segítségével létrehozni. A CIFaceFeature és CIDetector az iOS 5 legfrissebb negyedik bétájában találták meg. Az Apple nemrég felvásárolta a Polar Rose nevű arcfelismerő szoftvert fejlesztő céget, így elképzelhető, hogy az új iPhone készülékekben az előlapi kamerának hála debütálhat az új funkció.

Beszédfelismerés

Voice Control eddig is volt az iPhone készülékeknél, viszont “igazi” beszédfelismerés még nem. Az Apple még 2010-es évben vásárolta fel a Siri nevű céget és a Nuance-szal karöltve létrehozták az “Asszisztens”-t. Az iOS 5 szintén negyedik bétájában található meg ezen új kapcsoló is. A felhasználók számára jól jöhet, hogy teljes mondatokat, azok kapcsolatát és az egymáshoz fűződő viszonyait, magát a szövegkörnyezetet és a kontextust is felismeri a rendszer. Az asszisztens pedig még válaszol is nekünk. Hamarosan tehát eljöhet az az idő, amikor már egy párbeszéd is kialakulhat a felhasználó és az iPhone között.

Az alábbi videó hűen prezentálja a lényeges dolgokat. Pl. romantikus olasz éttermet keresek Budapesten. Az alkalmazás értelmezi, majd rákeres és kiadja a találatokat. Aztán ha ugyanezt keresném Szegeden is, akkor csak annyit mondok, hogy “És Szegeden?”. Persze a magyar nyelv integrálása vélhetően nem kerül bele egyelőre, de bizonyos idő elteltével akár még az is megérkezhet.

Megjelenési időpont

Szeptember eleje és közepe. Várhatóan. Az AT&T amerikai mobilszolgáltató nem adott szabadságokat ezen időpontokra, valamint az Apple is visszarendelné azokat a munkatársait, akik valamiért már nem dolgoznak az Apple Store áruházakban a fenti időpontokra, ezzel is segítve az eladásokat.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

18 hozzászólás

 1. JamesS - 2011.07.29. 13:55

  kövezzetek meg, de nekem a 4-es forma tökéletes
  és nem is kellene vékonyítani, inkább nagyobb aksit bele, hogy átlag 3 napot kis kibírjon
  nekem az többet érne

 2. sma - 2011.07.29. 14:45

  Az eleje a 4-eshez hasonlít, a hátulja és az oldala meg a 3-mashoz…
  szerintem jó kombináció, bár engem az nyugtatna meg, ha jóval lekörözné elődjeit és olyat tudna amit más okostelcsi NEM!

 3. smschamp - 2011.07.29. 19:35

  Engem ez meg sajna nem érint :-)
  Majd a 6-os:)

  Addig elleszek a 4-essl bumperben. Novemberben vásároltam, egyetlen zsebkarc sincs rajta. Tőlem lesz érdemes telefont venni:)

 4. Muhadnagy - 2011.07.29. 21:18

  smschamp csatlakozok hozzád, én még az arénában vettem éjjel, amikor kezembe volt, hazaértem már rendeltem is hozzá a védőtokot, hibátlan és kifogástalan állapotban van, az iphone 5 engem sem érdekel, mert még hátra lesz egy évem, de nekem is jobban bejön a 4-es design mint a szappan :)

 5. ifos5 - 2011.07.29. 21:22

  Ugyan mar mi ez a bohockodas?
  valamikor majd jön az a szar, mit kell ennyit remegni..?
  röviden úgyis ez a lényeg: I-fos….

  Na lehet megnyugodni..

 6. pgipd - 2011.07.29. 22:36

  ja. Zsír. :-) de nem kell nekem sem.

 7. Feri - 2011.07.29. 22:57

  Miattam lehet olyan a háta mint a 3G nek, csak ne műanyagból legyen.
  Örültem mikor az i4-et normális anyagokból csinálták.
  A mostani anyaghasználat jobban illik egy prémium készülékhez mint a műanyag.

 8. CoDWaW - 2011.07.31. 19:25

  ezek sztem vmi kínai sz@rok…Kamera mellett lenne a némitógomb?!

 9. Tóth Soma - 2011.07.31. 22:43

  Imádom a 4-esemet, de valljuk be, ennyi pénzért kevesebb gond is lehetne vele. Októberi a kicsike, csodálatosan működik, de néha rájön az 5perc és 1-2 percekig nem veszi a Home gomb lenyomását… heti 1x-2x nem tudom felvenni a telefont, mert nem mozdul a csúszka, és havi kb 1x totál lefagy, seképsehang. Ezekből csak a home gomb az igazán idegesítő, és sajnos szoftver update-restore nem segített…

  • KeleMan - 2011.08.01. 10:04

   Soma: Sajnos ezekkel én is találkoztam, a home gomb valóban idegesítő és a slide is, bár lefagyásom még nem volt. Az azonban tényleg érdekes, hogy ezeket – hiába frissítem mindig a legújabb iOS-t, – egyik sem oldja meg.

 10. PUMPA - 2011.08.01. 16:28

  Szóval az a helyzet, hogy ha telefont használnánk nem pedig egy ilyen hiperszupet csirkét akkor valószínű, hogy nem csalodnank ennyit.
  Én is használom ezt a szart és mar 556765 megbántam, hogy megvettem.
  És ráadásul, ha jobban utána számoltok akkor minden esetben kurva nagy ráfizetéssel lehet csak ilyen telefont venni.
  Ja és még csak az sem működik, hogy updateled ezt a szart és normálisan működik.
  Mindig van valami hibája.
  Szerintem az összes ember aki itt a fórumba írogat, az tudja nagyon jol, hogy azért ez sok minden, csak nem igazán jó telefon.
  Lehetne olyan rendszert is irni ami működik.
  Egy milliárdos cég ezt még mindig nemtudja megoldani!!!
  Ezért igazán bosszantó ez a Szar!!!

 11. Feri - 2011.08.01. 20:41

  Akiknek fagy azoknak feltört a teló?
  Nem ez a második iPhone-om egyikkel sem volt semmi gondom.
  Igaz nekem gyári állapot van.

 12. Swordhun - 2011.08.02. 08:37

  Hm… azt hittem csak nekem van Home gomb “lag”…
  Nem örülök, hogy nem, de ez azt is mutatja, hogy “normális”, pedig gondolkodtam egy gariztatáson, mert zavar. Néha beszaggat a telefon, ha ezeket összeteszem, mintha memória probléma lenne.

 13. Akos - 2011.08.02. 10:55

  En windowsos telorol valtottam 4esre, megvaltas volt az eletemben.nekem is meg van egy ideje, teljes tokban van es semmi gaz nincs vele.Neha talan az h elveszti a wifi jelet de olyankor ujra kapcsolom es ennyi.aksi eleg,bar lehetne nagyobb, + lement a lepcson tok nelkul es karc sincs rajta.en szeretem

 14. Tamasx - 2011.08.02. 16:09

  Hát komolyan.. Full idióták vagytok.. A világ legjobb telefonja az iPhone, mindenki csak primitív módon majmolja.

  Érteni kell hozzá drágáim, egy NORMÁLIS, shift + restore-os újratelepítés után tökéletesen kell mennie minden iphone-nak, amelyik meg szar ezután, az apple cseréli max 2 napon belül ha garis !

  A magyar szutyok szolgáltatóknál meg segghülye az, aki részletre veszi meg ezt a méregdrága presztizstelefont, egyes póroknak igen undorítóan fest a kezébe. Ha nem tudod megvenni, nem tudsz vele bánni, ha nem értesz hozzá, válaszd a piac többi fostalocskáját, mert az való hozzád, nem ez az ékszer.

 15. wiretap - 2011.08.04. 09:26

  Akiknek fagyogat a teló, gondoltak arra hogy hetente minden okos telefont újra kell(ene) indítani? [esténként pedig app-okat bezárni, processeket takarítani, stb…] Ja és mondjuk évente 1x restore helyett mindent kézzel felpakolni [akksi idő is javul, gyorsabb lesz és stabilabb].

 16. wiretap - 2011.08.04. 09:29

  …ja és még valami: ha az akksi idő nem javul, Network Settings-et és Location Warnings-et reset-elni kell.

Szólj hozzá Te is!