iOS 5 – új szövegfelolvasó funkció

KeleMan 2011.06.09. 09:16 Apple, Egyéb, iPhone, Videók 2 hozzászólás 6 341

Kovács “Bűvész Bencissimo” Bence, aki legtöbb olvasó számára, mint bűvész, valamint az Oktatóvideók készítője lehet ismert, küldött egy videót a részünkre, melyben az iPhone készülékére telepített új, fejlesztőknek való iOS 5 (béta1) rendszer új szövegfelolvasási tulajdonságát mutatja be.

Az iPhone készülékekben eddig is volt úgynevezett Voice Over tulajdonság (Beállítások/Általános/Hozzáférhetőség/VoiceOver), mely kimondta az adott szavakat (Speak auto text), de a vezérlést is megváltoztatta. Az újdonság az iOS 5-ben az, hogy immár Speak Selection-t is lehet majd választani, azaz egy adott szöveget kijelölve, akár fel is olvassa nekünk az új rendszer. Weblapoknál, hosszabb cikk esetében mindenképp hasznos, kíváncsi lennék, hogy pl. egy iBook Store-ban a könyveknél működik-e majd, mint afféle hangoskönyv.

Azt bizonyára mindenki tudja, hogy az új OS X Lion rendszerbe, már alapból integrálva lesz a magyar nyelv. Állítólag a “text to speech” tulajdonság is megváltozik és az eddigi hangok mellé, több, mint 50 új hangminta kerül be a rendszerbe, egyenként – nyelvtől függően – 350-500 Mb-os méretben. A magyar hang Eszter lesz, aki most üdvözöl is bennünket.

Eszter hangmintája 428MB-ot foglal. Derék az Apple-től, hogy gondol Magyarországra is, valamint a látássérült emberekre hiszen igazán nekik lehet hasznos majd ez a funkció. Meg persze szüleink részére, azaz azon idősebb korosztály számára, akik eddig azért ódzkodtak Mac gépet használni, mert nem volt elérhető magyar nyelven csak mindenféle plusz telepítés után.

Bence videója pedig itt található, igaz egy kicsit még fapados, de talán ha az  OS X Lion-ban lehet majd Esztert választani, akkor reméljük ezen lágy és kellemes magyar női hang bekerül az iOS készülékekre is.

“Gondoltam kipróbálom az iOS 5 (beta 1) új szövegfelolvasó funkcióját… Először persze angolul. Simán felolvasta. Akkor dobtam egy hátast, amikor az olasz, spanyol és a MAGYAR szövegeket is (más-más hangon, a nyelvet felismerve) a tökéleteshez közel álló kiejtéssel olvasta fel! Azért van néhány vicces baki, de összességében nagyon jól működő, hasznos funkció.”

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

2 hozzászólás

 1. STS - 2011.11.28. 10:28

  Kedves Bencem, Szerző!
  Hogy a francba kell ezt a progit élesíteni,
  beállítani??
  Nem találom a megoldást, kicsit már vén vagyok ez igaz! :)
  Köszönettel:
  STS

 2. default - 2013.02.12. 03:15

  Egyszerűen megőrjít a kezeléseee! Ki találta ezt így kiii?! Könyvfelolvasáshoz egész jó lenne, gondoltam… :@

Szólj hozzá Te is!