A MacBook Air kihívói – Samsung, Dell, Asus

KeleMan 2011.05.31. 11:04 Apple, Egyéb, Mac, Videók 2 hozzászólás 271

A MacBook Air 2010 októberi frissítése óriási lökést adott az ultrakompakt, de mégsem netbook, hanem teljes értékű notebookra vágyóknak a vásárlást illetően. A 11″ és 13″-es változatba az Apple belezsúfolt mindent. Az akkor még Intel C2D processzorokkal felszerelt gépek SSD meghajtókat kaptak, valamint a kialakítását is újratervezték. A közel 1 kg-os gépek így nagyon sok felhasználó számára az otthoni Mac/PC mellett tökéletes “útitársat” jelentenek a mai napig is. A MacBook Air gépek frissítése bár közeledik, de addig is nézzük meg, hogy más gyártók hogyan is próbálták meg a MacBook Air sikerét meglovagolni.

A legelső gyártó, amely egy, a MacBook Air gépre kísértetiesen hasonlító notebookot jelentetett meg – úgyis kitaláljátok – a Samsung volt. A Samsung Series 9 modell Windows rendszert futtat, külsőre gyönyörű, szálcsiszolt fém borítást kapott. Intel alapú processzora mellett 128GB SSD meghajtót kapott, az amúgy 13″-es modell. Walt Mossberg, a The Wall Street Journal újságírója, az All Things Digital vezetője és Steve Jobs személyes jóbarátja le is tesztelte a kihívót. Mossberg úr el volt ragadtatva, tökéletes kihívó minden szempontból. Két dolog nem tetszett csak neki, az egyik az ár a másik az akkumulátor.

A Samsung Series 9 közel 350$-al drágább, mint a 13″-es alapmodell a MacBook Air készülékből. Az akkumulátor teljesítménye pedig közel 4 órát bír, szemben az MBA (13″ modell) 7 órájához képest. Az alábbi videón Walt Mossberg élménybeszámolóját nézhetitek meg.

Aztán jött a Dell XPS 15z nevű “kategóriateremtő” gépének bejelentése, legalábbis ahogy a Dell mondta vala. Ez azért is érdekes, mert úgy harangozták be, mint a föld legvékonyabb notebookja. Nos a 15″-es gép a 2,5 éves MacBook Pro vastagságával vetekszik. Persze szép ez is, de nem tud labdába rúgni az MBA mellet, nem beszélve arról, hogy az Engadget videóján is jól látszik, mozog az egész gép kézbe véve azt.

A következő egyben jelenleg utolsó kihívó talán a legjobb és legszebb. Az Asus UX21 a most zajló Computex 2011 kiállításon mutatkozott be. Az új jövevény Core i5 alapú 1,7 GHz-es processzort kapott, USB 3.0-ás csatlakozót, valamint a MacBook Air készülékhez megszólalásig hasonló dizájnt. Vékonyabb is, mint a MacBook Air. A teljes készülék váz alumínium, még a billentyűzet is, sőt a trackpad itt is üvegből van. Árról jelenleg még nincs információ, de várhatóan az Asus megpróbálja az MBA-hoz képest kedvezőbben kínálni az új UX21-es notebookját. A videón jól látható egy 11″-es MBA-val is összehasonlítva, hogy milyen vékony is az Asus UX21.

A fenti készülékek közül talán egyedül az Asus gépe az, amely meg tudja szorongatni az MBA-t, de mivel hamarosan érkezik az Apple notebookjaihoz is a frissítés, egyszerűen nem lehet megszorongatni azokat. Az Apple fényévekkel jár előrébb, mint más gyártók.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

2 hozzászólás

  1. Gabriel - 2011.05.31. 13:20

    Az Asusra tegnap figyeltem fel, és tényleg szép gép, a Dell meg egyszerűen elkerülte a figyelmemet. Ha MBA kihívó, akkor egyértelműen az Asus a nyerő.

Szólj hozzá Te is!