BRÉKING! Az Apple levédette a szemüveg nélkül használható átlátszó OLED paneles 3D kijelzőket!

KeleMan 2011.07.21. 19:01 Apple, Egyéb 3 hozzászólás 301

Alighogy túlestünk az Apple tegnapi nap bemutatott frissített termékfelhozatalán, ismét egy fantasztikus hírt oszthatunk meg veletek. Ma reggel az Amerikai Szabadalmi és Védjegy Hivatalnál (United States Patent & Trademark Office’s – USPTO) az Apple 2 db szabadalmat is bejegyeztetett. A szabadalom egy, az Apple által kifejlesztett új 3D-s kijelző technológiát takar mobil és személyi számítógépekre vonatkozóan.

A szabadalom lényege, hogy egy-egy eszköz két kijelzőt is tartalmaz, egyet az előlapon, egyet pedig a hátlapon, amelyek egymással interakcióba lépnek a használat során. Mint minden Apple szabadalom esetében itt is egy csavaros megoldást láthatunk. A leírásban többek között az e-olvasás élményét helyezik előtérbe a különböző mobil eszközökön, pl. ha forgatjuk a készüléket, automatikusan megfordul a szöveg elhelyezkedésének az iránya is. De hol is és mi is a csavar?

Nos az Apple úgy gondolja, hogy az átlátszó OLED megjelenítőket használnának. A pixelek az OLED kijelzőkön pedig akár átlátszóak is maradhatnak. 2 db ilyen kijelző esetében megoldásra találna a mélység fogalma is, melyhez így azonban nincs szükség 3D-s szemüvegekre.

“Generally, one embodiment may take the form of a multilayer display device, where each layer is made of a separate element. Each display element may be referred to herein as a “layer” or a “panel,” although any given display element may take any form and may be constructed from any of a variety of materials. For example, a panel may be a relatively thin sheet of organic light-emitting diode (OLED) material, in some embodiments transparent, or a more conventional liquid crystal display with or without backlighting (such as CCFL or light-emitting diode (LED) backlighting), a LED display, e-ink, and so forth.”

Az Apple megjegyezte, hogy az OLED panelek esetében nincs szükség háttérvilágításra, ezáltal lényegesen könnyebb és vékonyabb eszközöket fognak tudni gyártani a háttérvilágítással ellátott kijelzőkkel rendelkező készülékeknél. A másik fontos szempont pedig az energiafogyasztás, az új technológia jóval kedvezőbb feltételeket biztosít a hordozható, mobil eszközökben jelenleg használt akkumulátorok kapacitása terén is.

A dokumentumot az Apple 2 mérnöke, Peter H. Mahowald és Benjamin A. Rottler készítette, melyeket a 20110175902 és 20110175805 számon jegyeztettek be a USPTO-nál.

Wow! Duplakijelzős iPhone 5? Megvan? Angry Birds 3D-ben? Kapizsgáljátok???

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

3 hozzászólás

 1. Bandibá - 2011.07.21. 21:47

  Húú….. Most vettem iPad 2- őt de erre gyűjtöm a pénzt !!! :D

 2. JamesS - 2011.07.22. 08:52

  kérdés ellövik-e ezt a puskaport az I5 nél, vagy előbb Ipad 3 nál és utána I6 nál

  bár logikus lenne most berobbantaniuk már, mert még csak talán 1-2 készülék tud 3D-t

 3. Ludo - 2011.07.22. 11:58

  A Ninntndó szemüveg nélküli 3D is így működik aminek két nagy hátrányából egyet lehet orvosolt is az apple. Az egyik hogy sokkal többet fogyaszt a másik hogy sokkal rosszab így a felbontás. A nintendo kijelzője viszont nem OLED. At mondták azért nem mert az OLED kijelző 2-3 évnyi használattól tönkre megy mert a kék szín nem tudja már produkálni.

  Szerintem simán beleférne, hogy az iPhone 5 tudja már ezt a technikát, de nem hiszem hogy így lesz. Gondolom lehetettvolna találni elszorva valami infót ezzel kapcsolatban az új Osx ben is.

Szólj hozzá Te is!