Ismét üzemel a Foxconn csengdui gyára

KeleMan 2011.06.06. 12:02 Apple, Egyéb, iPad 0 db 88

Bár már előző héten újraindult a Foxconn csengdui üzeme, ahol az iPad 2 gyártása is folyik – a WWDC-re várva azért leírjuk, – hogy a közel két hete történt robbanást por okozta. A belső vizsgálat szerint, bizonyos anyagmegmunkálási fázisokban, olyan apró és gyúlékony por jutott be a levegőbe, melyek lángra kaptak. A gyúlékony anyagot a szellőztetőrendszer csővezetékeiben is megtalálták. A részletek azonban ismeretlenek, azokat sem az Apple, sem a Foxconn nem hozta nyilvánosságra. A Wall Street Journal úgy tudja, hogy amíg a vizsgálat tartott, a Foxconn az összes üzemét, ahol szintén folytak hasonló munkafázisok, bezáratta.

Az Apple tehát egy két hetes kiesésen van túl, de ezek a részvényeken egyáltalán nem látszanak, bár a hír hallatán azért picit csökkent az Apple papírjának értéke, ez időközben ismét emelkedett. Több elemzői forrás is a 2011. május 20-án történt robbanás után iPad 2-es készülékhiányt vizionált, a legrosszabb esetben 1,8-2,8 millió darabos hiánnyal kellett volna szembenéznie az óriásvállalatnak. A robbanásban sajnos 3 ember életét veszítette.

Sajnos a fentiek bárhol előfordulhatnak, de tény, hogy 2007 és 2011 között, főleg a Foxconn-nál történt öngyilkossági hullámok miatt, az Apple egyre gyakrabban és több ellenőrzést tart, valamint ha szükséges véletlenszerűen akár vissza is mennek és ellenőrzik, hogy betartják-e a szabályokat. Az auditok során számtalan olyan szempontot is figyelembe vesznek, melyek nem csak az adott termékre vonatkozó minőséget szavatolják, hanem a dolgozók munkahelyi körülményeit is. Sajnos még így is előfordult, hogy egy adott üzemben 42 gyermekmunkást találtak, holott ezt az Apple kifejezetten tiltja.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!