T-Mobile – Érkezik a HSPA+ (21Mbit/s) mobilinternet

KeleMan 2011.05.07. 08:38 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 8 hozzászólás 349

A Vodafone óriási hálózatfejlesztési terve után – mint azt már korábban megírtuk, – a T-Mobile is megkezdi, illetve tovább folytatja mobilhálózatának a korszerűsítését és modernizálását – jelentette be 2011. május 4-én a Magyar Telekom Nyrt. A grandiózus projekt célja, hogy egy olyan, a teljes országot lefedő mobilhálózatot építsenek ki, mely a jelenlegi hálózati kapacitás többszörösét legyen képes kiszolgálni, valamint készen álljon a későbbi LTE (Long Term Evolution) technológiára is.

A Magyar Telekom Nyrt. nem részletezte a beruházási költségeket, de annyit elmondott, hogy a 2005 óta végrehajtott hálózati fejlesztések összege ezzel a projektel meghaladja majd az 500 milliárd forintot is. A projekt első lépéseként idén nyárig 200 db új HSPA+ bázisállomást fog beüzemelni a T-Mobile, melyeket Budapest több pontján és más nagyobb vidéki városokban helyeznek el. Ezek az állomások képesek lesznek a legfeljebb 21 Mbit/s letöltési sebességet biztosítani. A társaság képviselői úgy tervezik, hogy 2013-ra Magyarország közel 100 százalékát lefedik majd HSPA+ technológiával.

A HSPA+ technológia egyébként maximum 84 Mbit/s letöltési és 22 Mbit/s feltöltési sebességet biztosítana, de jelenleg az összes mobilszolgáltató szerte a világban a költséghatékonyabban kiépíthető 21 Mbit/s sebességű hálózatot preferálják. Fontos tudni, hogy a jelenleg forgalomban lévő legtöbb eszköz még nem támogatja ezen szabványt, így hamarosan várható, hogy megjlennek a HSPA+ technológiával ellátott új mobilinternetes eszközök és mobiltelefonok. Arról még nem tudni, hogy az iPhone 5-ben mekkora lesz az adatátviteli sebesség, de várhatóan az iPhone 6 már támogatni fogja valamely LTE hálózatot, hiszen az USA-ban is megkezdődött az AT&T és T-Mobile közös 4G-s hálózatának kiépítése.

Fontos még megemlíteni, hogy a T-Mobile számára a hálózat modernizációjáért felelős eszközöket a svéd Ericsson szállítja, akik már régóta partnerei a Magyar Telekomnak. A T-Mobile és az Ericsson szakemberei már tavaly tesztelték a HSPA+ és LTE technológiákat hazánkban. A Magyar Telekom továbbá azt is bejelentette, hogy az eddigi közel 90%-os lefedettségű EDGE hálózatot a fejlesztés részeként 100%-os lefedettségűre fogják emelni az országban.

A hivatalos sajtóközleményt itt, vagy a Magyar Telekom Nyrt. oldalán is elolvashatjuk.

Nyárra országosan már 200 helyen elérhető lesz az új szupergyors mobilinternet a Magyar Telekom hálózatában az Ericsson együttműködésével

Elindult a Magyar Telekom mobilhálózatának újabb nagyszabású modernizációja, amelyhez a piacvezető infokommunikációs vállalat ismét az Ericssont választotta partneréül. A modernizáció első lépéseként a T-Mobile ügyfelei már idén nyártól megtapasztalhatják a valódi szupergyors mobil szélessáv előnyeit: 200 új HSPA+ állomás bekapcsolásával Budapest több pontján és több vidéki településen is elérhető lesz a 21 Mbps sebességet kínáló mobilinternet, 2013-ra pedig Magyarország közel 100%-án elérhető lesz a HSPA+. Az Ericsson által biztosított LTE (4G)-képes új berendezésekkel a Magyar Telekom felkészül arra is, hogy a szükséges frekvenciák elérhetőségének függvényében akár már 2011-től LTE szolgáltatást is kínáljon ügyfeleinek.

Az új hálózati fejlesztéssel a Magyar Telekom hazai beruházásai 2005 óta az 500 milliárd forintot is meghaladják. A hálózatmodernizációt Dr. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter jelenlétében Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója, Maradi István műszaki vezérigazgató-helyettes és Nils de Baar, az Ericsson Deutsche Telekom Csoportért felelős globális kereskedelmi igazgatója közösen jelentették be.

Dr. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a beruházást üdvözlő beszédében hangsúlyozta: “A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szabályozóként és ösztönzőként minden szükséges eszközt biztosít ahhoz, hogy a távközlési szektor a maga természetes útján fejlődhessen. A teljes szélessávú lefedettség és az új generációs szolgáltatások szélesebb körben való elterjedése a megfelelő kormányzati támogatással elérhető közelségbe került. A Magyar Telekom beruházása jelentős mértékben hozzájárul majd Magyarország digitális felzárkózásához és a magyar távközlési piac egészséges versenyének további fokozásához, amelyben csak az lehet hosszú távon eredményes, aki időben felismeri és alkalmazza is a leginkább előremutató megoldásokat.”

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója elmondta: “Piacvezető infokommunikációs vállalatként elkötelezettek vagyunk a hazai információs társadalom dinamikus fejlesztése mellett és készen állunk arra, hogy meghatározó szerepet vállaljunk az ország digitális megújításában. Ennek keretében kiemelt prioritással kezeljük a fejlődés motorját jelentő szupergyors mobilinternet elterjesztését. A világszínvonalú technológiák meghonosításával a Magyar Telekom a kezdetektől fogva úttörő szerepet töltött be ezen a téren is, elősegítve, hogy a hazai telekommunikáció európai összehasonlításban is kiváló ütemben fejlődhessen. Évekkel ezelőtt elsőként mi tettük hálózatunkban elérhetővé az 3G-t, majd a még gyorsabb HSPA-t ügyfeleink számára, s a mai napon bejelentett modernizáció újabb mérföldkő a minőségi mobilinternet hazai történetében. Célunk, hogy 2013-ra Magyarországon szinte 100%-os országos lefedettséggel nemzetközi összehasonlításban is kiváló szupergyors mobilinternetet nyújtsunk. A modernizációt pedig azonnal, a mai nappal el is kezdtük.”

Maradi István, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: “Fontos szempont volt, hogy a kiválasztott partnerrel úgy modernizáljuk mobilhálózatunkat, hogy a jelenlegi hálózati kapacitás többszörösét is képes legyen kiszolgálni, valamint az új generációs technológiára, az LTE-re is készen álljunk. A megállapodás eredményeképpen a fejlesztés lépései során az EDGE lefedettséget a jelenlegi 90%-ról 100%-ra emeljük, és célunk, hogy 2013-ra az ország közel 100% -án 21 Mbites sebességű HSPA+ szolgáltatást tegyünk elérhetővé, az LTE bevezetésére pedig akár már 2011-ben is készen állunk. Az Ericsson ehhez egyfelől kiváló minőségű technológiát szállító partnerünk, aki a mobilhálózat folyamatos magas színvonalú és biztonságos működését biztosítja; másfelől az új megállapodással költséghatékonysági, illetve mintegy 50%-os energia-megtakarítási céljainkat is el tudjuk érni.”

Nils de Baar, az Ericsson Deutsche Telekom Csoportért felelős globális kereskedelmi igazgatója elmondta: “Büszkék vagyunk arra, hogy a Magyar Telekom az Ericssont választotta hálózatának modernizálására. Ez a mai bejelentés az Ericsson és a Magyar Telekom eddig is kiváló – immár több évtizedre visszatekintő – együttműködésének egy újabb mérföldköve. Az Ericsson a hálózatmodernizálás részeként a meglévő 2G és 3G rádió bázisállomásokat többszabványos, GSM/EDGE, WCDMA/HSPA Evolution és LTE technológiákhoz kifejlesztett egyedülálló RBS 6000 berendezésekre cseréli le. Az Ericsson 1911-ben alapította első érdekeltségét Magyarországon, így idei centenáriumunkat két különleges siker is emlékezetessé teszi. Az egyik a márciusban bejelentett high-tech K+F tevékenység további bővítése, a másik pedig ez a mai bejelentés, mely szerint piacvezető technológiát nyújtunk a piacvezető szolgáltatónak, azaz továbbra is ‘elsők vagyunk együtt’.”

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

8 hozzászólás

  1. speed001 - 2011.05.07. 14:17

    Nagy szavak! Nyíregyháza peremén sem tudok csak gprs kapcsolatot használni (épületben). Ezek után nem tudom mit várjon, aki egy kis faluban lakik…

  2. cabelito - 2011.05.07. 16:28

    magyarország nagy részén még térerő sincs. balaton felvidéki kis dombocskák körül stb… vicc ez az egész.

  3. Championer - 2011.05.07. 19:43

    Tapasztalatból mondhatom, hogy a T-mobile finoman fogalmazva egy fos. Egy minősítési listának még a legalját se ütnék meg mint ügyintézés, mint teljesítmény szempontjából, plusz olyan fizetési felszólításokat próbálnak az ember nyakába sózni, amiket már rég lemondott vagy már rég kifizetett. Egyszerűen botrányos. Már bánom, hogy náluk vettem a I4-em. Ahogy lejár a hűségidő 99%, hogy szolgáltatót váltok.

  4. Dóri - 2011.05.07. 22:42

    Help !!! Nem tudja valaki, hogy az iPhone-om on a voice memo miért nem játsza le a felvett hanganyagomat? Meg van a mérete a file-nak, megvan az összes, nem ír ki hibát se, de az iTunes sem és az iPhone sem játsza le !!! Amikor elindítom, akkor rögtöl le is állítja magát.

    Help !!!!

  5. Jano - 2011.05.08. 14:13

    Én elégedett vagyok a t-mobile mobilnetjével, mivel ahol én lakom sokszor 6Mbit/s felett is van a sávszélesség, a feltöltésem, pedik kb. A fele szokott lenni.

    Am mindig 3,5Mbit/s felett mérem a letöltést.

  6. Zack - 2011.05.09. 09:36

    Janoval egyet értek maximálisan, nagyon ritka ha 3.5 alatt van a letöltésem.

  7. Baboo - 2011.06.06. 20:31

    jó kis 21mbit/sec azon a néhányezer négyzetméteren az országban :)

    valaki a gprs-nek de még a sima térerőnek is örülne. 2011ben….

Szólj hozzá Te is!