WWDC 2011 összefoglaló – OS X Lion újdonságok

KeleMan 2011.06.08. 11:05 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek, Mac, Videók 1 db 331

A WWDC 2011 konferencia másnapján, azaz tegnap már bemutattuk nektek az iOS 5 tervezett újdonságait. A mai napon az új Maces rendszer, az OS X Lion van a terítéken. Holnap pedig ha minden jól megy az új felhőről fogunk írni, azaz az iCloud szolgáltatásról.

Van akinek talán már feltűnt, az Apple elhagyta az új operációs rendszer neve elől a Mac szót, mostantól simán csak OS X, azon belül is az operációs rendszer kódneve, mely jelenleg a Lion, azaz oroszlán.

Fontos szem előtt tartani, hogy az Apple a Lion-nál szakít az eddigi hagyományokkal és csak digitális úton teszi elérhetővé a szoftver letöltését. Ezt a jelenlegi Mac felhasználók a Mac App Store üzletéből szerezhetik be. Az ára 29,99$, megközelítőleg 5.400 Ft-, a jelenlegi 180 Ft/1$ árfolyamon számolva. Kiemelném még, hogy az Oroszlán megjelenésével végre hivatalosan is elérhetővé válik a magyar nyelv, melyet alapból integrálnak a rendszerbe. Közel 4 GB-os lesz a frissítés, mely több, mint 250 újdonságot fog majd tartalmazni.

A bemutatón a legfontosabb 10 újdonságot mutatták be, mi is ezeket vesézzük ki, de akit érdekel mind a 250 darab, az az Apple hivatalos oldalán mindet megtekintheti és csemegézhet.

A cikk elolvasása előtt viszont érdemes megtekinteni az alábbi videót.

Az iOS rendszerből már ismerhetjük az úgynevezett multi-touch vezérlést. Ezek mostantól a MacBook és iMac gépeknél is megjelennek. Több ujjas vezérléssel alkalmazások között lehet váltani, zoomolni, valamint fel és le húzni pl. Safariban az oldalakat. Ezáltal eltűnnek a scrollbarok is.

Az Apple rendkívül sok alkalmazást újraírt, amiatt, hogy a képernyőn még nagyobb teret biztosítson a felhasználó számára. Eddig a dock miatt az alkalmazások nem futottak teljes képernyőn, ezentúl azonban ennek vége. A fentiekben vázolt multi-touch kezeléssel pedig könnyebben és gyorsabban is válthatunk a megynyitott alkalmazások között.

A Mission Control a Lion debütálásával átveszi a helyet az alkalmazás váltás során használt App Switcher, valamint Expose felett. Tulajdonképpen a Mission Controll ezek ötvözete, lehetőséget biztosít, hogy a futó programokat, dokumentumokat, egyéb alkalmazásokat átlássuk és könnyebben áttekintve kezelhessük azokat.

Az Apple az eddigi Mac App Store áruházat még tovább fejleszti, lehetőséget biztosít immár itt is az in-app purchase használatára, azaz alkalmazásokon belül további tartalmakat vásárolhatunk, megjelennek a push üzenetek, valamint integrálva lesz a Lion-ba, nem kell külön telepíteni azt, mint jelenleg a Snow Leopard változat esetén.

A Lion-ban megtalálható lesz egy olyan iOS tulajdonság is, mely a mobil eszközökön már bizonyította a hatékonyságát. A Launchpad esetében egy olyan felületet kapunk, ahol áttekinthetjük az alkalmazásainkat, szelektálhatjuk azokat, mappákba rendezhetjük őket. Ide azok a programok kerülnek, melyeket a Mac App Store-ból vásároltunk meg.

Amennyiben kikapcsoljuk a gépet és később újraindítjuk, valamint a programokat is, akkor az összes program és alkalmazás ugyanúgy fog megjelenni, mint amikor befejeztük vele a munkát. Ez azért is jó, mert még az elrendezés is ugyanolyan lesz, mint korábban a kilépéskor. Megjegyzi az ablakok pozícióit a rendszer, Photoshopban a kikevert színeket, plusz ablakokat, formázási beállításokat, stb.

A rendszer mindig mindent ment, erre a felhasználó már nem kell figyeljen.

A Versions az Auto Save funkciónak hála minden egyes dokumentumnak a verzióját eltárolja, így bármikor megtekinthetjük az előző változatot. Tárhely szempontjából sem kell aggódnunk, mert a Lion a két dokumentum változat közötti különbséget menti csak, így kerülve el a méretbeli gondokat a HDD-n.

Az AirDrop egy olyan megosztó felület, ahol vezeték nélküli hálózaton egy egyszerű “drag and drop” lehetőséggel más Lion felhasználók számára fájlokat, dokumentumokat tudunk megosztani. Nem szükséges semmilyen beállítás, amennyiben WiFi-re vagyunk csatlakozva, akkor automatikusan érzékeli a közelben lévő más Mac-es gépeket, azok felhasználóit, akiknek a profilképére ráhúzva egy dokumentumot, azonnal, titkosított csatornán keresztül átkerül a fájl.

Az Apple a Mail nevű levelezőrendszerét is újraírta. Egy-egy hosszabb üzenetváltást már összevont nézetben is megkereshetünk, valamint rendkívüli módon finomították a keresést. Helyre, időre, névre is kereshetünk, így akár megnézhetjük, hogy egy adott ismerősünktől, pl. májusban mikor kaptunk levelet egy adott témával kapcsolatban.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. iZso - 2011.06.13. 18:46

    Már alig várom! :)

Szólj hozzá Te is!