Gyorsabb SSD-k kerülhetnek az új MacBook Air gépekbe

KeleMan 2011.07.05. 10:42 Apple, Egyéb, Mac 1 db 155

A legfrissebb piaci pletykák szerint a várhatóan július 14-én az OS X Lion operációs rendszerrel érkező frissített MacBook Air modellek még gyorsabb SSD meghajtókat kaphatnak, mint amelyek a jelenlegi modellekben megtalálhatóak. A 2010 év végén megjelent új 11 és 13 colos MBA gépeknél az Apple először a Toshiba SSD meghajtóit szállította, majd 2011 áprilisában az Anandtech beszámolója szerint az Apple váltott az akkor jóval gyorsabb Samsung SSD meghajtókra. (A Japánban történt katasztrófa állhatott mindennek a hátterében, mivel a Toshiba vélhetően nem tudott elég meghajtót szállítani.)

A mostani Samsung SSD-k tehát közel 20%-al gyorsabbak a Toshiba megoldásánál, de várható, hogy a frissülés előtt álló MBA gépekben még a jelenleginél is gyorsabb flash alapú háttértár fog kerülni. (Főleg úgy, hogy az Apple igencsak összerúgta a port a Samsunggal.)

A pletykák szerint az új Air gépekben a Toggle DDR 2.0 eszközök kerülnek beépítésre. Az új meghajtók már akár a 400MBps olvasási sebességet is elérhetik. Fontos megjegyezni, hogy az új NAND flash modulokat már 19 nanométeres gyártástechnológiával gyártják, mely már-már a fizikai határokat feszegeti, de persze nem lehetetlen az előállítása.

Viszont itt álljunk is meg egy szóra. Aki kicsit is járatos az SSD-k és Flash alapú memóriák világában az tudja, hogy a 20 nanométer alatt gyártott flash modulok már igencsak megbízhatatlanok, mondhatni azt, hogy instabillá válnak. A jelenséget az elmúlt években már tapasztalták laboratóriumi körülmények között, de mivel eddig nem nagyon gyártottak 20nm-es csíkszélesség alatt, így nem okozott gondot az instabilitás. A hiba amúgy csupán annyi, hogy a bithibák száma drámaian megnő, és ez mind a sebességet valamint a megbízhatóságot is csökkenti. A legtöbb vállalat úgynevezett integrált ECC-vel próbál ez ellen védekezni, de a mérnökök előrejelzései szerint maximum 2 csíkszélesség váltás után már nem lehetne korrigálni ezen hibákat, vagy csak rendkívül bonyolult áramkörökkel, amelyek gyártása már nem érné meg, mivel nem lenne gazdaságos és az energiaigény is csak növekedne. Így sajnos rövidesen a Flash alapú SSD meghajtók is kiszorulhatnak a piacról. Persze ez még több évbe fog telni.

De akkor mi is a jövő? Nos az IBM pont a napokban jelentette be, hogy áttörést értek el az úgynevezett PRAM (fázisváltáson alapuló) memóriáknál. További tények itt olvashatóak: Az IBM áttörést ért el a PRAM-al – Prohardver.hu

Amúgy a Toggle DDR 2.0 eszközök kapacitásai 64GB-tól 256GB-ig terjednek jelenleg, így várhatóan nem lesz az SSD-k méretében változás az új MacBook Air készülékek esetében, bár a gyártó állítja, hogy akár nagyobb tárhelyű memóriákat is az Apple rendelkezésére tud majd bocsátani a későbbiekben.

A Macotakara jelentése szerint úgy tűnik, hogy az Apple támogatja a 400MBps-os adatátviteli sebességet biztosító ONFi 3.0-ás szabványt, melyet az Open NAND Flash Interface Working Group, azaz a NAND alapú memóriák szabványosításáért felelős szervezet adott ki. Érdekesség viszont, hogy a piaci részesedésüket tekintve több, mint 70%-os részesedéssel bíró 2 nagy NAND gyártó (Samsung 36,9%, Toshiba 35,1%) nem csatlakozott az ONFi rendszeréhez.

Úgy látszik, hogy az Apple mindebben valamiért mégis lát fantáziát. Várjuk az új megoldást.

 

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Hozzászólások száma: 1 db

Szólj hozzá Te is!