Frissült a Mac Mini, új Thunderbolt Display is érkezett

KeleMan 2011.07.21. 18:18 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek, Mac 0 db 137

A tegnapi napon nem került rá sor, hogy az OS X Lion és az új MacBook Air modellek mellett bemutassuk az Apple többi újdonságát, így ma pótolnánk az elmaradást. Frissültek a Mac Mini modellek, amelyek már szintén OS X Lion operációs rendszerrel kerülnek szállításra. Az Apple a Mac Mini gépek esetében meglépte azt, amire talán senki sem számított. Úgy ahogy van kihagyta az optikai meghajtót. Se CD, se DVD támogatás nincs már a gépben, külön kiegészítő eszközként azonban továbbra is vásárolható külső optikai meghajtó.

A Mac Mini gépek is megkapták a már kötelezőnek mondható Sandy Bridge processzorokat és a Thunderbolt portokat. 3 fajta változatban rendelhetőek.

Az alap modell ára 599$, ez egy 2.3 GHz Intel Core i5 processzort, egy 500 GB-os merevlemezt és 2 GB memóriát kapott. Az egyel nagyobb változat már 799$-tól vásárolható meg, melyben szintén i5 proci található, de ez már 2,5 GHz-en ketyeg. A merevlemez szintén 500 GB-os, de itt alapból 4 GB memória van. Mindkét gép esetében az Apple online áruházában választható +2 vagy +4 GB memória, vagy akár 750 GB-os merevlemez is. A nagyobb modellnél viszont van rá lehetőség, hogy a Sandy Bridge i7-es, 2,7 GHz-es procival kérjük, sőt ezen modellnél akár a meglévő HDD mellé még egy 256 GB-os SSD-t is rendelhetünk.

Az Apple a LED Cinema Display-t is felújította, sőt még nevet is változtatott. Az új megjelenítő neve mostantól hivatalosan – mily meglepő – Apple Thunderbolt Display lett. Miután az összes Mac gépet felszerelték a Thunderbolt csatlakozóval, ideje volt hozzá kiadni is egy igen borsos áron beszerezhető 27″-es megjelenítőt is. Az Apple főleg MacBook Air és Mac Mini modellekhez ajánlja, de akár egy MacBook Pro erőgép mellett, vagy második kijelzőként egy iMac mellett is jól használható.

Az ára 999$, amiért egy 27″-es 2560 x 1440 pixelfelbontással rendelkező 16:9 arányú megjelenítőt kapunk. A képernyő elején egy FaceTime HD kamera kapott helyet, míg a hátulján 3 db USB 2.0-ás portot, egy Ethernet, egy Firewire 800-as és egy Thunderbolt csatlakozót találunk. A betekintési szög 178°, akár függőlegesen akár vízszintesen.

És még egy plusz hír, talán vannak akik szomorkodni fognak e miatt, de az Apple áruházából eltűnt a fehér MacBook alapmodell. Nem lett frissítve, viszont már a régit sem lehet kapni. Úgy látszik eddig tartott ezen modell története. Anno Steve Jobs a MacBook Air gépet úgy mutatta be, mint a MacBook és MacBook Pro modellek közé elhelyezhető eszközt, de most nagyon úgy tűnik, hogy a MacBook gépekből már csak az Air és a Pro modell marad.

Azonban elképzelhető, hogy lesz új MacBook, ami talán majd az iPad és a MacBook kereszteződéséből és egy új iOS és OS X rendszerből fog felépülni. Pozicionálni meg a MacBook és iPad eszközök közé lehet majd. A neve pedig akár MacPad is lehetne…

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!