Az Apple kezében az érintőkijelzők szabadalma

KeleMan 2011.06.28. 18:50 Apple, Egyéb, iPhone 0 db 107

Még 2007-ben, a forradalminak számító iPhone készülék megjelenésével nyújtotta be az Apple azt a szabadalmat, melyet nemrégiben az Egyesült államokban el is fogadtak. A szabadalom eredeti megnevezése a

“Portable multifunction device, method, and graphical user interface for translating displayed content”,

amit magyarul talán az alábbiak szerint lehetne fordítani

“Többfunkciós hordozható eszköz, módszer és grafikai felhasználói felület a tartalmak megjelenítésére”.

Az Amerikai Szabadalmi Hivatal átolvasva a több, mint 40 oldalt (közel 75 ezer karakter), arra a következtetésre jutott, hogy a fenti szabadalmat a 7966578-as számon elfogadják. A jogokat tehát végre az Apple birtokolja, kérdés azonban, hogy mihez is kezd majd vele, hiszen az elmúlt 3 évben sorra jelentek meg más mobileszközök is a piacon, amelyek akár kapacitív, akár rezisztív, de “érintőkijelzőt” alkalmaztak a beépített megjelenítőnek. (Érdekesség az is, hogy a rezisztív kijelzőket már jóval 2007 előtt is használták a szabadalom azonban erre is vonatkozik.)

A további kérdés persze az, hogy a nemrég véget ért Nokia-Apple háborúhoz hasonlóan (itt a Nokia került ki győztesen, az Apple a szabadalmakért jogdíjat fizet a Nokiának) vajon az Apple is pert indít-e például a Google Android platformja ellen? Vagy akár más mobilkészülék gyártók ellen, akik érintőkijelzőt alkalmaznak a saját készülékeikben?

Hiszen ezáltal az összes nagyobb mobilcéget (Samsung, HTC, LG, Sony-Ericsson, Nokia, stb.) perelhetnék és visszamenőleg nekik is jogdíjat kellene fizetni az érintőkijelzők használata után. Ha ez mégis bekövetkezne, akkor a nagy cégek kétféleképpen dönthetnek, vagy nem gyártanak több érintőkijelzős telefont (ezáltal gyakorlatilag halálra ítélik magukat a piacon), vagy fizetnek az Apple-nek.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!