Apple iOS 5 – Érkezhet az OTA alapú frissítési modell

KeleMan 2011.05.05. 19:45 Apple, Egyéb, iPhone, Pletykák 3 hozzászólás 181

A pletykák azt csiripelik, hogy az Apple és a Verizon közös OTA (over the air) alapú frissítési modellen dolgozik, melyet a közeljövőben a Verizon ügyfelei vehetnének igénybe a tőlük vásárolt iPhone készülékeken. Sajnos mindenki tudja, hogy a mostani szoftverfrissítések már-már a 600 MB-ot is túllépik. Eddig az iTunes kínálta fel a lehetőséget a frissítésekre, de az Apple tervei között szerepelhet, hogy az összes mobilszolgáltatóval megállapodva, az új frissítések egy push üzenet formájában jelennének meg értesítésként a készüléken, melyet akár ott helyben le is lehet majd tölteni és telepíteni. Ennek viszont ára van.

Itthon a T-Mobile is OTA rendszert használ pl. a dinamikus sim kártyákra küldött alkalmazásoknál, tehát a levegőn keresztül érkezik meg pl. a mobil lottó, vagy parkolás alkalmazás a telefon sim kártyájára. (Továbbiak itt: dinamikus.t-mobile.hu) Fontos azonban, hogy ezek az alkalmazások pár kilobájtos méretűek, azaz a hálózatot egyáltalán nem terhelik le annyira, mint tenné ezt pl. egy 600 MB-os iOS frissítés. Ezért az Apple vélhetően azt tervezi, hogy patchek formájában adná ki a frissítéseket, melyek közvetlenül a telefonon keresztül települnének, tehát nem lenne szükség Mac vagy PC közbeiktatására.

Várhatóan a nyáron a WWDC 2011-es rendezvényen bemutatásra kerülő és az ősszel debütáló iOS 5-ös verzióban már benne lesz ez a tulajdonság, mert bevallom engem is zavar néha (főleg az elmúlt időszak frissítési hullámai miatt), hogy állandóan gépre kell kötni a telefont, ahhoz, hogy frissíthessem a szoftvert a legújabb változatra.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

3 hozzászólás

 1. JamesS - 2011.05.06. 10:43

  Ez azért végre egy kis előrelépés

  Wi-FI itunes szinkron lehetne a kövi hír ami tuti benne lesz az IOS5 ben

  És kezelje már jobban az ipadokat, mert a 4.3.3 frissítés előtt vagy 6x rá keleltt dugnom és kilőnöm az itunes-t hogy le tudja szinkronizálni a 0 változást :S

 2. Dugi - 2011.05.06. 10:48

  Wifi sync már van csak jailbreak szükséges hozzá amúgy énis azt használom

 3. JamesS - 2011.05.06. 13:42

  jailel tudom, hogy van, de csak ezért nem szeretném törögetni

  főleg ahogy most jönnek a frissítések :)

Szólj hozzá Te is!