2015-re az ARM fogja uralni a mobil PC piacot

KeleMan 2011.05.31. 10:03 Apple, Egyéb, iPhone, Pletykák 0 db 161

Ha a történelem ismétli önmagát, akkor az ARM Holdings a táblagépek és okostelefonok térhódításával olyan exponenciális növekedést fog elérni a mobil PC piacon, mely 2015-re az egyik legnagyobb vállalattá teheti. Az angol MacWorld idézte Tudor Brown, az ARM elnökének a szavait a Taipei-ben folyó Computex kiállításról.

“Today we have about 10 percent market share [in mobile PCs]. By the end of 2011 we believe we will have about 15 percent of that market share as tablets grow. By 2015, we expect that to be over 50 percent of the mobile PC market.”

Azaz a jelenlegi 10%-os piaci részesedést 2011-re 15%-ra, míg 2015-re akár 50%-ra is növelheti a vállalat, ezek legalábbis a jövőbeni tervei az ARM-nek. Ez az első jele annak, hogy az ARM nemcsak a táblagépekben, hanem akár a netbookokban és más mobil PC eszközökben is gondolkodik. Persze az ARM piaci részesedése – mely jelenleg az Apple iPad, a Motorola Xoom és a Samsung Galaxy Tab gépeit hajtja meg – még nagyobb, ha kihagyjuk a képből az Intel alapú netbook és más mobil eszközöket. Az Intel pár hete a Medfield kódnéven futó okostelefonokba szánt chipjét mutatta be, míg az ARM az új Cortex A15 arhitektúrájú chipet, mely jövőre érkezhet. Az Intel felkötheti a nadrágszíjat, hiszen az ARM az IBM-el közösen már a 14 nanométeres gyártástechnológián dolgozik.

Nemrég egy pletyka is felütötte a fejét, miszerint az Apple a MacBook Air gépéhez készített egy prototípust, melyben egy ARM chip dolgozott. Ezzel azonban az Apple nincs egyedül, a Microsoft is bejelentette, hogy az új Windows 8 nemcsak az Intel x86-os rendszerét, de az ARM arhitektúrát is támogatni fogja. Az nVidia pedig a Tegra chipeknek hála úgy látja, hogy nem lenne rossz dolog a grafikus chipeket az ARM processzoraival együtt tervezni. Persze ez az Intel-nek egyáltalán nem tetszik, próbál felzárkózni, így iparági pletykákra hivatkozva az Apple felé jelezték is, hogy hajlandóak együtt dolgozni az Apple mérnökeivel, hogy a következő generációs iPhone processzorait közösen gyárthassák.

Az ARM chipjeinek előnye, hogy már most is igen népszerűek a mobilszegmensben az alacsony energiaigényű, de mégis jó teljesítményt mutató processzorainak hála. Az elkövetkező 3-4 évben tehát várhatóan igencsak átrendeződik a piac. Az eddigi óriás gyártók helyére új vállalatok léphetnek.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!